Kromě Ladislava Mrkvičky za postavu Tondy si Českého lva odnesl i jeho parťák z vězení Vlasta v podání Jiřího Schmitzera.

V téže kategorii Mrkvičkovi konkurovali Jan Cina (role v dramatu Národní třída), Lukas Duy Anh Tran (Song v tragikomedii Na střeše) a Vojtěch Kotek s Davidem Novotným (sousedé v komedii Vlastníci).

Přestože má Mrkvička za sebou již řadu výrazných rolí, znamenal pro něj letošní úspěch jeho první sošku krále zvířat. Za úlohu důchodce Tondy se mu nepodařilo uspět na Cenách české filmové kritiky, kde se Staříci stali filmem roku 2019. Vítězství připadlo Schmitzerovi.

Namluvil Hoffmana nebo Belmonda

Na filmovém plátně se Mrkvička poprvé objevil roku 1959, a to ve válečném dramatu Romeo, Julie a tma, natočeném podle předlohy Jana Otčenáška. Svou první významnou roli ztvárnil v historickém snímku Atentát. Do povědomí diváků se zapsal rolí podlého kriminalisty Stejskala v normalizačním seriálu Třicet případů majora Zemana či postavami žokejů ve filmu Dostih a v seriálu Dobrá voda. Od té doby dostal před kamerou desítky příležitostí.

Herec je také zdatný recitátor a dabér. Jeho hlasem promlouvají mj. Dustin Hoffman či Jean-Paul Belmondo. V roce 2012 Mrkvička získal Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu a o sedm let Cenu Thálie za totéž, ale v činohře.