Kůrovec v současné platí za největší zhoubu českýchlesů. Jeho přičiněním vypadá řada kdysi nádherných lokalit na Šumavě jako z apokalyptického světa. Byť se v Praze nevyskytuje v takové míře, aby situace byla alarmující, jeho přítomnost na několika potvrzených místech nevěští nic dobrého.

Pozor

„Úbytek srážek v posledních letech v kombinaci se slabými zimami nepřináší lesní kalamitu jen na Šumavu a do Posázaví. Od mnohých občanů dostáváme dotazy k rozsahu kácení, které v současnosti probíhá v Ďáblickém háji v okolí vrcholu Ládví,“ uvádí web Ďáblic. Ono kácení je způsobeno právě kvůli kůrovci.

Stromy v Ďáblickém háji jsou napadné lýkožroutem.
Autor: ÚMČ Praha - Ďáblice

„Vyzýváme i tímto všechny návštěvníky Ďáblického lesa o opatrnost. Je patrné, že tzv. nahodilá těžba bude dále pokračovat, protože poškození i stojících stromů (již částečně nebo zcela suchých) je patrné i laikům,“ píše radnice.

Do dvou let nový les

Podle ředitele Odboru ochrany životního prostředí magistrátu hl. m. Štěpána Kyjovského se konkrétně jedná o lýkožrouta modřínového, který napadá, jak už z názvu vyplývá, modříny. „Konkrétně se v daném případě jedná o těžbu především modřínu opadavého,“ uvádí. „Nahodilá těžba probíhá v posledních letech i na území hl. m. Prahy stále častěji a její hranice není omezena jinak, než jejím skutečným rozsahem.“

Na druhou strany lidi, kteří do Ďáblického háje chodí za procházkami odborník uklidňuje, že v lese nezůstanou holá místa nadlouho. „Dle lesního zákona musí být holina na lesních pozemcích zalesněna do dvou let od jejího vzniku,“ uklidňuje ředitel odboru.
Fotogalerie
8 fotografií