Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Koronavirus „kosí“ české doktory. Do karantény musí personál i pacienti

Aktualizováno -
14. března 2020
19:45
Autor: sova, ČTK - 
14. března 2020
16:10

Koronavirem onemocněl lékař urgentního oddělení Fakultní nemocnice v Olomouci, uvedl server iDnes.cz. Tomu to potvrdil ředitel nemocnice Roman Havlík. Muž, který pracoval na urgentním příjmu, se měl před týdnem vrátit z Řecka. Nicméně nikdo prozatím nemá jasno, kde se lékař nakazil. Jasné však je, že na vyšetření a do karantény budou muset i pacienti, se kterými lékař přišel do styku. Totéž platí i o lékaři z nemocnice v Břeclavi, také u něj test prokázal nákazu.

Ti, co s ním byli v kontaktu, se dohledávají. Berou se jim odběry a půjdou do karantény,“ řekl Havlík iDnes.cz.

Testování na COVID-19 se mělo v olomoucké fakultní nemocnici spustit až v pondělí. Vedení nemocnice však rozhodlo jinak a už dnes povolalo zaměstnance laboratoře k testování.

Vznikla akutní potřeba v rámci zhoršující se situace. Vycházíme vstříc požadavkům z terénu. Začneme testovat dnes odpoledne první vzorky a zítra budeme pokračovat,“ uvedl pro iDnes.cz ředitel nemocnice Havlík.

V Olomouckém kraji prudce přibylo nemocných, hejtman Ladislav Okleštěk (ANO) informoval, že jich je nově 21.

V pátek bylo v kraji sedm potvrzených případů, dnes hygienici zatím informovali o dalších dvou.

To, že mezi nemocnými jsou už i lékaři, považuje premiér Andrej Babiš (ANO) za problém. „Ředitel (olomoucké) nemocnice mě ujistil že to nenaruší provoz. Ale my se v pondělí setkáme s 11 klíčovými nemocnicemi, které jsou  pod ministerstvem zdravotnictví a budeme řešit nějaké projekty, jestli nevytvoříme nějaké speciální místo pro pacienty s koronavirem. Samozřejmě někteří ředitelé uvažují o odložení toho klasického provozu v nemocnici, čímž by se vytvořil prostor pro takové případy,“ vysvětlil v České televizi premiér.

Nakažení lékaři v Česku se množí

Nejde o první případ nakaženého lékaře v Česku. Prvním z řady byl praktický lékař z Prahy 6, který po návratu z Itálie ještě několik dnů standardně ordinoval.

Dále se koronavirem nakazila také pracovnice gynekologicko-porodního oddělení z nemocnice ve Frýdku-Místku. Část zařízení tak musela nejméně na 14 dnů ukončit provoz. Do karantény byl umístěn ještě jeden zaměstnanec nemocnice.

Papír s informací o zákazu návštěv na dveřích jedné z budov ve Fakultní nemocnici v Olomouci (10. 3. 2020) Papír s informací o zákazu návštěv na dveřích jedné z budov ve Fakultní nemocnici v Olomouci (10. 3. 2020) | ČTK/Peřina Luděk

Vláda selhala, shoduje se část veřejnosti

Na sociálních sítích se objevuje častá kritika vládních představitelů. Podle části veřejnosti, do které spadají i zdravotníci nebo pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), kabinet selhal kvůli zanedbání objednávek a včasné distribuce účinných ochranných pomůcek, zejména respirátorů, do zdravotnických zařízení.

Vládní rétorika na toto téma je podle kritiků často odlišná od činů, vyhýbavá a neodpovídá realitě.

Devět nakažených v Olomouckém kraji

V Olomouckém kraji přibyly proti pátku dva případy nákazy novým typem koronaviru, celkem je jich v kraji devět. ČTK to dnes řekla epidemioložka Růžena Halířová z olomoucké hygienické stanice. Jde o dva muže z olomouckého okresu, oba jsou v domácí karanténě, uvedla Halířová.

Osmým případem je muž ročník 1934, devátým nakaženým je muž ročník 1991. Hygienici nyní zjišťují, s kým byli v kontaktu. Ráno hygiena evidovala 86 lidí, u kterých se v kraji dělaly testy na onemocnění COVID-19, od té doby jich však podle Halířové přibylo.

Xantypa ( 30. května 2020 20:09 )

Dochtorům by se líbilo v práci š.k.t, šikanovat pacienty, krást a požívat slávu. Tak ať si taky máknou. Ať si užijí odvrácenou stranu.

Xantypa ( 30. května 2020 20:05 )

Dochtorům by se líbilo v práci ***, šikanovat pacienty, krást a jinak škodit... Tak ať si taky užijou nemoci a odvrácenou stranu.

Xantypa ( 30. května 2020 19:48 )

Smrt si nevybírá. Ani dochtory nešetří. Zhebněte!

zlomirek ( 15. března 2020 11:40 )

Co dělají? Modlí se!

zlomirek ( 15. března 2020 11:39 )

Spravnej názor! My dobří lidumilní křesťané to tady vidíme od Krista!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa