Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vojtěch chce kvůli koronaviru dokoupit plicní ventilace. Česko jich má třikrát víc než Itálie

Autor: ula, ČTK, ryc - 
9. března 2020
17:09

Ministerstvo zdravotnictví chce nakoupit 150 umělých plicních ventilací, na které jsou odkázáni pacienti s nejtěžším průběhem nemoci COVID-19 způsobované novým typem koronaviru. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je v Česku 20 přístrojů na každých sto tisíc obyvatel, což je podle náměstka Romana Prymuly třikrát více než v Itálii. Jeho slova potvrdil i plicní lékař, kterého Blesk Zprávy oslovily.

I když je podle ministra zdravotnictví plicních ventilací u nás dostatek, stát chce mít jistotu.

Ministerstvo reaguje i na zkušenosti italských doktorů, kteří své evropské kolegy upozorňují, že zdánlivě mírný průběh nemoci se může děsivě rychle zvrtnout. „Chceme vám říct jedno: připravte se!“ varuje v dopise rozeslanému Evropské společnosti pro intenzivní medicínu lékař Giuseppe Nattino z jednotky intenzivní péče z italského Lecco. „Většina pacientů, kteří skončili na podpoře dýchání, měla zpočátku mírný průběh. Ke zhoršení došlo až v závěru nemoci,“ říká lékař. Jeho pacienti byli ve věku šestačtyřiceti do třiaosmdesáti let.

Třikrát více ventilací než v Itálii

V Česku je momentálně 20 přístrojů na sto tisíc obyvatel. „To je třikrát víc, než má Itálie,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví a přední český epidemiolog Roman Prymula. Zároveň ministerstvo zdravotnictví přikázalo nemocnicím navýšit počet plicních ventilací na svých infekčních odděleních, aby se nemocní koronavirem nedostali do kontaktu s dalšími pacienty na jednotkách intenzivních péčí.

Lékař: V nouzi se dá použít ventilátor z operačních sálů

„Nemám přesný přehled, kolik máme v Česku plicních ventilací. Vím, že když potřebujeme, tak jich máme zde v Hradci Králové dost a je pravda, že jsme na tom lépe než v Itálii, ale to, co se na nás valí, to může být situace, kterou by nezvládla žádná země,“ řekl Blesk Zprávám MUDr. Vladimír Koblížek, přednosta Plicní kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové.

„Spíš jde o to, abychom všechny ventilátory využili účelně a aby to bylo nějakým systémem. Máme čas to nachystat, já doufám, že se to nachystá dobře, spíše jde o to, aby se nekontaminovali pracovníci, když půjdou od pacientů. Ventilátorů máme dost, ale když se koupí nějaké další, tak to nebude na škodu. V nouzi se dají využít ventilátory, které jsou třeba na operačních sálech,“ dodal Koblížek.

Video  Zákaz návštěv v nemocnicích a další opatření v boji s koronavirem: Na čem se shodli experti?  - abl
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa