Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Španělsko ve stavu nouze: Skoro 200 mrtvých, vláda zakázala vycházení a zavřela obchody

Autor: ČTK - 
14. března 2020
23:00

Španělský premiér Pedro Sánchez v sobotu kvůli novému typu koronaviru v zemi vyhlásil nouzový stav. Trvat bude 15 dní a spojena s ním budou drastická opatření, uvedl předseda vlády. Nevyloučil přitom, že by se opatření mohlo ještě prodloužit. Aby zabránila šíření viru, nařídila vláda uzavřít restaurace, kavárny, bary, kina a další zábavní podniky a většinu obchodů vyjma potravin či drogerií. Ve Španělsku na nemoc z koronaviru zemřelo už 189 lidí. Přes 6200 lidí se virem nakazilo.

„Dekretem o vyhlášení nouzového stavu vstupujeme do nové fáze. Hlavní prioritou je zdraví obyvatel,“ řekl Sánchez na začátku tiskové konference, na které nouzový stav vyhlásil. Zdůraznil, že veškeré pravomoci na celém území státu nyní přebírá ústřední vláda v Madridu.

Ve snaze omezit šíření viru zůstanou otevřené jen obchody se zbožím běžné potřeby, jako jsou obchody s potravinami, lékárny, banky, trafiky nebo čerpací stanice. Vláda se podle Sáncheze dohodne také na hospodářských opatřeních, která pomohou zaměstnancům i firmám zasaženým přijatými opatřeními.

S platností od pondělních 8:00 SEČ vstoupí v platnost rovněž omezení pohybu obyvatel. Lidé budou moci ze svých domovů vycházet, jen aby si nakoupili potraviny či léky nebo aby šli do práce a z práce. Budou moci také navštívit lékaře a navštívit blízké, kteří budou potřebovat jejich péči. Na dodržování opatření bude dohlížet armáda.

Socialista Sánchez v proslovu také vyzval, aby politici zapomněli na své spory. „Naším jediným nepřítelem je pandemie, to je koronavirus,“ řekl.

Nová bilance ze Španělska hovoří o 189 mrtvých. V pátek úřady evidovaly 121 úmrtí. Celkem se už novým virem, který se loni v prosinci objevil v Číně, nakazilo ve Španělsku přes 6200 lidí. Španělsko je po Itálii druhou nejvíce zasaženou zemí epidemií koronaviru v Evropě.

Oblastí nejvíce zasaženou koronavirem je Madrid s okolím, kde je asi 3000 nemocných. Druhou nejvíce zasaženou oblastí je Katalánsko, třetí Baskicko.

Starosta jihošpanělské Sevilly se rozhodl kvůli koronaviru zrušit velikonoční procesí. „Musím oznámit nejtěžší rozhodnutí, jaké jsem byl ve svém pětiletém působení ve funkci starosty nucen učinit. Totiž zrušit velikonoční procesí 2020,! napsal starosta Juan Espadas Cejas na twitteru. Sánchez večer oznámil, že slavnosti, procesí a další podobná shromáždění jsou zakázaná po celé zemi.

Agentura AP uvedla, že Španělsko vyhlásilo od návratu k demokracii v 70. letech nouzový stav jen jednou, a to v roce 2010 během stávky zaměstnanců řízení letového provozu.

 

bullshit ( 15. března 2020 19:12 )

Jen toho Andyho nepřechval a nemluv za národ a lid. Nebýt jeho, dopadlo by to stejně, Andy se bude snažit jen slíznout smetanu. Stačí jen mrknout na TV jak nesouvisle mluví, stále sebou nějak divně cuká a stále používá my, samozřejmě a ukazovací zájmena a v deseti větách neřekne vlastně nic. Téměř vše je práce odborníků a lékařů kteří doporučují správný postup obrany.

nemocna ( 15. března 2020 01:28 )

Ano EU je na h...o, pryč z ní už těch zákazů a nesmyslných příkazů je víc než dost, Velká Británie dobře udělala a my stále musíme být v ní pokud to vláda nezmění, Babiš dobře udělal že i přes jejich zákazy udělal co nejlépe pro náš lid aby se nenakazilo mnoho lidí, v poslední měsíc se mnoho obětuje a ani si neodpočine, nevyspí, je zničený ale stále se o vše stará, vyřizuje, kontroluje a zveřejnuje, vysvětluje at jsme se vším obeznámeni, obětuje se ze všech nejvíc pro náš lid pro náš národ, velký dík Babiši, měl by být prezidentem, zaslouží si to nejvíce ze všech, nebýt jeho kdoví jak by to dopadlo

poky-f ( 15. března 2020 00:14 )

A ta Němkyně z EU to chce koordinovat ! Unie je na dvě věci na nic a na !!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa