To ale neznamená, že si Alžběta nenasadí ochranné pomůcky. S rouškou ji sice neuvidíme, ale rukavice má permanentně nasazené. Zrovna o víkendu si přes ně podávala ruce se státníky a předávala jim ocenění.

Alžběta se zřejmě koronaviru nebojí, stejně jako se nebála žádné jiné epidemie v minulosti. Své královské povinnosti ruší pouze tehdy, je-li to nevyhnutelné, což si prozatímní stav nežádá – v Británii je „pouze“ 209 nakažených. Chce jít ta lidu příkladem a nepřiživovat už tak do extrémů vyhrocenou situaci.

„Má se za to, že kdyby se královna nebo služebně starší členové královské rodiny uchýlili do izolace nebo změnili své plány, mohlo by to u obyčejných lidí vyvolat paniku,“ řekl deníku The Mail on Sunday královský zdroj.

„Své plány nezměnila ani u prasečí chřipky, ani u žádného z teroristických útoků v zemi,“ poznamenal jiný zdroj.

I přestože je královna ve svém požehnaném věku náchylná k různým i méně závažným nemocím, nezrušila ani pondělní Den Commonwealthu, na němž se spolu s dalšími příslušníky monarchie setká s více než 2 tisíci lidmi. Její chátrající, 98letý manžel Philip se této ani žádné další události nezúčastní, důvodem je ovšem jeho stažení do ústraní, které oznámil před více než rokem.

Pokud nový koronavirus začne opravdu ohrožovat Británii a počet nemocných a zemřelých rapidně vzroste, je královna ochotna zrušit květnové zahradní slavnosti a za oběti by patrně padly i její velkolepé oslavy narozenin. Alžběta a její manžel by poté zřejmě odešli do karantény do Sandrighamu, Balmoralu nebo na hrad Windsor a epidemii přečkali.

VIDEO: Válka Rosola a Ochotské pokračuje! A další rána pro Harryho s Meghan

Video
Video se připravuje ...

Válka Rosola a Ochotské pokračuje! A další rána pro Harryho s Meghan Bára Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
59 fotografií