Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Koronavirus na berňáku v Praze 10! „Vedení to tutlá,“ zlobí se zaměstnanci. Lidé tam proudí dál

Aktualizováno -
11. března 2020
20:38
Autor: mka, pom, ČTK - 
11. března 2020
16:26

Strach a nejistota se šíří mezi zaměstnanci Finančního úřadu v Praze 10. Dva lidé z více než třicítky, kteří jsou v Praze nakažení koronavirem, totiž podle informací Blesk.cz právě tam pracují. Vedení nákazu tutlá a nepodniklo dostatečná opatření, aby šíření nákazy zabránilo, stěžují si zaměstnanci. Veřejnost na úřad proudí dál.

Podle informací Blesk.cz jsou nakaženými 60letá žena, která se v březnu vrátila z italského střediska Val Gardena a o níž v úterý ráno informoval na twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), a její kolegyně, obě pracují na kontrolním oddělení. „O prvním nakaženém jsme se dozvěděli v pondělí ráno, o dalším v úterý ráno. Další lidé jsou na neschopence s příznaky, u některých probíhá testování. V pondělí přitom úřad normálně fungoval i pro veřejnost,“ řekl Blesku jeden ze zaměstnanců úřadu, jenž si přál zůstat v anonymitě.

Úřad, který spadá pod ministerstvo financí, v běžném režimu fungoval i v úterý, ve středu ráno se na dveřích objevila cedule s nápisem „z provozních důvodů zavřeno“, pak ale zase zmizela. „Aktuálně je úřad v provozu, chodí sem lidé. Skutečnou situaci jim musíme tajit. Je to ostudné a nebezpečné, mám za to, že úřad by měl být pro veřejnost uzavřen!“ říká pracovník úřadu. Podle jiného zaměstnance na „berňák“ denně chodí stovky lidí včetně maminek s malými dětmi i starších lidí, kteří jsou nejohroženější skupinou, co se nákazy koronavirem týče. V karanténě je teď prý 25 lidí, kteří s nakaženými přišli do styku.

„Situace je vážná“

Za šíření koronaviru na Finančním úřadu Prahy 10 jsou podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěch (ANO) zodpovědné zaměstnankyně: „Mám informaci od hygieniků, že jsou případy zaměstnanců Finančního úřadu, kteří byli pozitivně testováni. Nerespektovali doporučení nevyjíždět do Itálie, přesto to riskli a chodili do práce,“ řekl České televizi ministr.

Podle mluvčí Generálního finančního ředitelství Zuzany Mašátové nastoupila nakažená žena do práce v pondělí 2. března po návratu z dovolené v oblasti, která v tu dobu ještě nebyla zařazena mezi rizikové. Následně se u ní objevily zdravotní problémy, takže v pátek 6. března už nešla do práce a oslovila hygieniky. „Do styku přišla pouze s kolegy, s daňovou veřejností nikoliv,“ sdělila mluvčí finančního ředitelství. Testy výskyt koronaviru potvrdily v neděli 8. března večer, v pondělí pak byli vyhledáni lidé, kteří s ní přišli do styku. U jedné z jejích kolegyň se následně koronavirus také potvrdil. „Ostatní pracovníci buď testováni nebyli, popřípadě s negativním výsledkem,“ doplnila mluvčí ředitelství.

Ředitel Finančního úřadu pro Prahu Václav Žemlička situaci komentovat odmítl. „Nezbývá mi než vás odkázat na příslušný orgán ochrany veřejného zdraví,“ napsal na dotazy Blesku. Blesk má ale k dispozici pokyny, které svým podřízeným poslal v pondělí. „Pracovníci, kteří s dotčenou pracovnicí přišli do přímého kontaktu, budou umístěni do domácí karantény. Pracovníci z dotčeného pracoviště se nebudou účastnit žádného školení až do odvolání,“ uvedl s tím, že pokud se v některém z oddělení nachází zaměstnanec, který se v posledních 14 dnech vrátil z Itálie, je nutné, aby kontaktoval hygienickou stanici. „Není čas vyvolávat zbytečnou paniku mezi zaměstnanci, ale situace je opravdu vážná,“ dodal.

Zasedne krizový štáb

O nakažených na Finančním úřadě se starostka Prahy 10 (VLASTA) dozvěděla až z médií. Ihned se spojila s ředitelkou Hygienické stanice hl. m. Prahy a vedoucí protiepidemického oddělení hygieny pro obvod MČ Praha 10: „Opakovaně jsem byla ujištěna, že obě nakažené osoby nepřišly do styku s veřejností. Hygiena rovněž provedla trasování u všech osob, s nimiž přišly do kontaktu. U ostatních zaměstnanců finančního úřadu je průběžně sledován zdravotní stav. Zástupkyněmi hygienické stanice jsem byla ubezpečena, že je vyloučen přenos nákazy na klienty finančního úřadu,“ uvedla starostka s tím, že ve čtvrtek zasedne Krizový štáb Prahy 10.

Tiskový mluvčí pražské hygieny Zbyněk Boublík pro TN.cz potvrdil, že se na finančním úřadě pro Prahu 10 onemocnění ve dvou případech vyskytlo, a dodal, že hygiena provádí „detailní epidemiologické šetření“.  

Které potraviny pomohou nastartovat imunitní systém a pomoci v boji s virovým onemocněním? Čtěte zde>>>

lakar ( 12. března 2020 10:09 )

Vyhodit šéfa ? Jiný vtip neznáte ?

lakar ( 12. března 2020 10:08 )

Když bouchnul Černobyl, taky oficiálně se nic nedělo. Zatloukat, zatloukat, zatloukat - to už radil dr. Plzák před lety, sice v jiné souvislosti, ale šéfík asi žije v podobném systému utajování informací dodnes...

provokaterka ( 12. března 2020 05:21 )

Lidé nakaženi koronavirusem by měli povinně nosit viditelné cedulky,aby se jim lidé vyhýbali.

verka1 ( 11. března 2020 20:37 )

Vedení tutla? Okamžitě zaplatit pokutu 3 miliony a ředitele vyhodit a toho okamžitě!

Citronel ( 11. března 2020 20:26 )

To je něco tak strašně smutného.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa