Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Urny a náhrobky vylekaly muže na procházce: Nikdo neví, kde se tam vzaly!

Autor: VaB - 
4. března 2020
18:06

Otřesné! Lidé se zhrozili nad vyhozenými náhrobky a urnami z kladenského hřbitova. Náhrobky ležely u zdi na kraji hřbitova. Podle mluvčí města Kladna se tak ukládají ke zdi po dohodě s nájemci. Údajně aby nedošlo k jejich poničení. Kdo tam ale dal ty urny?

Viktor K. zveřejnil na facebooku pohoršení ze svého nálezu. Na hlavním kladenském hřbitově nalezl vyhozené náhrobky u hřbitovní zdi. „Nezdá se mi etické zacházení s majetkem lidí, kteří už tu dávno nejsou,“ napsal. 

Blesk se zeptal mluvčí města Kladno, proč je s náhrobky zacházeno tímto způsobem. „Nedílnou součástí správy pohřebiště je také rušení starých hrobových míst. K rušení dochází buď na žádost nájemce, který vypověděl nájemní smlouvu a o hrob se již dále nechce starat, nebo je rušeno opuštěné hrobové místo v havarijním stavu,“ uvedla mluvčí Lucie Steinerová.

Podle ní záleží na majiteli, jak s náhrobkem naloží. „V některých případech, kdy nájemce likvidoval své hrobové zařízení, správce hřbitova náhrobky po dohodě s nájemcem uložil ke hřbitovní zdi, aby nedošlo k jejich likvidaci na skládce,“ vysvětlila Steinerová.

Dočasné „skladiště“ odložených náhrobků je pouze provizorní. Na místě, kde leží, by měla vzniknout další nová část hřbitova. „Do tohoto prostoru by měly být použity i zachované náhrobky tak, aby doplňovaly celkový prostor. Aktuálně řešíme způsob lepšího uložení náhrobků,“ sdělila mluvčí. 

Urny tam neměly co dělat!

Viktor K. během své procházky nalezl i urny. Podle mluvčí mají být celkem dvě. „Dvě nalezené urny na místo uložila neznámá osoba. Jde o urny evidované v hrobovém místě na hřbitově Kladno I. Urny byly po oznámení jejich nálezu přemístěny do deponie u správce hřbitova,“ upřesnila.

Nájemce místa byl kontaktován, podle Steinerové ale sdělil, že o zmizení nic nevěděl a poděkoval za jejich záchranu. „Urny si vyzvedne a opět uloží do svého hrobu,“ zakončila mluvčí. 

e.lesanova ( 4. března 2020 21:23 )

Dnes je naprosto běžné, že si "kdosi" koupí prostory starého hřbitova ( židovský,po Němcích atd.. místo vybagruje a "jede" svůj byznys...je to nechutné...

muriQ ( 4. března 2020 20:34 )

Aby se muž na procházce z leknutí nepos.rál.

russoo ( 4. března 2020 19:10 )

"Urny a náhrobky vylekaly muže na procházce: Nikdo neví, kde se tam vzaly!" No vidět u hřbitova staré náhrobky to bych se taky vylekal... Dneska jsem byl v obchodě a tam byly pokladní a KASY!!! to jsem se vylekal... To že tvrdí, že tam byly i urny to je tvrzení bez důkazů. Podle fot jde o evidentně staré neudržované náhrobky, je jasné, že hrobových míst je málo a když tam jsou místa, které nikdo neplatí a neudržuje hroby, tak je jasné, že správa hřitova takové hroby ruší. To je běžné a děje se to na každém hřbitově, aby se uvolnilo místo pro ty co se o hrobové místo budou řádně start a taky ho platit!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání