Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jste sangvinik, cholerik, flegmatik nebo melancholik? Objevte své silné a slabé stránky

14. března 2020 | 06:00

Temperament je vrozený, formuje se v dětství a nikdy se nemění. Rozhoduje velmi výrazně i o našich reakcích na určité podněty, řídí naše duševní i pohybové tempo. Bohužel ho nejde moc ovlivnit a především ve stresových či krizových situacích se naplno projeví. Existují čtyři základní typy temperamentu, které nás formují.

Každý člověk v sobě nese rysy základního typu temperamentu, ovšem je možné, že v sobě kombinujeme více osobnostních typů. Jeden z nich obvykle převáží, a ten také tvoří naši celkovou osobnost. Ke kterému typu patříte vy?

Sangvinik

...
Autor: iStock

Patří k nejčastějšímu typu. Obvykle bývá primární typ nebo doplňuje jiný temperament. Lidé, kteří patří k tomuto typu, bývají velmi aktivní a extrémně orientovaní na společnost. Jsou velmi extrovertní, komunikativní a sociální. Sangvinici mají širokou škálu emocí a taky širokou škálu chování. Jsou nejvšestrannější ze všech typů temperamentů.

V závislosti na svém druhotném temperamentu se mohou zapojit do téměř jakékoli lidské činnosti. Využívají všech příležitostí a bez problémů mění prostředí. Jsou hraví a impulzivní, neustále v akci a vždy optimističtí. Mívají dobrý smysl pro humor, jsou zábavní, expresivní a milující. Snadno budují vztahy a důvěřují ostatním.

Zvláštnosti sangviniků: Pokud se potkáte s lidmi tohoto typu, budete mít pravděpodobně pocit, že je už znáte dlouhou dobu. Je snadné s nimi mluvit, protože jsou přátelští a sociální. Často se rádi zapovídají a ztrácí pojem o čase. Když se ale začnou nudit, mohou rychle ztratit pozornost. Jsou taky velmi emotivní, co si myslí, obvykle řeknou. Nemají žádný filtr. Jejich hyperaktivita je často vede k zapomínání a neorganizovanosti. Jsou taky extrémně konkurenční.

Flegmatik

 

...
Autor: iStock
Flegmatici patří k běžnému typu temperamentu, podobně jako sangvinici. Jsou považováni za jejich opak, ovšem nezřídka bývá člověk primárně sangvinik a sekundárně flegmatik (nebo naopak). Flegmatici bývají stabilní introverti, mírní, klidní, vyrovnaní a uvážliví. Jsou taky pečliví a tolerantní, dobře se ovládají a jen tak je něco nerozhodí.

Jsou pasivní, což vede k nedostatku ambicí. Mohou být někdy nerozhodní a většinou ocení, když někdo rozhodne za ně. Lidé s nimi dobře vycházejí, protože jsou většinou příjemní a trpěliví. Drží se rádi rutiny a nemají rádi změny.

Zvláštnosti flegmatiků: Mívají obvykle suchý humor, který nejraději používají mezi blízkými lidmi. Ze své podstaty nenávidí konflikty a mají tendenci být spíše diváky, a to v mnoha aspektech života. Nemají rádi překvapení, mohla by je rozhodit. Stejně tak nesnášejí náhlé změny plánů. Potřebují klid a odpočinek, je to jejich emocionální potřeba. Nemají rádi kritiku a fyzické projevy.

Melancholik

...
Autor: iStock

Spousta lidí se domnívá, že pokud je někdo melancholik, bývá depresivní. Ale nemusí to tak nutně být. Melancholici jsou orientovaní na detaily a taky kvalitu. Jsou posedlí hledáním toho, co je správné. Jsou také velmi svědomití a snaží se zajistit, aby všechny detaily byly co nejdokonalejší.

Mohou to být velcí perfekcionisté. Milují pravidla a řád, v neznámém prostředí se mohou cítit nejistě a někdy jsou i  agresivní, pokud čelí nepříznivé situaci. Jsou velmi introvertní a zaměření na soukromí. Jsou logičtí a analytičtí. Aby mohli fungovat bez úzkosti, potřebují pevný plán a řídit se podle něj.

Zvláštnosti melancholiků: Jsou obvykle značně úzkostní a bojí se o budoucnost více než druzí. Inklinují k pocitům viny a neustále si myslí, že se věci mohly udělat jinak. Nežijí přítomností, ale dost často tápou v minulosti. Bývají dochvilní, a než se pro něco rozhodnou, shromáždí co nejvíce informací, aby mohli učinit správné rozhodnutí.

Cholerik

...
Autor: iStock

Cholerici jsou podle odborníků nejvzácnějším primárním typem temperamentu. Jen málokdo je primárně cholerikem, velmi často ale najdeme choleriky jako sekundární temperament. Cholerici jsou orientováni na výsledky, mají vysoké cíle a drží se jich.

Jsou vedeni touhou po úspěchu a mají tendenci zůstat pozitivní. Čelí opozici přímo a nebojí se. Jsou extrovertní a vyzařuje z nich sebevědomí. Jsou taky nezávislí a mají pevnou vůli. Rychle jim to myslí a jsou obecně aktivní a praktičtí. V komunikaci jsou asertivní a přímí, často ale sklouznou do hrubosti. Riskují rádi a brzo se začnou nudit. Rádi vládnou a rozhodují za ostatní. Ve vztazích rádi ovládají své partnery.

Zvláštnosti choleriků: Spí méně než ostatní temperamentní typy. Jsou velmi kreativní a zdá se, že jim nikdy nedojdou nápady nebo plány. Nepoddávají se tlaku ostatních a jsou vytrvalí. Pravděpodobně mají jen několik blízkých přátel, i když se nebojí seznamovat se s novými lidmi. Nemají moc vyvinutou empatii a navenek při komunikaci působí agresivně.

Autor: aši