Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zdravotníkům v Česku chybí respirátory, hejtmani zuří. Vojtěch slibuje nové dodávky

Aktualizováno -
14. března 2020
19:40
Autor: trm, blv, ČTK - 
14. března 2020
15:18

Zdravotníkům v Česku zoufale chybí respirátory, které by je chránily před nákazou novým koronavirem. Už v pátek jich měli dostat 200 tisíc, jak slibovalo ministerstvo zdravotnictví pod vedením Adama Vojtěcha (za ANO), v noci na sobotu jich armáda rozvezla čtvrtinu. Premiér Andrej Babiš (ANO) přitom na dopolední tiskové konferenci tvrdil, že nemocnice a další zařízení mají ochranných prostředků dostatek. Na další várku si doktoři, sestry, ale třeba i ústavy sociální péče musí počkat nejméně do poloviny příštího týdne.

Na nedostatek respirátorů a roušek si stěžují prakticky všichni. Nejenže v obchodech jsou vyprodané, ale chybí i menším nemocnicím, praktickým lékařům, lékárníkům a zubařům. Kolik respirátorů vlastně vláda sehnala? Armáda jich rozvezla po českých a moravských krajích 51 tisíc, přitom 43 tisíc kusů pocházelo ze zásilky pomoci, kterou se nepodařilo poslat do Číny. 

„Není pravda, že by naši zdravotníci neměli respirátory. Tak mi řekněte kde a já jim to dnes osobně rozvezu,“ hřímal Babiš na dopolední tiskovce ke zpřísnění opatření v Česku. Odpovědí dostal záhy desítky i na sociálních sítích. Kromě nemocnic chybí v ústavech sociální péče, u praktiků a o tom, že by si je mohli koupit v lékárnách, si Češi můžou nechat jen zdát. Nemají je ani lékárníci.

Babiš později řekl, že vyjádření z brífinku byla nadsázka. Za nedostatek ochranných prostředků podle něj můžou dodavatelé. „V pondělí jsme měli dostat 5 milionů ústenek od českého dodavatele, který zaplatil svému dodavateli v Číně dopředu a náš dodavatel teď zjistil, že ten sklad je prázdný. Na tom trhu se pohybuje plno různých firem a je velký boj, celý svět nakupuje respirátory. Měli jsme mít dodávku 10 milionů ústenek,“ řekl v České televizi premiér s tím, že problém řeší ministerstvo zdravotnictví.

Vláda naštvala i nemocnice, na některé se nedostalo vůbec. „Do naší spádové oblasti spadá 100 tisíc pacientů, Středočeský kraj je druhým nejzasaženějším regionem po Praze a k dnešnímu dni máme od ministerstva zdravotnictví k dispozici nula respirátorů,“ uvedl ve vysílání České televize ředitel Nemocnice Slaný Štěpán Votoček.

„My ani nevíme jestli je dostaneme a podle jakého klíče se mají distribuovat. Ani na opakované urgence nám nikdo neodpověděl. Od minulého úterka, kdy ministerstvo centralizovalo všechny distributory k sobě, tak není možno si objednat a koupit respirátory u žádného prodejce. Své zásoby tak nemáme šanci doplnit,“ dodal ředitel slánské nemocnice.

Sliby na příští týden

Ministr zdravotnictví později přiznal, že české zdravotnictví by potřebovalo miliony respirátorů. „Poptávka je v řádů milionů. Závazně máme objednáno 1,7 milionu, přijdou od středy do pátku. Máme nastavena odběrová místa v krajích, příští týden by se měla situace stabilizovat. Máme dodavatele ze všech kontinentů, česká výroba bohužel nestačí,“ řekl Vojtěch Radiožurnálu s tím, že respirátory jsou postupně dodávány do 16 klíčových nemocnic a zdravotnických zařízení.

Nespokojené kraje: čekali jsme víc

S první dodávkou respirátorů jsou nespokojené i kraje. Dostaly jen zlomek toho, co pro svoje zdravotníky žádali.

„Čekali jsme daleko větší počty, vzhledem k tomu, že jsme třetí kraj, co se týče  množství zdravotnického personálu, v České republice. Stále věřím tomu, že došlo k administrativní chybě při rozdělování,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Martin Gebauer (ANO). 

