Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chcete se doma zbavit zápachu nebo provonět byt? Vyzkoušejte 10 skvělých triků

/
  • (iStock)
    29. února 2024 ● 06:00

    Asi všichni máme rádi ten pocit, kdy náš domov krásně a svěže voní. Jenže ne vždy se to podaří. I když máte uklizeno, pořád se odněkud line nepříjemný zápach? Co s tím? Máme pro vás jednoduché a účinné tipy, které vás nadchnou. Stojí totiž většinou jen pár korun…

    Mnoho věcí může přispět k tomu, že náš domov nevoní tak, jak bychom si přáli. Ale řešením určitě nemusí být jen nákup nejrůznějších chemických osvěžovačů, které zápach většinou jen zakryjí, ale nezlikvidují jeho příčinu. Jak se tedy účinně zbavit pachů v kuchyni i mimo ni? Existují triky, které jste možná dosud neznali a které určitě stojí za vyzkoušení...

  • 1.

    Zapáchající koš

    zápach
    Autor: iStock

    Otravuje vás nepříjemný zápach z koše, přestože odpadky často vynášíte? V první řadě je potřeba nádobu na odpadky včetně poklopu pravidelně vymývat horkou vodou, do které přidáte několik lžiček jedlé sody. Ta má totiž velmi dobrou schopnost absorbovat pachy a zároveň účinně čistí. Ideálně po každém vynesení odpadků nebo aspoň jednou týdně. Velmi dobrým trikem, jak absorbovat nepříjemný zápach, je vložit přímo do koše hrst ovesných vloček. Stejně tak na zápach pomůže, když pod pytlík s odpadky položíte kůru z citronu. Citrusová vůně eliminuje zápach potravin. Jednou za čtrnáct dní slupky nezapomeňte vyměnit za nové.

  • 2.

    Aviváž nejen na prádlo

    Autor: iStock

    Změkčovač prádla nemusíte používat jen při praní. Vezměte jednu odměrku své oblíbené aviváže a nalijte ji do hrnce s vroucí vodou, kterou jste si připravili na plotně. Vůně se v průběhu varu odpaří s vodou a rozšíří se příjemně po celém bytě.

  • 3.

    Vanilkový extrakt nejen na pečení

    Autor: iStock

    Máte doma vanilkový extrakt, který rádi přidáváte do nejrůznějších moučníků? Vůni vanilky si nemusíte užívat jen při konzumaci. Sladká vůně se může hezky linout i ve vašem domě. Namočte malou houbičku na nádobí do vanilkového extraktu a vložte ji do nahřáté misky nebo ji umístěte poblíž radiátoru.

     

  • 4.

    Slupky na topení

    Autor: iStock

    I další možnosti, jak si užívat v bytě příjemnou vůni, jsou snadné. Pomůže například, když na topení položíte mističku s vodou a octem nebo citronem. A pokud zkusíte dát na topení pomerančovou nebo citronovou kůru, budete překvapeni, že voní lépe než drahé osvěžovače vzduchu.

  • 5.

    Zrnková káva do skříně nebo botníku

    Autor: iStock

    Zrnková káva výborně absorbuje zápach, proto by bylo škoda toho nevyužít. Stačí, když vložíte pár zrnek kávy do kávového filtru nebo do látkového sáčku a dobře zavážete. Tyto balíčky můžete rozmístit po celém bytě od šatny, kuchyně až po botník. Mletá káva zase dobře pohlcuje nepříjemný vlhký zápach, který se může objevit ve skříních nebo na jiných vlhkých místech ve vašem domě, i v lednici.

  • 6.

    Bylinky proti výparům v kuchyni

    Autor: iStock

    Při vaření by většinu pachů měla odsát digestoř. Ale ne vždy je to stoprocentní a nelibá vůně nám dokáže zkazit i chuť k jídlu. Na tento problém známe skvělý trik. Připravte si čerstvé bylinky nebo třeba jen jejich stonky, které nespotřebujete při vaření, a povařte je v nezakrytém hrnci s vodou. Velmi vhodné jsou například máta, šalvěj, levandule, dobromysl, heřmánek a mateřídouška, které do sebe všechny nepříjemné pachy pohltí. Pokud vás trápí zápach, který vzniká při smažení pokrmů, položte vedle sporáku misku s bílým octem.

  • 7.

    Triky proti zápachu z lednice

    Autor: iStock

    Chcete se zbavit zápachu, který vás nemile překvapí při každém otevření lednice? K tomu vám dobře pomůže jedlá soda nebo citronová šťáva. Nasypejte jedlou sodu na talířek, položte na dno chladničky a nechte ji tam do druhého dne. V případě citronové šťávy naneste trochu na vatový tamponek a vložte ho do lednice. Jako lapač pachů tu dobře fungují také talířek s čerstvě mletou kávou, rozkrojená cibule i varný sáček s neuvařenou rýží.

  • 8.

    Navoněná žárovka

    Autor: iStock

    Tento trik se může zdát trochu bláznivý, ale opravdu funguje. Nastříkejte trochu parfému nebo éterického oleje na studenou žárovku. Po rozsvícení a rozehřátí žárovky se uvolní vůně do celého prostoru.

  • 9.

    Zázračná jedlá soda

    Autor: iStock

    Jedlá soda je jedním z nejznámějších i nejúčinnějších pomocníků v domácnosti. Stojí pár korun, ale dokáže opravdu hodně! Vedle jiných vlastností jedlá soda neutralizuje pachy. Nevíte například, jak se zbavit zápachu z matrací? Běžný roztok sody a vody rozetřete do problematických míst a do rána je po zápachu. Zbaví vás také pachu z koberců a čalouněného nábytku. Na koberec či sedačku nasypte trochu sody, nechte působit a zbytek vysajte vysavačem.

  • 10.

    Bílý ocet proti cigaretovému zápachu

    Autor: iStock

    Cigaretový kouř dokáže pořádně znepříjemnit pobyt nejen v místnosti, ale i v celém bytě, jelikož je vlezlý a načichne od něj všechno. Situaci lze zlepšit tak, že umístíte do každé místnosti látku namočenou do bílého octa a necháte ocet, aby cigaretový zápach neutralizoval.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy