Nemocnice Na Bulovce má řadu špičkových pracovišť a výzkumných center. Spolupracuje i s lékařskou fakultou Univerzity Karlovy. „Je nedůstojné, v jakých podmínkách zde musejí lékaři pracovat. Máme tu špičkové odborníky, ale prostředí špičkové rozhodně není,“ řekl v pondělí novinářům ředitel nemocnice Jan Kvaček.

S ním souhlasí i primář oddělí chirurgie Pavel Horák. „Za svůj profesní život jsem pracoval v několika nemocnicích a musím říct, že tady je to prostředí zdaleka nejhorší. I přesto, že mám skvělé kolegy a jejich ochota a laskavost, s jakou se věnují pacientům, je nadstandardní, prostředí není pro pacienty zdaleka tak komfortní. Vždyť tady při větším lijáku pacientům do pokojů zatéká.“

Čistička v dezolátním stavu

Nemocnice má s Prahou podepsanou nájemní smlouvu na dobu neurčitou, kdy nájemné činí 28 milionů korun ročně. „Ve stejné výši jsou zhruba roční náklady, které Praha do nemocnice investuje. My jsme dokonce před dvěma lety zastavili provizorní opravy, protože jsme byli ujištěni, že projekt na opravu nemocnice už vzniká. Nic se ale neděje, takže jsme se k nim zase vrátili,“ popsal situaci ředitel. „V poslední době máme asi největší problém s čističkou odpadních vod, která je absolutně nevyhovující. Občas se stane, že tam některý ze zaměstnanců musí fyzicky dojít a ty kaly seškrábat. Kritizuje nás za to už i hygiena,“ dodal Kvaček.

Vyšší nájem?

Radní Chabr se k situaci vyjádřil následovně: „Nabídli jsme, že část těch nemovitostí můžeme opravit sami za předpokladu zvýšení nájemného, což Bulovka nechtěla akceptovat,“ uvedl Chabr. Tuto informaci potvrdil i ředitel nemocnice. „Je pravda, že magistrát nám nabízel za předpokladu, že nám zvednou nájem na tržní hodnotu, nějaké opravy, ale to je pro nás nepřijatelné. Nejsme subjekt, který by si toto mohl dovolit platit.“

Konec pavilonových nemocnic

Město také považuje pavilonové rozložení nemocnice za zastaralé a pro dnešní dobu nevyhovující. My jsme se domluvili s panem ředitelem Kvačkem, že budeme spolu ve spolupráci s architekty a urbanisty hledat řešení, které by dávalo smysl. Protože dnešní pavilonové rozložení není výhodné,“ řekla radní Milena Johnová. S tím ale zase nesouhlasí primář oddělení interny Jiří Koskuba: „Naopak si myslím, že všichni můžeme vidět, že pavilonové rozložení smysl má. V dnešní době je to vidět o to více, protože jednotlivé budovy, když nejsou propojeny, se dají mnohem lépe izolovat. Což se nám teď v případě koronaviru velmi hodí,“ uzavřel.

Nemocnice se stala předmětem vyjednávání mezi Prahou a vládou v souvislosti s nápadem premiéra Andreje Babiše (ANO) na stavbu úřednické čtvrti v Letňanech. Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) loni v říjnu uvedl, že stát blokuje směny majetku s Prahou a magistrát do zdravotnictví investuje stamiliony ročně. Podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana pokračují jednání, jejichž výsledkem by mělo být převedení budov do gesce ministerstva.