Neštěstí se stalo 7. dubna 2018 odpoledne. Muž, na kterého sutiny spadly, utrpěl mimo jiné devastující zranění hlavy, přivolaní záchranáři mu už nedokázali pomoci. Podle obžaloby vlastníci - Jiří, Miroslav a Zdeněk P., Jan, Jiří a Tomáš P., Jana S. a Vít F. - objekt dlouhodobě zanedbávali. Obžalovaní u soudu ještě nevypovídali, soud je vyslechne, až bude vypracován znalecký posudek.

Právě kvůli čekání na vypracování znaleckého posudku bylo jednání nařízené po roce od prvního hlavního líčení. Případ byl mezitím přidělen nové soudkyni, která v pátek musela přečíst výpovědi svědků, kteří loni v březnu vypovídali. Poté chtěla začít s výslechem obžalovaných, podle jejich obhájce je ale nutné počkat, až bude vypracován zmíněný posudek, aby mohl být znalec u výpovědí přítomen. Soudkyně proto jednání odročila na 17. června.

Výpovědi svědků se v minulosti rozcházely v tom, zda pád stěny způsobil výbuch plynu, nebo zeď spadla. Znalec z oboru stavebnictví loni vyloučil možnost, že za neštěstím stál výbuch, k pádu přispěl podle jeho názoru pravděpodobně poryv větru. Zeď označil za dlouhodobě degradovanou.

Matka, otec a sestra zemřelého žádali každý po milionu korun za nemajetkovou újmu. Jeho přítelkyně, se kterou chystali svatbu, nárokuje 2,6 milionu a také 20 000 korun za náhradu nákladů pohřbu. Její bratr, který byl neštěstí přítomen, chce 600 000 korun, část za to, že má od události psychické problémy, zbytek kvůli tomu, že mu zemřel nastávající švagr a blízký přítel.

Zástupce pojišťovny už dříve uvedl, že je pojišťovna připravena újmu nahradit, pravděpodobně ale půjde o menší částky, než poškození žádají. Zbytek nároků by měl být podle zástupce řešen v civilním řízení.

Fotogalerie
10 fotografií