Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Testovat každého je nemyslitelné.“ Doktorka řekla, podle čeho vybírají pacienty

Autor: Darina Jíchová - 
15. března 2020
10:10

Australská lékařka Preeya Alexanderová promluvila o koronaviru a jeho diagnostice v Austrálii, popsala přesně, jak testování probíhá a kdo a kdy je testován. Podotkla, že lékaři jsou doslova zaplaveni žádostmi svých pacientů, aby jim provedli testy. Alexanderová proto zdůraznila, že v Austrálii jsou nyní testováni pouze lidé, kteří se v posledních 2 týdnech vrátili z „určitých oblastí“ a u kterých se objevily příznaky spojované s koronavirem, informoval deník Daily Mail.

Australané si stěžují, že proces testování na koronavirus je matoucí, proto se Alexanderová rozhodla uvést věci na pravou míru. U lidí se symptomy jako horečka, suchý kašel či zahlenění jsou prováděny testy, u lidí bez příznaků nikoliv. Testy „jen tak“ na vyžádání  se v Austrálii neprovádějí.

Přednostně jsou otestováni jedinci se symptomy, kteří se v posledních 2 týdnech vrátili z rizikové oblasti, nebo přišli do kontaktu s nakaženým pacientem. Nově australské úřady nařídily dvoutýdenní karanténu všem cizincům, kteří do Austrálie přijedou.

„Tohle je postup, který schválilo naše ministerstvo zdravotnictví. Samozřejmě všichni chápeme, že lidé panikaří a chtějí být testováni. Oni zase musí pochopit, že dokud nebudou splňovat zadaná kritéria, testováni nebudou,“ vysvětlila praktička z Melbourne na svém instagramu.

Lékařka: Testovat každého je neproveditelné

„Lidé musí pochopit, že v současné době netestujeme každého, kdo o to požádá. Situace se samozřejmě může změnit. Nyní to ale skutečně není proveditelné,“ doplnila Alexanderová. „Nemyslete si ale, že bereme na lehkou váhu, když rozhodujeme, koho na testy pošleme a koho ne,“ lékařka doporučila všem, kterým není dobře, aby šli „normálně“ na pohotovost nebo ke svému praktikovi.

„Pokud máte příznaky korespondující s koronavirem, předem zavolejte, než půjdete k lékaři. Pokud váš praktik má v ordinaci příslušné vybavení, pozve nás na test, pokud ne, pošle vás na něj,“ uvedla Alexandrová, která současně vyzvala lidi, aby dodržovali hygienická opatření.

Ministr zdravotnictví: Nechceme to podcenit

„Základem je pravidelné a správné mytí rukou. Řada expertů doporučuje, aby si lidé neumytýma rukama nesahali na obličej,“ její rady přišly jen pár dní poté, co australský ministr zdravotnictví Greg Hunt vyzval „lidi s příznaky chřipky, aby se nechali testovat, pokud si myslí, že by mohli být nakažení“.

„Bude lepší, když provedeme tisíce testů s negativním výsledkem, než abychom situaci podcenili,“ prohlásil Hunt. Rovněž on několikrát zdůraznil, že testovat by se měly nechat pouze osoby s příznaky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa