Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Toník (7) s rakovinou: Ještě nám pár roušek zbývá, ale ne moc. Maminka dostala infarkt

Autor: blv - 
9. března 2020
05:20

Sehnat roušky nebyl problém - ty nejobyčejnější, které často rodinám s onkologickými pacienty stačily, byly k dostání běžně. Jenže teď je marně shánějí. U Toníka (7) doma jich ještě pár zbývá. Jeho rodiče Šárka a Roman mají tak trochu štěstí v neštěstí - chlapeček ven vycházet nemůže, takže snad jim zásoba vystačí, dokud se situace nezlepší. Blesk Zprávy zjišťovaly, jak jsou na tom malí pacienti s rakovinou. 

Roušky a respirátory budou, slíbil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) - pro nemocnice i pro praktické lékaře. Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) byl na vládě žádat o ochranné pomůcky také pro hasiče a policisty. Za onkologické pacienty neoroduje nikdo. Přitom právě oni a jejich rodiny se bez roušek neobejdou - bez ohledu na epidemii koronaviru. Pro pacienty se sníženou imunitou může být nebezpečná i obyčejná rýma. 

Roušky docházejí

„Zatím ještě máme v zásobě několik roušek. Ale ne moc. Uvidíme, co bude dál,“ řekla Blesk Zprávám Šárka, maminka sedmiletého Toníka. Ten už podruhé bojuje se vzácným druhem rakoviny. Když jsme o něm psali naposledy, chodil každý týden na chemoterapie. Teď je na tom o něco lépe - díky nové léčbě stačí, když na oddělení dětské onkologie dochází jednou za tři týdny.

Blesk Zprávy zjišťovaly, jak jsou na tom s rouškami jiní onkologičtí pacienti.  Jednou z organizací, která se jim věnuje, je nadační fond Pink Bubble. Ví tam o nějaké pomoci ze strany ministerstva zdravotnictví? „Vůbec ne. V nemocnicích něco mají, ale to se netýká ambulantních pacientů, kteří jenom docházejí, ti jsou odkázáni na svoje zásoby,“ řekla Martina Mercerová, ředitelka fondu. 

Koronavirus ovlivnil i chod nadace: „Vzhledem k současné situaci s rodinami pacientů komunikujeme především po telefonu. Snažíme se zabránit fyzickému kontaktu.“ Zůstat doma a nevycházet je teď nejbezpečnější. Chřipková epidemie sotva odezněla a počet případů koronaviru roste. „Toník ven prakticky nevychází,“ potvrdila nám Šárka. 

Dětští pacienti v Motole 

Specializované pracoviště pro dětské onkologické pacienty, kam dochází i Toník, najdete v pražské Fakultní nemocnici Motol. „Postupujeme stejně jako u rizika chřipkových onemocnění,“ řekla Blesk Zprávám Ludmila Šimáčková, zástupkyně vedoucí Odboru komunikace.

Podle ní s plošným vydáváním roušek rodinám onkologických pacientů zde nepočítají. „Záleží na individuálním rozhodnutí lékaře. Léčby jsou různé a stejně tak imunita nemocných,“ vysvětlila Šimáčková. 

Co nového u Toníka 

S Toníkem jsme se naposledy viděli loni na podzim. „Co má tu mírnější chemoterapii, tak byste ani nepoznal, že je nemocný, je to normální veselý kluk,“ říká nám Šárka. Chemoterapie zvládá dobře a docházet na ni bude rok. Na podzim ho ale čeká druhá  transplantace kostní dřeně.

Tím ale v Toníkově rodině dobré zprávy končí. Maminka Šárka prodělala před měsícem infarkt. Od dvanácti let trpí cukrovkou a stav se zhoršoval. Nemoc ji nejprve připravila o nohu a pak na jedno oko oslepila. Teď kvůli lékům proti srážlivosti krve hůře vidí i na druhé. O rodinu se tak stará manžel Roman.

Co radí lékařka onkologickým pacientům?

„Onkologickým pacientům se snažíme poradit, aby se nezdržovali v místech, kde je velká koncentrace lidí, kde o to víc může být výskyt virového onemocnění, ale to je každý rok.  V Česku zatím množství nakažených koronavirem není takové, abychom výjimečně museli zavádět nějaká opatření. Ohleduplní by měli být lidé, kteří se přibližují k onkologickému pacientovi, o kterém vědí, že je v léčbě, aby ve chvíli kdy mají virózu, tak aby k němu nechodili a nenavštěvovali ho, proto jsme v tuto chvíli vyloučili návštěvy v nemocnici,“ řekla Blesk Zprávám MUDr. Jana Prausová, předsedkyně České onkologické společnosti a přednostka Onkologické kliniky 2. LF UK a FN Motol.

„Zároveň poučujeme pacienty, jak se mají chovat, ale nevymyká se to tomu běžnému pohledu v sezóně, kdy virová onemocnění jsou četná, tak nevidím důvod, abychom je intenzivněji varovali. Samozřejmě pacienti, u kterých probíhá léčba, určitě nepojedou do Itálie, a co se týče českého prostředí, tak bych jim nedoporučovala jezdit MHD, návštěvy kin a divadel po omezenou dobu, aby se zdrželi v okruhu lidí, kdy mohou ovlivnit, aby se k nim nemocní nepřibližovali,“ dodala přednostka.

Video se připravuje ...
Další videa