Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pavlík (3) má po transplantaci nulovou imunitu! Bojím se, aby byly respirátory, přiznala maminka

Autor: lc - 
10. března 2020
05:15

Jsou mu teprve tři roky a denně už musí užívat až dvacet léků. K tomu třikrát týdně dojíždí do nemocnice na krevní transfuze. Lékaři Pavlíkovi diagnostikovali vážnou poruchu krvetvorby, tzv. myelodysplastický syndrom. Navíc podstoupil i náročnou transplantaci kostní dřeně, bez které by zemřel. Chlapeček ale stále nemá vyhráno, rodinu děsí i možná nákaza koronavirem.

Současný stav Pavlíka je i nadále vážný, často je s maminkou v nemocnici. Trápí ho zdravotní komplikace spojené s náročnou léčbou a lékaři nyní nedokáží odhadnout, jak dlouho ještě bude nutná. „Bohužel vůbec nevíme, co bude, prognóza zatím není moc příznivá,“ přiznává statečně maminka.

S maminkou dnes S maminkou dnes | archiv rodiny

Léky potlačují imunitu

Péče o malého pacienta je náročná hlavně proto, že je mu po transplantaci cíleně potlačována imunita, aby tělo neodmítlo kostní dřeň. S tím souvisí i dodržování přísných hygienických podmínek. Lékaři nedoporučují pacientům návštěvy kolektivu, cestování hromadnou dopravou, je třeba používat roušky a velmi často v domácnosti uklízet, protože i prach a v něm obsažené bakterie, roztoči či plísně dokáží v takové situaci léčbu ohrozit. Součástí léčby je i nízkobakteriální strava, v rámci které je pacientům podáváno čerstvé jídlo, nic se nesmí znovu ohřívat. Některé potraviny jsou úplně zakázané.

Strach z koronaviru

A velkou hrozbou je i možná nákaza koronavirem. „Samozřejmě jsme teď ještě víc ostražití. Chráníme úzkostlivě nejen syna, ale s manželem i sami sebe, abychom neonemocněli my a Pavlíka pak nenakazili. Takže třeba do obchodu se musíme vydávat jedině s respirátorem. Neustále také vše dezinfikujeme,“ popsala paní Romana. S Pavlíkem musí podstupovat i pravidelné návštěvy nemocnice, tam je ale naštěstí vozí sanitka.

Bude dost respirátorů?

Paní Romana popsala i obavu z nedostatku respirátorů, které rodina nutně potřebuje. „Před dvěma, třemi týdny třeba nebyly vůbec. Ani na transplantačním oddělení. Teď jeden nebo dva při návštěvě nemocnice dostanu, ale snažím se s nimi šetřit,“ přiznala. „Třeba už je i špinavý, takže bych ho dávno vyhodila, ale raději ho ještě využijeme, protože nevíme, zda příště budou k dispozici,“ dodala s obavou v hlase.

S úhradou všemožných finančních nákladů rodině začali pomáhat dárci prostřednictvím nadace Dobrý anděl. „Pomoc je postavena na zasílání pravidelných měsíčních příspěvků rodinám, ve kterých se objevila vážná nemoc. Těší nás zapojení obyvatel Kolínska. Dobrých andělů u vás žije okolo devíti set,“ uvádí Šárka Procházková, ředitelka nadace Dobrý anděl.

Poděkování za pomoc

Dárci pomáhají na Kolínsku dalším třiatřiceti rodinám. Zapojit se do pomoci je jednoduché, stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz a zadat platební příkaz. Každý dárce pak vidí příběhy rodin, kterým pomáhá.

Dobrým andělům z celého srdce děkujeme, vážíme si jejich pomoci,“ vzkazuje pan Pavel. „Víme, že dělají vše pro to, aby se náš Pavlík uzdravil, za to jsme jim moc vděční,“ dodává maminka.

Video  Zákaz návštěv v nemocnicích a další opatření v boji s koronavirem: Na čem se shodli experti?  - abl
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa