První andulku choval Ladislav Groda ve svých šesti letech. Od té doby nepřestal. Celých 54 let! Založil si vlastní chov, který dnes čítá až 800 ptáků. Jeho andulky bodují všude, kde se objeví, včetně letošního světového šampionátu v Portugalsku.

Dovezl odtamtud 20 medailí! „Než vychováte šampióna, může to trvat i 10 let. Pokud něco chcete dělat dobře, musíte tím žít,“ říká Groda. „Je to o znalosti genetiky, kondice či párování. Také o tréninku mláďat a podchycení problémů,“ doplnil.

Mix kulturisty a baleťáka

V klecích nesmí mít andulky prašno, vlhko, plíseň a průvan. Když některému ptákovi není dobře, musí do karantény. „Andulky totiž umí být velmi kruté, oslabenému jedinci by šlo o život, ostatní ptáci by ho napadli a postupně uštvali,“ vysvětluje chovatel.

Ladislav Groda rád převádí vlastnosti svých andulek. „Jsou to ptačí kulturisté a baleťáci v jednom. Nesmí být těžkopádné, ale elegantní. Musí se umět předvést a prodat svůj potenciál, který se naučily už od mláděte,“ popisuje.

Video
Video se připravuje ...

Chovatel andulek a papoušků vlnkovaných Michal Charbulák, Blesk

Pozná je podle „ksichtu“

Chovatel své svěřence bezpečně pozná. „Je to stejné jako u lidí, prostě je poznám podle „ksichtu“. Přesně vím, která je která,“ ujišťuje Ladislav Groda.

Andulky chová ve velkých voliérách, při hnízdění jsou však odděleny jednotlivé páry. „Musím přesně vědět rodiče u konkrétního potomstva. Znám u nich třeba 20 generací zpátky, což je víc než u vlastní rodiny,“ usmívá se Groda.

Soutěží po celém světě

Ladislav Groda své svěřence vystavuje na světových a evropských šampionátech, objíždí i klubové soutěže. „Jsem členem několika klubů sdružujících chovatele andulek u nás i v zahraničí,“ řekl.

Groda působí i v opačné roli mezinárodního posuzovatele, byl například až v kanadském Torontu, kam se brzy opět vrátí.

Co se posuzuje?

Andulky se hodnotí v mnoha kategoriích, například samec, samice, mladý pták či páry. Hodnotí se podle přísných kritérií, a to kvalita opeření, velikost hlavy i těla, délka peří nebo posed, což je před výstavou potřeba je natrénovat.

„Andulka, která dává ocasní pera pod sebe, na výstavu nemůže. Body se strhávají za jakékoli vypadlé peří. Andulka, které třeba vypadly tři letky, je pak vyřazena,“ vysvětlil Ladislav Groda.