Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fotka utopeného synka (†3) migrantů dojala svět: Padly tvrdé tresty za vraždu

Autor: ran - 
13. března 2020
19:51

Fotografie jeho mrtvého tělíčka ležícího na pláži roku 2015 obletěla svět a stala se symbolem utrpení nejen dětí v probíhající migrační krizi. Jeden rok po nehodě člunu, v němž se rodina Syřana Ajlana Kurdího (†3) snažila doplout z Turecka do Evropy, padly čtyřleté tresty pro dva syrské pašeráky. Nyní padly nové, podstatně tvrdší tresty.  

O příběhu tříletého Ajlana Kurdího v roce 2015 psala snad všechna média na světě. Snímek chlapcova bezvládného těla vyplaveného na pláži a zoufalého otce oplakávajícího svoji rodinu tehdy veřejností pohnul. Ajlan se stal symbolem migrační krize.

Téměř pět let od úmrtí malého Syřana turecký soud udělil tvrdé tresty za jeho vraždu. Tři muži byli odsouzeni na 125 roků do vězení! 

Zatím není jasné, jaké národnosti odsouzení jsou, ani jakou přesně roli v celém případu sehráli. Informaci o rozsudku přinesla agentura DPA s odkazem na tureckou tiskovou agenturu Anadol. Verdikt si trojice vyslechla před soudem ve městě Mugla na jihozápadě Turecka. Muži byli předtím zadrženi v Adaně ve stejné oblasti.

Virální snímek tělíčka v modrých šortkách a červeném tričku byl napodobován mnoha způsoby. Na pláži, kde Ajlan zemřel, například vznikla chlapcova socha z písku v nadživotní velikosti a slavný čínský umělec Aj Wej-wej se nechal vyfotit ve stejné pozici, v jaké malý Syřan na pláži ležel. Dalších podobných ztvárnění vzniklo velké množství.

Ajlanova rodina měla namířeno do Kanady. Bouřlivé moře mezi Tureckem a Řeckem se ale uprchlíkům stalo osudným. Kromě Ajlana zahynuli i jeho bratr a matka. Přežil jen otec Abdalláh Kurdí, podle dostupných informací dnes žije v iráckém Kurdistánu, kde dostal bydlení. Do Kanady se ale nakonec dostali alespoň někteří Ajlanovi vzdálenější příbuzní a v severoamerické zemi dodnes žijí.           

Během roku 2016 se krátce spekulovalo o tom, že za smrt celkem šesti lidí ze člunu nese část viny i Ajlanův otec, který podle svědků člun, na kterém se uprchlíci plavili, kormidloval.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání