Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Rozvod století“: Mocný šejch s odvoláním neuspěl, krásná princezna to ocenila úsměvem

Autor: Darina Jíchová - 
4. března 2020
14:33

Ostře sledovaný proces mezi jordánskou princeznou Hajou bint al-Husajn (45) a jejím manželem, dubajským korunním princem, premiérem Spojených arabských emirátů (SAE) a v podstatě nejmocnějším mužem země, šejchem Muhammadem bin Rašídem Al Maktúmem (70), otevřel další kapitolu. Šejch neuspěl u odvolacího soudu, kde požadoval, aby rozsudek vynesený Nejvyšším soudem v Londýně v otázce svěření dětí do péče zůstal utajen. Zároveň se domáhal toho, aby jeho potomci byli odesláni do Dubaje. Krásná princezna k přelíčení dorazila ve výrazném fialovém kostýmku a ztrápeným výrazem, když ale odjížděla od soudu, smála se. Takhle veselá ze slyšení ještě neodcházela, uvedl deník The Daily Telegraph.

Princezna Hajá patří mezi nejprominentnější ženy arabského světa, je nevlastní sestrou jordánského krále Abdalláha II. a svou zemi jako jezdkyně na koni reprezentovala i na olympijských hrách. Je šestou a nejmladší manželkou dubajského šejcha Muhammada, kterého jedna z jeho dcer, princezna Latifa (34), obvinila „z nelidské krutosti“.

Hajá se podle vlastních slov bála, že se takové krutosti šejch dopustí i na ní a jejich dvou dětech. I s potomky proto v červnu 2019 utekla z Dubaje do Londýna, kde následně rozpoutala soudní bitvu se šejchem. Rodinná divize Nejvyššího soudu v Londýně od loňského července řeší, komu z rodičů budou děti svěřeny do péče.

Předsedající soudce Andrew McFarlane s ohledem na nízký věk dětí stanovil přísné informační embargo, ze soudní síně ale uniklo, že Hajá vypověděla, že „utekla ve strachu o svůj život a život svých dětí“. Šlechtičně se podařilo dosáhnout dílčího vítězství: děti byly svěřeny pod ochranu britského Nejvyššího soudu, což znamená, že nesmí opustit zemi bez svolení soudce.

Soud šejchovo odvolání zamítl

V listopadu McFarlane vynesl zlomový rozsudek, jeho zveřejnění si dlouho rozmýšlel, po 3 měsících k němu dal svolení. To okamžitě napadl šejch a odvolal se s požadavkem nejen na utajení rozhodnutí soudce, ale také na to, aby jeho děti byly „okamžitě vydány do Dubaje“. Pochopení nenašel ani u odvolacího soudce Nicholase Underhilla, který minulý týden žádost zamítl.

Poslední šancí pro šejcha Muhammada představuje Nejvyšší soud. Podle agentury Reuters se mimo tisk snaží udržet hlavně detaily jeho manželství s princeznou Hajou. Muhammad se v úterý 2. března odvolal proti rozhodnutí odvolacího soudu, jeho žádost a její odmítnutí budou přezkoumávat 3 soudci Nejvyššího soudu: Patrick Hodge, Nicholas Wilson a Jill Blacková.

„Soud si je vědom naléhavosti a delikátnosti tohoto případu,“ uvedla mluvčí Nejvyššího soudu Velké Británie. „Budeme průběžně informovat o každém posunu v případu,“ přislíbila mluvčí.

Princezna Hajá se zatím zúčastnila každého přelíčení, s novináři zatím nemluvila. Pohybuje se vždy obklopená svými právníky a bodyguardy. Šlechtična se většinou tváří velmi sklesle a ztrápeně, tento výraz měla i před čtením rozsudku u odvolacího soudu. Novinářům se ale podařilo zachytit moment, kdy od soudu odjížděla. V autě se po boku své hlavní advokátky, „ocelové magnolie“ Fiony Shackletonové, naplno rozesmála.

Latifin boj za svobodu

Hajá není zdaleka první členkou Muhammadovy rodiny, která před ním utekla. V únoru 2018 z Dubaje za pomoci svých přátel zmizela také princezna Latifa. Před útěkem připravila video, ve kterém vysvětlila, jak se k ní otec chová.

Objasnila, že to není poprvé, co utíká. První pokus se nezdařil a ona na 3 roky skončila v domácím vězení, otec ji nechával bít a mučit. Odhalila i osud své starší sestry princezny Šamzy, ta při pobytu v Anglii v roce 2000 také utekla na svobodu. Dlouho si ji neužila, šejch ji dopadl a nechal odvézt do Dubaje, od té doby je zdrogovaná v domácím vězení.

Osud princezen Haje otevřel oči

Ani Latifin druhý pokus o útěk nebyl úspěšný a o princezně už 2 roky nejsou žádné informace. Výjimkou bylo setkání s bývalou velvyslankyní OSN pro lidská práva, irskou exprezidentkou Mary Robinsonovou, které zprostředkovala právě Hajá. Schůzka vyvolala mezinárodní kritiku a donutila Haju pátrat po pravdě, a když se dozvěděla o osudech nevlastních dcer Latify a Šamzy, naplánovala odjezd do Londýna.

Video  Ustaraná princezna Hajá dorazila k soudu, (13. 11. 2019).  - Reuters
Video se připravuje ...

villon ( 4. března 2020 22:34 )

Moc krásná teda neni. Nebo spletly fotku.

Chillout_music ( 4. března 2020 17:59 )

Tahle hova...da neradi prohrávají.
Nechá ji sejmout

Zobrazit celou diskusi