Nyní podle něj respirátory pravděpodobně nedostanou některé ambulance a sociální zařízení dostanou menší množství. „Mám za to, že na týden Moravskoslezský kraj vydrží. Vypadá to, že normálních ústenek a roušek by mělo být dost, tak to zkusíme řešit tím, že tito pracovníci budou nosit dvě roušky na sobě,“ doplnil Gebauer.

„Nerozumím, z jakého důvodu kraje obdržely takto minimální počty respirátorů a zároveň na základě jakého klíče ministerstva zdravotnictví byly dodávky respirátorů rozděleny," stěžuje si hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD). A upozornil, že městu Hradec králové se podařilo opatřit tisícovku respirátorů FFP3 pro městské strážníky. 

Třeba královéhradecká záchranka dostala podle senátora Martina Červíčka jen 50 respirátorů.

Pardubický kraj dostal 2050 respirátorů. Obdrží je přednostně infekční oddělení nemocnic a problém je, že čtvrtina z nich je pouze FFP2, zatímco pro zachycení viru by byly zapotřebí FFP3. Podobné je to i jinde. 

A zlobí se i hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Jen 3000 respirátorů dostal Liberecký kraj. Žádné další slibované ochranné prostředky, žádné běžné chirurgické roušky ani ochranné oděvy nebo štíty nedorazily, řekl dnes po jednání Krizového štábu Libereckého kraje novinářům náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS).

Podle něj by kraj na deset dní potřeboval 40 tisíc respirátorů a 80 tisíc roušek jen pro zdravotnictví. „Situace je strašně špatná, celá první linie je bez ochranných prostředků až na výjimky, nemocnice mají zásoby do úterka, do středy, co bude potom, nevím. Už jsme uvažovali o tom, že zapojíme někoho, kdy by byl aspoň provizorní roušky schopen ušít,“ řekl Sobotka. Ministerstvo zdravotnictví podle něj v zásobování ochrannými prostředky naprosto selhalo. 

Vojtěch požádal o uvolnění 10 tisíc respirátorů třídy FFP3 ze skladu Správy státních hmotných rezerv. „V tuto chvíli jsou respirátory na cestě do meziskladu, odkud se budou distribuovat dál podle pokynu ministerstva zdravotnictví,“ sdělil ČTK předseda SSHR Pavel Švagr. Připomněl, že Správa už v pátek přivezla do dvou pražských nemocnic celkem 10 tisíc ochranných brýlí pro zdravotníky, a to konkrétně na Fakultní nemocnici v Motole a v Nemocnici Na Bulovce.

Ministr počítá s tím, že počet nakažených bude v dalších dnech stoupat. Uvedl, že mezi pozitivními testovanými jsou i případy bez cestovatelské anamnézy, nákazy jsou tedy komunitní. Podle údajů z dnešního rána je v Česku 150 lidí nakažených nový koronavirem.

zada ( 15. března 2020 06:39 )

Páni hejtmani jděte se vycpat! Zaspali jste vy! Většina nemocnic patří krajům!!! Kde jste objednávali vy!!!??? Vy jste vinni toho, že nemáte na krajích roušky a ne ministr, a ne Babiš!!! Vy jste neodhadli situaci!!! Jděte k šípku hejtmani !!!

beda88 ( 14. března 2020 22:37 )

villon ( 14. března 2020 20:03 )

Jediný co se burešovcům povedlo, kromě silnejch kydů, je zavřít hospody. Jsem zvědav kolik štamgastů jim to spočitá ve volbách. A jestli jejich milovaná hospůdka kvůli tomu zkrachuje tak budou doma lohnit lahváče, to asi zatim nedomisleli. Pak se budou pozdě divit. Ale za koblihu zase zvolej, i kdyby jim do hubi sr. ali.

e.lesanova ( 14. března 2020 18:23 )

A jak k nim, dle hejtmanů, má Vojtěch rychle "přijít" ?? Nejdříve jsme byli "rychle" solidární k Číně a to by si ti křiklouni, kteří za to "horovali" měli sáhnout do svědomí / včetně špíny Drahoše.../ a nyní mají zásoby Němci a nevydají nic okolním státům...EU dělá mrtvého brouka....tudíž je Vojtěch zajistil a rychleji to prostě nejde než do týdne....hejtmani řešili vlajku Tibetu a povolování akci chvilkařů, sami nezařídili NIC...

fico ( 14. března 2020 18:10 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa