Žili si jako králové! Policie v případu obstavila majetek Jakuba O., jenž je jednatelem firmy J.O. Investment, která investice nabízela, a majetek dalších dvou firem - ŠoPet s.r.o. a J.T. Martin. Zabavený majetek, mezi nímž nechybí nejluxusnější „sporťáky“, drahé šperky, hodinky i řada bytů, třeba ve Vodičkově ulici v centru Prahy, v Braníku, na Zličíně nebo na Smíchově, i dům za 20 milionů v rezidenci v Horních Měcholupech, má takřka stejnou hodnotu jako je udávaná výše škody

Obětí miliardového podvodu je podle zprávy NCOZ 2060, od jejího zveřejnění se ale stále hlásí další. Policie očekává, že jejich počet bude během vyšetřování dále růst, stejně jako výše škod. 

Oběti podvodníků podle mluvčího NCOZ Jaroslava Ibeheje nemusí podávat trestní oznámení. Policisté mají seznam poškozených a v příštích měsících se s nimi postupně spojí. „Vzhledem k mimořádnému počtu poškozených, kdy jednotlivým výkonem jejich práv by mohl být ohrožen rychlý průběh trestního řízení, bude navrženo, aby soudce rozhodl, že poškození budou moci uplatňovat svá práva pouze prostřednictvím společného zmocněnce,“ uvedl mluvčí.

Policisté také podle něj nemohou odpovídat na telefonické a e-mailové dotazy ke kauze, protože by to mohlo narušit trestní řízení. „V souvislosti s kauzou společnosti J.O. Investment žádáme, aby poškozené osoby v případě potřeby kontaktovaly policejní orgán výhradně písemnou formou prostřednictvím adresy: NCOZ, PO BOX 41/NCOZ, 156 80 Praha 5 - Zbraslav, či datové schránky: eesyd9x, k č.j. NCOZ-3833/TČ-2019-412402,“ uvedl Ibehej.

Výnosy 30 až 100 procent

Obvinění nabízeli prostřednictvím pražské firmy J.O. Investment investice na světových burzách. Slibované výnosy od 30 do 100 procent z investice ale byly podle Ibeheje nereálné. Pokud byly výnosy skutečně vyplaceny, tak jen za použití peněz dalších klientů, protože firma fungovala na základě takzvaného Ponziho schématu, stejně jako pyramidové hry.

Ve skutečnosti obvinění nic neinvestovali a vylákané peníze používali hlavně na nákup drahých aut a dalších věcí či domů. Policisté při řadě domovních prohlídek zadrželi mnoho aut luxusních značek, jako Bentley, Maserati nebo Ferrari, nebo hodinky švýcarské značky Rolex. Našli také investiční cihly zlata a dalších drahých kovů či vysoké částky v hotovosti v české měně i eurech nebo dolarech.

Video
Video se připravuje ...

Kriminalisté zajistili majetek v hodnotě přes miliardu korun. Policie České republiky

Fotogalerie
56 fotografií