„V čerstvém západním proudění bude přes naše území postupovat frontální systém, jehož studená fronta se bude nad střední Evropou vlnit. Zejména na hory v Čechách přinese i vydatnější srážky, které společně s táním sněhu způsobí vzestupy hladin řek,“ uvedli meteorologové.

Příchod srážek sledujte na radaru Blesku

Výstraha před vzestupem hladin řek s vysokým stupněm nebezpečí se týká Sušicka v Plzeňském kraji a platí od středečních 06:00 do půlnoci ze čtvrtka na pátek.

Ve středu odpoledne a večer Vydra a Křemelná překročí druhý povodňový stupeň a kulminovat mají okolo půlnoci, stejně jako Otava v Sušici. Ta ale překročí pouze nižší povodňový stupeň. Podle meteorologů se může voda v některých řekách vylévat z břehů, stromy mohou v podmáčené půdě padat. Pozor by si měli dávat také řidiči na zaplavených silnicích.

Hladiny řek by se měly ve středu ráno zvednout také v některých okresech Jihočeského, Plzeňského, Libereckého, Pardubického a Olomouckého kraje. Stupeň nebezpečí je tam ale podle meteorologů nízký, voda by se neměla vylévat z břehů řek

Fotogalerie
10 fotografií