Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vláda zastropovala ceny respirátorů, radují se zdravotníci. Budou jen pro vyvolené

Autor: Tomáš Belica, Tomáš Koníček - 
5. března 2020
05:00

Mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, jehož cílem je zajistit, aby se respirátory účinně proti šíření koronaviru dostaly prioritně lidem v první linii, je od středy v platnosti. Jenže má i svoji stinnou stránku. Jste běžným občanem? Tak vy si respirátor v obchodě v Česku legálně nekoupíte.

Respirátor typu FFP3, který spolehlivě brání před proniknutím koronaviru a který se ještě celkem nedávno prodával za několik desítek, maximálně však pár stovek korun, je dnes těžce nedostatkovým zbožím. Jak nedávno informoval Blesk, pokud už někde na skladu je, ziskuchtiví prodejci ceny šponují i do tisíců.

Jenže teď to vypadá, že bude ještě hůř. Hůř samozřejmě pro lidi, které postupující nákaza děsí a chtěli by se chránit tak nějak normálně: v hromadné dopravě, v obchodě, v parku…

Nejsou do odvolání

Výnosem, který platí od středy až do odvolání, nechalo ministerstvo zdravotnictví ceny respirátorů zastropovat – ministerstvo financí určilo maximální ceny na 175 korun pro respirátory vyrobené v EU a na 350 korun pro ty vyrobené mimo EU (obě ceny jsou bez DPH).

Jenže... výnos resortu zdravotnictví zároveň zapovídá prodej těchto ochranných pomůcek běžným občanům; až do odvolání budou jen pro nemocnice, lékárníky, záchranáře apod.

„Pořídit je mohou lékárny jen pro svůj personál,“ potvrdila Blesku nejen Michaela Bažantová, mluvčí České lékárnické komory, ale také samo ministerstvo zdravotnictví. „Je důležité říct, že není tady epidemie, není tedy nutné na ulici nosit respirátory,“ dodala mluvčí rezortu Gabriela Štěpányová.

Černý trh pokvete?

Mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec ujišťuje, že zastropování cen zůstane v platnosti i poté, co bude povolen prodej tzv. obyčejným lidem. Výnosem chtěl resort zdravotnictví nedostatkové respirátory dostat přednostně k profesionálům.

„Zdravotníci stojí v první linii a jsou první, kdo přijde s onemocněním do styku,“ vysvětlil ministr Adam Vojtěch (33, za ANO). To ale neřeší problém s podpultovým prodejem, vlastně by se mohl ještě posílit. „S každou regulací tady vzniká prostor pro černý trh a rozmáhá se podpultový prodej, stejně jako za bývalého režimu,“ upozorňuje ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Kdo si tedy bude chtít respirátor pořídit, bude muset mít buď dobré konexe, nebo naditou peněženku. Nebo hned obojí.

Možná zablokují i desinfekci

Ministerstvo zdravotnictví chce zakázat – stejně jako v případě respirátorů FFP3 – také vývoz dezinfekce do zahraničí. Uplatnit takováto mimořádná opatření umožňuje zákon o ochraně veřejného zdraví (zákon č. 258/2000 Sb.). Za porušení zákazu hrozí až třímilionová pokuta.

Video  Koronavirus a čeští zaměstnanci: Karanténa připravuje rodiny o peníze, ale mohlo být i hůř, upozorňuje Středula.  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Nákupy v army shopu

Hrozba koronaviru vyhnala lidi nejprve do lékáren, a když v nich nepochodili, vrhli se do army shopů. Zájem je nejen o poválečné plynové masky, ale i o protichemické obleky! Ty však obvykle slouží jako dekorace. „Prodala jsem více masek, než je běžné. Dokonce tu byl pán, který si bral k masce deset filtrů. Lidi kvůli té nemoci blázní,“ řekla Blesku prodavačka z army shopu v Praze 8.

cesky_novinar_ ( 5. března 2020 21:38 )

Socializmus jsme přežili?
Komouš prezidentem, soudruh vykořisťovatel estébák premiérem, to je kapitalizmus?
Už ten krabičák nechlastej!

gabreta ( 5. března 2020 17:34 )

Tak socialismus jsme přežili celkem ve zdraví, tak teď přežít ještě ten kapitalismus!!

bobou ( 5. března 2020 14:15 )

Tak to jsem rád, že to tak není. Vyvolení ale určitě jsme, protože tohle povolání by neměl vykonávat kde kdo, protože to je poslání. A věřte, že i já v tom samém oboru sloužím 40 let.
A i chápu Vaše rozhořčení, ale vše se musí brát s nadhledem a rozumem. Není všechno 100 % pravda co novináři napíší...

ANO_nam_bude_lip ( 5. března 2020 12:00 )

USA měla v tom Institutu pro výzkum biologických zbraní své lidi (asi CIA), protože na americkém vyslanectví se po jejich evakuaci něco z toho našlo.

Ruda_uderka ( 5. března 2020 11:37 )

To nesedí, v Číně byl dříve, než v USA.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa