S vizí pořízení nové, praktické a především levnější radnice, nastupovalo v roce 2014 uskupení Praha 7 Sobě do čela úřadu. Z jejich řad putovaly výtky k do té doby vládnoucí ODS, která plánovala vznik nové radnice za zhruba 1,6 miliardy korun. Tehdy novopečený starosta Jan Čižinský (41, Praha Sobě) sliboval radnici levnější – v roce 2015 hovořil o 250 milionech korun. O pět let později se v čele téhož úřadu dočkal výsledku i nové kanceláře. „Stálo“ to za to?

Tři adresy kvůli svatbám

Nová sedmipatrová budova radnice je na pohled nápaditá svou kaskádovitou formou, kdy se v patrech nachází různá pracoviště občanské agendy. Do těch lze z chodby nahlédnout kulatými okýnky ve dveřích, které podle architekta Vojtěcha Sosny ze studie Bod Architekti, které mělo rekonstrukci na starost, odkazují na přístavní historii Holešovic. Jejich industriální punc pak zvýrazňují neomítnuté červené cihly, do kterých je budova „oděna.“

Video
Video se připravuje ...

Takto vypadá nová radnice Prahy 7 v Holešovicích. David Zima

Dle jeho slov byl hlavní záměr architektů maximální zkapacitnění budovy. Ta ovšem nepojme více úředníků, než ta, na které úřad dosud sídlil na nábřeží Kapitána Jaroše. Lidé z Prahy 7, kteří si stěžovali na to, že úřad disponuje celkem třemi adresami, které v případě nutnosti musí objíždět, se změny nedočkali. Jen místo na nábřeží, odkud se úřad kompletně vystěhoval, budou dojíždět hlouběji do Holešovic.

Podle Jana Čižinského s tím radnice počítala od počátku. „Detašovaná pracoviště budou vždycky existovat,“ uvedl na dotaz Blesku starosta Čižinský. „Například část matrik si nedovedu představit jinde než u vodárenské věže na Letné, kde je hezčí prostředí pro větší svatby. Násilně chtít všechno nacpat pod jednu střechu a mít kvůli tomu méně pěkné svatby, to bychom určitě nechtěli,“ uvedl Blesku.

Haprující finance

V původních odhadech z roku 2020 mělo řízení nové radnice vyjít Prahu 7 až 250 milionů korun. Opozice tuto sumu kritizovala s tím, že náklady budou mnohonásobně vyšší. Já jsem při kontrole nákladů došel až k 406 milionům,“ řekl dříve Blesku zastupitel Tomáš Bartovský (42, ODS).

Čižinský tuto částku nerozporuje, avšak uvádí ji na pravou míru. „V referendu jsme před sedmi roky nastavili limit na novou radnici na 500 milionů korun. Do něho jsme započítali úplně vše, tedy veškeré náklady na pořízení budovy, rekonstrukci ale též i vybavení interiérů jednotlivých pracovišť – nábytek, počítače, kancelářské potřeby. Skutečná částka se vším všudy se nakonec pohybuje kolem výše 420 milionů korun,“ sdělil.

Původně odhadované náklady na rekonstrukci budovy, které měly být 214 milionů korun, se vyšplhaly na 241 milionů korun. Podle místostarosty Prahy 7 Pavla Zelenky (Praha 7 sobě) jde o tolerovatelnou odchylku oproti původním odhadům a technickým posudkům. „Až z otevřené architektonické soutěže a z průběhu realizace stavby, kdy došlo k nárůstu stavebních prací, se ukázalo, že původně zvažovaná částka bude vyšší,“ sdělil místostarosta Prahy 7 Pavel Zelenka.

Úspora až nadoraz?

Ten také vítá, že radnice nyní funguje ve vlastních prostorách, díky čemuž se sníží provozní náklady na provoz. „Původně jsme na nábřeží platili 11 milionů ročně. Nyní by to mělo být o 7 milionů méně,“ prozradil. Definitivní číslo nicméně bude známé koncem roku. Otázka úspor však také ponouká k pozdvižení obočí.

Nová budova radnice Prahy 7 je maximálně prosvětlená a prosklená. I z vnitřních prostor budovy lze skrze kulatá okénka na dvěřích kanceláře dohlédnout ven.
Autor: Jakub Poláček

„Jsem rád, že máme konečně vlastní radnici,“ nezastírá Bartovský, „ale mrzí mě, že se do budovy nevejde celý úřad ani další městské organizace. Pro občany to není komfortní a zvyšují se i provozní náklady.“ Radost nemá ani z konečné částky. „Je skoro dvakrát vyšší, než byly původní sliby. Přitom Praha 12 staví dvakrát větší radnici za jen o něco málo víc.”

Nejasný původ budovy

Budovu, která vznikla v 80. a 90. letech 20. století za účelem sídla podniku Chirana, koupila radnice v roce 2015 se záměrem její rekonstrukce. Od té doby již několikrát radnice odmítla sdělit, od koho vlastně budovu koupila. S dotazem Blesk neuspěl ani tentokrát.

Fyzické osoby společnosti neznáme,“ přiznal místostarosta. „Když jsme budovu kupovali, šlo o developerský standard. Jednali jsme s jednateli české společnosti, která fungovala podle českých zákonů, a tehdy ještě neexistoval zákon o veřejných zakázkách, který by nám umožňoval včlenit podmínku, aby jednatel musel zjevit koncového vlastníka.“

Blesku se dříve podařilo vypátrat, že budovu předtím vlastnila společnost se sídlem v Atlantiku. Informaci potvrdil také opoziční zastupitel Prahy 7 Tomáš Kaštovský (43, ODS). „Už její samotný výběr byl podivný – jejími majiteli byla společnost registrovaná na Britských panenských ostrovech,“ řekl. Domněnku, že by 89 milionů korun, za kterou Praha 7 budovu nové radnice koupila, skončila v daňovém ráji, je podle Zelenky každopádně lichá. „Budovu jsme kupovali pod úvěrem původního majitele, který byl 80 milionů. Částka za budovu tak putovala Komerční bance, která úvěr poskytla.“

Kam a s čím na Sedmičce?

Oddělení přestupků, včetně těch ze zóny placeného stání, zůstává v ulici U Průhonu 11. V informačním centru (ICT) na Dělnické probíhají specializované poradny přesunuté z IC Milady Horákové. Tam naopak nyní funguje také výdejna parkovacích oprávnění do zóny placeného stání. Na adrese nábřeží Kapitána Jaroše 100 zůstávají finanční úřady pro Prahu 6 a 7. Všechny ostatní odbory najdou občané v nové radnici na adrese U Průhonu 1338/38.

Fotogalerie
29 fotografií