Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Čarodějnice a piraňa.“ Britskou ministryni vyšetřují kvůli šikanování podřízených

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
5. března 2020
21:40

„Piraňa Patelová“. S takovou přezdívkou přišli britští novináři pro ministryni vnitra Priti Patelovou (47), která čelí obviněním ze šikanování podřízených. BBC nyní zjistila, že jedné z bývalých poradkyň političky bylo po vznesení podobné stížnosti vyplaceno urovnání ve výši přes 700 tisíc korun. Premiér Boris Johnson v pondělí pověřil vládní činitele, aby záležitost vyšetřili.

První obvinění ohledně šikany se v britském tisku objevila minulý měsíc a o víkendu aféra výrazně nabrala na obrátkách s rezignací nejvýše postaveného úředníka na ministerstvu vnitra Philipa Rutnama.

Ten se při sobotním vystoupení před novináři označil za oběť „kruté a promyšlené kampaně“, k níž prý přispěla i Patelová. Dále uvedl, že ministryně na pracovišti používá vulgarismy, ponižuje podřízené a opakovaně vystavuje personál nepřiměřeným požadavkům.

Premiér Boris Johnson s ministryní vnitra Priti Patelovou Premiér Boris Johnson s ministryní vnitra Priti Patelovou | Reuters

Premiér svou ministryni brání

„Podívejte se, naše ministryně vnitra odvádí vynikající práci, přinesla potřebné změny, zavedla nový imigrační systém, znásobila policejní hlídky na ulicích, což vedlo ke snížení kriminality. Má mou plnou podporu,“ prohlásil ve středu v parlamentu premiér Johnson.

„Do téhle práce nejdete s tím, abyste byli oblíbení, ale abyste byli efektivní a dosáhli změny,“ prohlásila Patelová a obvinění ze šikany odmítla, záhy se ale objevil nový problém.

BBC v pondělí večer informovala o případu z roku 2015, kdy ještě Patelová působila na ministerstvu práce. Stanice se dostala k dokumentům, podle nichž Patelová jako tehdejší náměstkyně hrubým způsobem propustila jistou poradkyni, která následně spolykala množství prášků a byla ve vážném stavu hospitalizována.

Brutální šikanátorka nebo oběť misogynie?

Propuštěná činitelka poté hrozila ministerstvu práce žalobou, načež úřad souhlasil s vyplacením odškodného. Resort nicméně neuznal žádnou zodpovědnost a případ se nedostal před soud, uvedla BBC. Spousta bývalých spolupracovníků o Patelové uvedla, že politička „má ostrý jazyk“ a nejde daleko pro nějakou „uštěpačnou poznámku“. Mnoho jejích exkolegů si od ní vyslechlo, že „jsou k ničemu“.

Jízlivá čarodějnice, uštěpačná a brutální šikanátorka, nezdvořilá a pohrdavá. Takovými slovy popisují úředníci svou ministryni. „Často na někoho řvala nebo dokonce nadávala,“ sdělil deníku Daily Mail jeden z bývalých poradců Patelové.

Další zdroj listu Daily Mail ale poukázal, že ne každému se chtělo poslouchat „dceru imigrantů“. „Nikdo nepopírá, že je ostrá a nebere si servítky. Vládní rezorty jsou ale stále plné snobů, kteří na mnoho lidí koukají spatra. Misogynie tu vzkvétá,“ prohlásil zdroj z vlády.

Šikana se vyšetřuje

Interní vyšetřování ohledně údajné šikany vláda ohlásila už v pondělí odpoledne. „Byla vznesena obvinění, že ministryně vnitra porušila ministerský kodex. (...) Tato vláda vždy bere vážně jakékoli stížnosti související s ministerským kodexem a v souladu s procesem, který je v něm popsán, požádal premiér úřad vlády, aby zjistil fakta,“ řekl na půdě parlamentu Johnsonův de facto náměstek Michael Gove. 

Aféře tento týden dala na titulních stránkách prostor řada britských deníků. Podle The Guardian je Patelová pod rostoucím tlakem, aby rezignovala, což list ilustruje fotografií sklíčeně vypadající ministryně pořízenou v pondělí večer.

„Jednoznačná podpora ze strany Downing Street ji prozatím zachránila, ale upřímně řečeno si lze těžko představit, že by mohla dlouhodobě ve funkci setrvat,“ dodává komentátor webu Politico Jack Blanchard.

Pokud by obvinění ze šikany ukončila působení Patelové v čele resortu vnitra, znamenalo by to po odchodu Británie z Evropské unie další výměnu na klíčovém vládním postu po překvapivém odchodu ministra financí Sajida Javida.

Odchod z vlády expremiérky Mayové

Zároveň by to nebylo poprvé, co by politička opouštěla vládu po odhalení nevhodných praktik. Na podzim roku 2017 Patelová rezignovala na funkci ministryně pro mezinárodní rozvoj, protože se ukázalo, že předtím za zády tehdejší premiérky Theresy Mayové jednala s izraelskými politiky.

tryskomys ( 6. března 2020 14:55 )

Bojí se jí propustit rovnou,jen proto,že není čistokrevná angličanka,taky jim měkne mozek jako němcům.

Zobrazit celou diskusi