Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Matovič může sestavit vládu, rozhodla Čaputová. Vyjde z „hry o trůny“ jako premiér?

Aktualizováno -
4. března 2020
11:56
Autor: ČTK - 
4. března 2020
11:23

Předseda slovenského protikorupčního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igor Matovič ve středu dostal pověření od prezidentky Zuzany Čaputové k sestavení vlády po sobotních volbách, které OLaNO přesvědčivě vyhrálo. Matovič usiluje o koalici čtyř stran, která by měla ústavní většinu v parlamentu. Její vytvoření zatím ale vzhledem k programovým rozdílům není jisté.

Samotné pověření sestavením vlády ještě neznamená, že se Matovič stane premiérem. Udělení mandátu od hlavy státu na složení vlády je na Slovensku politickou tradicí, která nemá oporu v ústavě.

„Udělám všechno pro to, aby Slovensko v dohledné době mělo vládu, na kterou knížky dějepisu budou vzpomínat, že to byla ta nejlepší vláda, jakou kdy Slovensko mělo,“ řekl Matovič po schůzce s Čaputovou.

Protikorupční protestní formace OLaNO se ziskem 25 procent hlasů přesvědčivě vyhrála parlamentní volby. Matovič k jednáním o vytvoření vlády pozval populistické hnutí Jsme rodina, dále liberální stranu Svoboda a solidarita (SaS) a stranu Za lidi exprezidenta Andreje Kisky. Žádný z možných koaličních partnerů OLaNO nedosáhl ve volbách dvouciferního výsledku.

Ve vládě můžou být čtyři strany 

První kolo jednání o vytvoření koalice poukázalo na rozpory mezi možnými koaličními partnery. Kiska se vyslovil za vytvoření koalice bez hnutí Jsme rodina, jehož plány na masivní výstavbu nájemných bytů státem zase za nereálné označil šéf SaS Richard Sulík.

OLaNO dokáže sestavit vládu s prostou, ale malou většinou ve sněmovně i se dvěma ze tří oslovených stran ke spolupráci. Matovič ve středu řekl, že s ohledem na volební výsledky by případná koalice tří stran lépe fungovala bez Kiskovy strany než bez hnutí Jsme rodina. Kiskova strana získala ve volbách nejméně poslanců ze všech uskupení, které postoupily do sněmovny.

Zobrazit celou diskusi