Každé páté dítě má problém s váhou! Takhle pomůžete tomu svému, aby netloustlo!

Každé páté dítě má problém s váhou! Takhle pomůžete tomu svému, aby netloustlo!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
10. března  2020 
 06:00

Vypadá to, že dětská nadváha a obezita se stávají téměř epidemií. S kily navíc se mnohdy potýkají už batolata, a zadělávají si tak na celoživotní problémy. Řešení musíte hledat vy, rodiče. A čím dřív začnete, tím lépe. Co byste měli pro své potomky v tomto ohledu udělat?

S dětmi přichází celá řada starostí, to se velmi rychle naučíte, zejména ve chvíli, kdy se poprvé postaví na vlastní nohy a začnou samostatně objevovat a prozkoumávat okolní svět. I když pak většinou od rána do večera trnete strachy, aby si neublížily a nezranily se, věřte, že dovolit jim být v pohybu a nebránit jejich aktivitě je jednou z nejlepších věcí, které můžete udělat pro jejich zdraví. Jakákoli pravidelná fyzická činnost a cvičení, to jsou důležité návyky, které byste měli, jako zodpovědní rodiče, svým ratolestem vštípit.

...
...
Autor: istock

Nulové sebevědomí, problémy s páteří i cukrovka

Nejde zdaleka jen o estetický problém, varují lékaři. S nadváhou a obezitou se pojí vyšší riziko pozdějších závažných zdravotních komplikací a nemocí, jako jsou cukrovka 2. typu, poruchy metabolismu, vysoký krevní tlak a další kardiovaskulární onemocnění (např. ateroskleróza), dále vadné držení těla, potíže s klouby i páteří, vleklé bolesti zad. Vedle toho trpí obézní děti nezřídka pocity méněcennosti až depresí, jsou úzkostné, bojují s nízkou sebedůvěrou, potýkají se s poruchami spánku a straní se vrstevníků, protože ti se jim posmívají a ponižují je. Postiženo tedy není jen tělo, ale zároveň i křehká dětská duše, což může zanechat trvalé celoživotní následky. Jak se k celé situaci postavit čelem a čím své dítě můžete podpořit?

Pátrejte po příčinách

K tomu, abyste se dokázali lépe rozhodnout, co doma změnit a jak pečovat o zdraví a kondici celé rodiny, je potřeba porozumět důvodům, proč má potomek problémy s tělesnou hmotností. Kde hledat příčiny? Co všechno je nebo bylo špatně? Kde se stala chyba? Problém dětské obezity je složitý a zpravidla existuje vždy více než jedna konkrétní příčina. Ke vzniku nadváhy či obezity významně přispívají genetické faktory (dítě, které má obézní rodiče či prarodiče, má několikanásobně vyšší pravděpodobnost, že bude rovněž obézní), stravovací zvyklosti (nepravidelnost v jídle, večerní přejídání…) i současný pasivní životní styl spojený s vysedáváním u televize, počítače a tabletu (místo běhání venku s kamarády, lezení po stromech či fotbalových utkání) nebo všudypřítomné a na děti cílené reklamy na limonády, čokoládové tyčinky, chipsy, hamburgery a jiné pochoutky plné cukru a tuku, které spolehlivě vedou k přibírání. Začněte jednat, nikdy není pozdě začít! Zlepšit kvalitu života celé rodiny a vytvořit zdraví prospěšné návyky není zase tak těžké.

*Nevařte doma z polotovarů a nekupujte již připravené hotové pokrmy, které se jen rozmrazí nebo ohřejí v mikrovlnné troubě. Ušetříte sice čas, zdraví ani kondici svých nejbližších ale příliš neprospějete. Vsaďte na domácí stravu z kvalitních a čerstvých surovin.

*Začněte u sebe. Pokud chcete změnit stravovací režim a pohybové návyky svých dětí, musíte jít příkladem a přidat se k nim. Jste jejich největším vzorem a vůdcem. Veškeré změny se tedy budou týkat i vaší vlastní osoby, tak s chutí do toho! Pokud pravidelně cvičíte a jíte kvalitní jídlo, vaše děti to uvidí a zcela přirozeně vás začnou následovat.

*Vezměte potomka k pediatrovi, ten by měl zjistit, jak na tom je (zda jde o nadváhu nebo již obezitu – a jakého stupně), a navrhnout další postup, vysvětlit potřebný režim, případně vás odeslat ke specialistovi na další vyšetření (například obezitolog nebo endokrinolog).

*Zapojte všechny členy domácnosti do nakupování a výběru vhodných, kvalitních a dietních potravin, zaveďte doma společnou přípravu večeří i školních svačin. Je to zároveň skvělý způsob, jak dělat něco společně a být při tom kreativní, povídat si, zkoušet něco nového. Konec pasivní zábavě bez fantazie!

*Nenechávejte doma nezdravé jídlo, sladkosti a různé další pochutiny plné kalorií. Pokud tam podobná lákadla nejsou, zkrátka je nikdo nejí.

*Zbavte se všech šťáv, sirupů a limonád, z vody udělejte nápoj číslo jedna u vás doma. Vodu můžete ochutit podle svého gusta, možností je spousta – plátky citronu, pomeranče nebo limety, nakrájené kiwi, lístky máty či meduňky, pokrájené čerstvé jahody apod.

*Pokud děti čas od času vyžadují oblíbený fast food, buďte připraveni a včas se informujte o zdravých možnostech. Dnes již existuje řada restaurací i bister, kde si můžete objednat hamburger, sendvič nebo bramborové hranolky ve zdravější, „odlehčené“ verzi. A brzy zjistíte, že chutnají mnohem lépe než ty přesolené a nasáklé tukem.

*Žádné starosti, pokud děti zpočátku odmítají jíst zdravá jídla. Nevzdávejte to, zapojte fantazii při vaření. Změnit zažité stereotypy, včetně těch týkajících se stravování, vyžaduje čas, takže buďte trpěliví a pokračujte v dalších pokusech.

*Co se týká pohybu, buďte aktivní a sportujte společně. Samozřejmě je potřeba brát ohled na věk ratolestí, vždycky se ale najde celá řada možností. Procházka do parku nebo do nejbližší zoo, túra na horách, vyjížďka na kole… Zahrajte si na zahradě fotbal nebo badminton, vyrazte plavat, hrajte na schovávanou, uspořádejte sousedské klání v jízdě na koloběžce, nachystejte venku „opičí dráhu“, prostě dělejte společně cokoli, co nezahrnuje vysedávání u televize.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku