Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kde se nechat otestovat na koronavirus: K dispozici jsou nemocnice i soukromá laboratoř

Autor: ČTK, Mii - 
6. března 2020
15:03

Chcete se nechat otestovat na koronavirus a řešíte otázku kde? Dosud místa, kam se lidé mohou vydat, nebyla jasná. Státní zdravotní ústav (SZÚ) proto vydal v pátek seznam středisek, která mají oprávnění a kompetence takové testy provádět. Jde o několik nemocnic umístěných po celém Česku, soukromá laboratoř je mezi nimi jedna.

„Laboratoře jako zdravotnická zařízení musí pro to, aby byl zajištěn dohled nad infekcí COVID-19, surveillance a hlášení výsledků vyšetření, stejně jako správné a bezpečné diagnostické postupy, mít zaveden systém kontroly kvality, který je kontinuálně kontrolován,“ uvedl SZÚ.

Musí se také zapojit do hlášení vyšetřených výsledků a případný pozitivní nález musí potvrdit Národní referenční laboratoř. Další laboratoře, které se chtějí do testování také zapojit, mají kontaktovat SZÚ.

Seznam doporučovaných středisek:

  • Státní zdravotní ústav NRL pro chřipku
  • Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě
  • Fakultní nemocnice Hradec Králové
  • Nemocnice České Budějovice
  • Fakultní nemocnice v Motole
  • Nemocnice Na Bulovce
  • Laboratoře Agel a.s. Ostrava
  • Fakultní nemocnice Brno

Dva z případů pozitivní nákazy v Česku, jeden potvrzený ze středy a druhý, u nějž se na oficiální výsledek zatím čeká, odhalily testy v soukromé laboratoři. Podle médií šlo o Tilia Laboratories, které ale zatím na seznamu SZÚ nejsou.

O tom, kdo bude kvůli podezření na nákazu koronavirem testován, rozhoduje lékař a krajský hygienik. Není už rozhodující, z jakého severoitalského regionu se vrátil. V Praze a dalších krajích se už začalo s domácími odběry od pacientů, vyjíždí za nimi zdravotníci v ochranných oblecích. Od pátku se přidala Fakultní nemocnice Brno a postupně budou domácí odběry zavedeny v celé zemi.

Jak odběr vzorku probíhá

Lidem zdravotníci z infekčního oddělení odebírají stěr z nosohltanu a vzorky krve. Testování se podle SZÚ opírá o přímý důkaz nukleové kyseliny nového typu koronaviru označovaného SARS-CoV-2. Testování trvá kvůli nutnosti namnožení těchto nukleových kyselin několik hodin. Rychlejší sérologické testy mají pouze podpůrnou roli, podle SZÚ jejich průkaznost komplikuje takzvané imunologické okno, tedy několikadenní interval od prvních příznaků do výskytu protilátek.

Inkubační doba je podle odborníků dva týdny. Lidem, kteří přišli s nákazou do kontaktu, proto hygienici nařizují dvoutýdenní karanténu. Podle zatím známých informací je třeba k nakažení nejméně 15minutový kontakt na vzdálenost kratší než 1,6 metru.

bouda1920 ( 6. března 2020 15:59 )

A to je bezplatné dát se preventivně otestovat aniž bych měl příznaky?????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa