Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chřipka v Česku si letos vyžádala 50 obětí, 250 lidí bylo hospitalizováno

Autor: tsv - 
6. března 2020
22:15

Plošná epidemie chřipky v Česku opadla, ve stínu koronaviru za sebou nechala ale 50 obětí. Ústup nemoci zmínila hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová. Oproti minulému týdnu ubylo nemocných s akutními respiračními infekcemi včetně chřipky o 7,3 procenta na 1226 na každých 100 tisíc obyvatel. Hospitalizovaných kvůli chřipce bylo 250 nakažených pacientů. Chřipka se přenáší kýchnutím či smrkáním a smrtelná je převážně pro starší a chronicky nemocné vrstvy společnosti.

Chřipka se jakožto virové onemocnění přenáší velice snadno. Postihnout může v těle téměř všechny orgány, většinou se ale začíná množit na průduškách a v plicích. Přenašeči mohou své okolí nakazit pouhým zakašláním, kýchnutím, smrkáním či dotýkáním se sdílených předmětů neumytýma „kontaminovanýma“ rukama. U oslabených osob vyššího věku se může chřipka přetvořit v zápal plic, který může být pro nakaženého fatální.

Stále se jedná o jednu z nejsmrtelnějších nemocí u nás, přitom se jí dá velice snadno bránit. Očkování představuje nejúčinnější způsob prevence a díky němu dochází ke značnému snižování počtu nakažených. Světová zdravotnická organizace vakcínu pozměňuje každý rok podle přesných specifik aktuálně šířící se chřipky, je tedy doporučováno se každoročně nechávat přeočkovat.

„Existuje řada důkazů o postupném oslabování postvakcinační imunity. Rychlejší pokles protilátek lze očekávat zvláště u seniorů, kteří zároveň patří mezi pacienty s nejvyšším rizikem komplikací. Vhodné je nechat se tedy očkovat do čtyř měsíců před vrcholem aktivity chřipkových virů,“ upozorňuje lékař Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu.

Vrchol epidemie se v Evropě posouvá

Chřipkové období většinou začíná na konci podzimu a končí přibližně v polovině února, trvá tedy kolem osmi až deseti týdnů. Epidemie nastává, jakmile je nakaženo 1600 až 1800 lidí připadajících na 100 000 obyvatel.

„Podle poslední studie nizozemských expertů se v zemích evropského regionu vrchol epidemie chřipky postupně posouvá do pozdějšího zimního období. Od roku 1996 se u nás posunul v průměru o 27 dní. V předešlé chřipkové sezóně tak bylo nejvíce nemocných v šestém kalendářním týdnu, tedy v polovině února,“ říká Jan Kynčl.

Je tedy třeba dbát na správné načasování očkování, které mají děti, senioři a chronicky nemocní pacienti plně proplacené pojišťovnou.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi