Nápisy se jménem Františka Ringhoffera IV. i obrázek tramvaje, kterou v minulém století vyrobili v jeho závodech, zdobí od pátku 6. března tramvaj Škoda 15T s číslem 9374. Ne náhodou vybral Dopravní podnik pro slavného inženýra Ringhoffera právě toto číslo - v roce 1874 se totiž narodil. 

29. února uplynulo 80 let od jeho smrti. František Ringhoffer stál celkem 31 let v čele slavných smíchovských závodů, které založil právě rod Ringhofferů. Od roku 1854 se v továrně vyráběly nákladní železniční vozy, pak i osobní a v roce 1876 z vagonky vyjela i první tramvaj. František Ringhoffer IV. se do vedení dostal v roce 1909.

„Továrna se pak v roce 1911 stala akciovou společností a zaznamenala mimořádný rozvoj. V roce 1924 zakoupila Kopřivnickou vozovku a.s., která pak nesla název Ringhoffer-Tatra. V roce 1929 koncern rozšířil i o vagónku ve Studénce a později i v Kolíně a České Lípě,“ popsala mluvčí Dopravního podniku Aneta Řehková. 

Ze Ringhofferova závodu vyjely tramvaje nejen do Prahy, ale i do řady dalších českých i zahraničních měst - včetně legendárních „tétrojek“. „Bez nadsázky je možné říci, že tramvaje z Ringhofferovy továrny vtiskly pražským ulicím na dlouhá desetiletí charakteristickou tvář,“ uvedla mluvčí.

„Ringhofferova“ 15T vyráží z vozovny Motol, je už sedmou pražskou tramvají, která nese jméno významné osobnosti. Připojí se tak k vozům pojmenovaných po pánech Pšeničkovi, Křižíkovi, Pelikánovi, Hlaváčkovi, Kardausovi a Mölzerovi. 

„Pojmenování tramvají po historických osobnostech spjatých s pražskou hromadnou dopravou je důstojné a viditelné připomenutí těchto osobností, proto jsme se rozhodli v něm pokračovat,“ popsal Petr Malík, vedoucí jednotky Historická vozidla.

Tramvaje T2

V Ringhofferově továrně byly vyrobeny i tramvaje T2, které Dopravní podnik v těchto dnech slavnostně uvádí do pravidelného provozu po 56 letech. Cestující se jimi mohou poprvé svézt o víkendu 7. a 8. března 2020 na nostalgické lince číslo 2, a po cestě omrknout řadu památek - Pražský hrad či Národní divadlo. 

Fotogalerie
16 fotografií