Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Senátoři se vrátili z Itálie, jsou v karanténě. Vyhlásí horní komora „prázdniny“?

Autor: ČTK - 
12. března 2020
12:37

V karanténě jsou kvůli epidemii nového typu koronaviru dva čeští senátoři, kteří navštívili Itálii. Novinářům to dnes bez bližších podrobností oznámila vedoucí Kanceláře Senátu Jana Vohralíková, která předsedá krizovému štábu v horní komoře. Tisková tajemnice Kanceláře Senátu Sue Nguyen ČTK řekla, že těmito senátory jsou Tomáš Goláň (za hnutí Senátor 21) a Šárka Jelínková (KDU-ČSL). Nakažení koronavirem u nich testy neprokázaly, dodala.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) vyzval ke klidu, rozvaze a zodpovědnému chování. V závislosti na vývoji situace se šířením koronaviru ale naznačil, že horní komora by mohla v případě nezbytnosti zrušit své zasedání, které je naplánováno na příští týden. „Budeme nejdříve omezovat účast veřejnosti, a pokud to bude nutné, tak i rušit jednání orgánů Senátu včetně například orgánů pléna,“ uvedl.

Vohralíková uvedla, že Kancelář Senátu postupuje v návaznosti na doporučení Bezpečnostní rady státu. Krizový štáb se znovu sejde v pondělí, aby rozhodl o dalším postupu. Zatím štáb senátorům doporučil, aby se při schůzi obešli bez svých asistentů a dalšího doprovodného personálu.

Sněmovna se kvůli koronaviru ve středu rozhodla předčasně ukončit své zasedání. V případě Senátu by stejný krok znamenal, že zákony, které má projednat, by byly postoupeny prezidentovi jako přijaté. Horní komora má totiž na rozdíl od Sněmovny z ústavy na projednání zákonů pouze 30 dní od obdržení tisku s výjimkou zákonů ústavních.

Volby do Senátu 2020: Kdy a jak Češi zvolí třetinu senátorů?

al.bunda ( 12. března 2020 12:55 )

To je jedno,stejně si nikdo nevšimne že neúřadují

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa