Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obchodní centra v Česku vláda zavře do deseti dní, tvrdí Prymula. Hromadí se tam děti

Autor: tsv - 
13. března 2020
18:00

Na hodiny strávené v nákupních centrech Češi zřejmě v blízké budoucnosti budou moci zapomenout. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula zmínil, že v průběhu následujících deseti dnů bude vláda pravděpodobně zavírat nákupní střediska a do supermarketů s potravinami se bude vcházet zvenku, vláda na svém pátečním jednání o uzavření nákupních center nicméně nejednala. Možná dojde k izolaci několika měst, drastickou epidemii u nás ale Prymula nečeká, jak řekl pro Rádio Zet.

„V tuto chvíli řešíme nejvíc otázku velkých nákupních center – při zrušení školní docházky mládež směřuje do těchto center, a pokud tam neuděláme drastické opatření, které uděláme velice rychle, tak jsme dokázali jen to, že jsme děti přemístili ze školních lavic do obchodních center, kde se potulují několik hodin, a samozřejmě to riziko je tam poměrně vysoké,“ řekl Prymula Rádiu Zet.

„Takže se dá očekávat, že v těch velkých supermarketech by ve finále měla být k dispozici jen nákupní potravinová centra, ke kterým by měl být přístup pouze z ulice, bez možnosti vstoupit do těch velkých vnitřních prostor nákupních center. Určitě to nastane v horizontu 10 dnů,“ zmínil Prymula.

Video  Andrej Babiš a Jan Hamáček: Tisková konference vlády - otázky 
Video se připravuje ...

„Nedomnívám se, že dojde ke karanténě různých měst v Česku, lokální velké ohnisko tu nevznikne, nás bude čekat to, že v nějaké době uzavřeme hranice a opouzdříme se celá země jako celek,“ dodal.

„Během pěti až deseti dnů se restriktivní opatření ještě můžou zpřísnit, zejména ve vztahu k okolnímu světu a uzavření hranic. Problém je, že ne všechny evropské země jsou zodpovědné, vůbec nechápu německý dobrovolný přístup k testování, podle mě bude mít tento benevolentní přístup katastrofické dopady. Koronavirus není lehké onemocnění, jako je standardní chřipka, po prodělání nemoci může dojít k dlouhodobějším plicním následkům. Už v tuto chvíli probíhají diskuse o maturitách a přijímacích pohovorech,“ dodal Prymula.

frantacizek ( 14. března 2020 04:56 )

otevření restaurací do 20h je taky hloupost, Babišovi jen poradili ekon. experti, že nemůže zavřít úplně vše, co takhle ovlivňuje ekonomiku nejvíce. Protože to srocování lidí v malém prostoru přes obědy je tam taky evidentní.. Je to vše broukpytlikovská práce, pokud to nejde plošně, když už jste tedy našli odvahu k tomu zavření letiště, což jsem já osobně nečekal, že k tomu někdy dojde. Nyní už je to jedno a měli byste vyhnat i lidi z práce, vše pozavírat a čekat, jestli vám to pomůže, protože predikce je daleko méně jistá u vyřešení otázky s tím virem než u toho nabrání kolektivní imunity, což ostatně řeší i to, kdyby se ten vir vrátil, budeme už daleko rezistentnějšími

frantacizek ( 14. března 2020 04:44 )

to, co jsem Vám tady psal už před pár dny, kdy jste stopli školy. Divím se, že Vás to nenapadne, že tam ta děcka půjdou.. Tohle mělo být zavřeno jako první, když už jste šli tou tzv. neplošnou plošnou cestou. Vše se mine ale účinkem, pokud pojedou velké závody, restaurace a MHD. Osobně kroky vlády nechápu, v této chvíli musíme nabrat už jen všichni imunitu, nechat to běžet, posílit zdravotnický personál mediky, chránit je, stejně jako rizikové skupiny a čekat. Než něco dělat polovičatě. Ekonomiku stejně sundáte - už jste zavřeli letiště, hotely už prakticky zavírají, restaurace jedou na 50%, protože největší tržby má většina stejně od večera přes noc. A tohle Vám vše ovlivňuje propad HDP nejvíce. Proto taky Angela nedělá v Německu nic..a nechává to na spolkových vládách a jejich rozumu. Je důležité najít balanc mezi vyřešením situace, které už je v tuhel chvíli jen jedno - nabrat tu kolektivní imunitu, a omezením ekonomických ztrát..

mak ( 14. března 2020 01:06 )

Však tam nechoď, ani když je otevřeno.

mak ( 14. března 2020 01:05 )

A kam by asi šli, když furt leje? Všecko jim zavřeli...

Eyma ( 14. března 2020 00:03 )

Všechno dělají na etapy tak použijí mozek a když zavřu školy ,bazény, sportovní areály atd tak kam asi ta omladina půjde??Do přírody asi těžko ti ani nevědí co to je .Na Slovensku to zavřeli hned všechno a bylo vyřešeno

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa