Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Průlom v honbě za lékem proti koronaviru? Vědci prý co nevidět ohlásí, že mají vakcínu

Autor: Darina Jíchová - 
15. března 2020
20:25

Podle izraelského deníku Ha'arec jsou vědci z Biologického výzkumného institutu (IIBR) blízko nalezení vakcíny proti koronaviru, reportérům to sdělil jejich zdroj z institutu. Každým dnem by podle něho měli odborníci oznámit, že vakcína je hotová. Následovat bude nicméně dlouhé období předklinických a klinických testů. 

Zdroj novinářům sdělil, že experti z IIBR v posledních dnech „učinili významný objev“, jedná se o průlom ve zkoumání koronaviru a výroby účinné vakcíny proti němu. Nové poznatky vědcům umožnily lépe porozumět biologickému mechanismu a vlastnostem viru, díky jejich objevu by se mohla zlepšit schopnost včasné diagnostiky viru a produkce účinných protilátek pro ty, kteří již byli nakaženi.

Tento průlom podle zdroje s největší pravděpodobností povede k vyvinutí vakcíny. Než vakcína dostane „pomyslnou zelenou“ a dojde k očkování pacientů, může to trvat až několik měsíců.

Ministerstvo pokrok popřelo

„Nedošlo k žádnému zlomovému objevu, institut pracuje podle stanoveného plánu. Už předem jsme varovali, že celý proces zabere jistý čas. Až a jestli budeme mít nějaké novinky, budeme o nich informovat. IIBR je světově uznávané středisko s uznávanými a zkušenými odborníky, na tomto projektu jich pracují desítky,“ ministerstvo vnitra zvěsti o objevu vakcíny popřelo.

Výzkumem koronaviru se zabývají laboratoře IIBR ve městě Nes Tziona, izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzval tamní vědce, aby vývoji vakcíny věnovali veškerou pozornost a zdroje. Za běžných okolností po nalezení vhodné vakcíny následují předklinická testování na zvířatech a pak klinické testy na dobrovolných pacientech. Během tohoto období dochází k charakteristice nežádoucích účinků a lepšímu porozumění, jak látky působí na různé jedince.

V nastalé situaci, kdy svět čelí pandemii koronaviru, je možné, že celý proces bude urychlen. Pokud bude prokázána účinnost vakcíny, epidemiologové zřejmě budou chtít začít s očkováním co nejdříve. Izraelští vědci mají k dispozici vzorky z různých zemí, kde se nákaza objevila. Na vakcíně pracují i další státy, odhady, kdy by mohla být k dispozici, se liší. Podle některých odborníků je to otázka několika měsíců, podle dalších bude nejdřív za rok a půl.

Americká vakcína

Americká biotechnologická společnost Moderna, Inc. již oznámila, že se jí podařilo vyvinout vakcínu proti koronaviru, vědci svou formuli předali Národnímu institutu alergií a infekčních chorob na klinické testy, které budou zahrnovat až 25 zdravých jedinců. Testování by mělo začít v dubnu a skončit v létě.

Video  Andrej Babiš a Jan Hamáček: Tisková konference vlády - otázky 
Video se připravuje ...

vaber ( 16. března 2020 08:50 )

když to bude vakcína jako na chřipku ,tak to ať si ji nechají , kdy bude možnost vracet neúčinné léky stejně jako jiné výrobky ,vždyť se za ně platí ,spotřebitel nemá nárok na ochranu před šmejdy, jako u jiných výrobků?

Matos7 ( 16. března 2020 08:43 )

STAN a Farský (obyvatel maringotky ) jsou vlastizadci a blbci.

jerry ( 16. března 2020 08:21 )

Přesně pro takové primitivy s koblihou v lebce Babiš tyto chaotické kroky podniká místo toho, aby nechal pracovat systémově odborníky a svolal Ústřední krizový štáb. Sbírá u primitivnější části obyvatelstva plusové body a ve své podstatě využívá této situace ke své předvolební agitce.

Padangbai ( 16. března 2020 07:39 )

Zdraví vás vaší vysmátí spokojení koblížci cha chá😁
Ze srdce vam tato opatření přeju vy hladové hyeny a ten virus přeju kazdemu,kdo tato opatřeni premiera porušuje !
Bravo pane Babiš a Hamáček!

Powervir ( 16. března 2020 05:48 )

Tak co vy lůzo a odpade antibabišovské hnídy slizké, šup do prace a pořadně se tu zase vyblejte na adresu nejlepšiho premiera všech dob ❤ ČR pana Babiše !!
Vy hnusný nenažraný zakomplexováný nuly.
Ta opatření a karanteny vam ze srdce přeju!
Mě tady na Bali je NÁDHERNĚ a jeste mésic bude! 😂👍
Většina lidí v ČR je rozumných a zkratka chápe stav ktery je a bere ho ,ale vždy se najde pár nenažranych tupců radobypodnikatelů a komediantů co budou remcat na vše a vždy co udělá p.Babiš!
Je radost číst v plesku ty tupé zoufalosti antibabišových tragédů a duševních mrzáků. 8000 příspěvků, z toho 7000 pro Babiše a 1000 antibabišů (multinicků a primitivů) a vedou je jen chudý duchem atd.... Tak jak to dopadne u voleb lůzo ? Tak takhle je tento odpad zšikovaný, no docela legrace. Dál nemá cenu se tady s blbama unavovat mezi bezmozkama. To já jen pro vaše hezčí ráno ubohá kavarenská chátro. Zdraví vás vaší vysmátí spokojení koblížci cha chá😁
Ze srdce vam tato opatření přeju vy hladové hyeny a ten virus přeju kazdemu,kdo tato opatřeni premiera kritizuje a porušuje !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa