Přestože na Slovensku není situace okolo koronaviru tak divoká jako u nás, každý nakažený je bedlivě sledován. Všechny notně vyděsilo, když se dozvěděli, že touto chorobou onemocněla i zaměstnankyně Slovenského národního divadla (SND), která se koncem února vrátila ze zahraničí. Podle slovenského magazínu Plus Jeden Deň jde o kostymérku, co je kromě své práce v divadle zaměstnaná i jako řidička tramvaje na částečný úvazek. V obou svých povoláních přijde do styku se spoustou lidí…

„V souvislosti s potvrzením pozitivního nálezu koronaviru u jedné ze zaměstnankyň Slovenského národního divadla, konkrétně kostymérky, která se zúčastnila se souborem činohry v Bruselu, přistoupilo divadlo k tomu, že ruší všechna představení až do odvolání, a to nejméně do 23. března,“ uvedla mluvčí SND Izabela Pažítková. Kostymérka pochopitelně do hlavního města Belgie nevyjela sama, doprovázelo ji dalších 12 lidí z divadla – a u těch nyní zcela logicky hrozí riziko, že se nemoc najde i u nich. „Byl to malý soubor, dotýká se to asi 12 lidí. Všichni absolvují lékařské vyšetření,“ dodala mluvčí.

Přestože se mezi herci okamžitě začal šířit strach, mnozí se k této nepříjemné situací snaží přistupovat s klidem a nepodléhat panice. „Při naší práci je doslova každý s každým. Pevně věřím, že si ta ‚blecha‘ vybrala pouze paní kostymérku a nepobíhá si v prostorách SND!“ nechala se slyšet herečka Gabriela Dzuríková (46), známá ze seriálů jako je Kutyl s.r.o. nebo Bola raz jedna škola.

Jenže Dzuríková je mladá, nespadá do kategorie lidí ohrožených, zatímco František Kovár (73), jenž se nachází ve věku notně pokročilém, se nechal slyšet, že zbytečně neriskuje. „Vůbec nechodím ven. Syn nám chodí nakupovat, pro jistotu. I když říkám, že jsou to věci, které se projeví až po inkubační době, což je těch 14 dní, není přece potřeba i ostatní vystavovat nějakému riziku,“ vysvětlil Plusce.

Přesto se však herec, jehož si slovenští diváci zamilovali například v seriálech Vlci nebo Červené pásky, nemusí až tak obávat. „Do kontaktu s nakaženou kostymérkou jsem nepřišel,“ upřesnil totiž.„Myslím, že ona má jen jedno představení a je, tuším, u nás v divadle pouze externistka. Je to však moudré rozhodnutí, že se zrušila všechna představení, nejen z hlediska nás herců, ale především z hlediska diváků, že nepřijdou do divadla, nesetkají se. Důležitá je prevence.“

VIDEO: Eva Burešová (26) o bývalém partnerovi a koronaviru

Video
Video se připravuje ...

Eva Burešová o bývalém partnerovi a koronaviru Kateřina Štichová, Jan Jedlička

Fotogalerie
15 fotografií