Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Negativní! 10 vzorků ze severu Moravy koronavirus nemá: Ruší se ale hromadné akce

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Reuters)
Aktualizováno -
3. března 2020
13:52
Autor: ČTK, kaj - 
3. března 2020
11:37

Všech 10 vzorků z Moravskoslezského kraje, které lékaři testovali na přítomnost koronaviru, jsou negativní. V úterý po poledni to potvrdili hygienici.  V pondělí byl testovaný jeden vzorek také s negativním výsledkem. Kolik lidí je tu v karanténě, nelze podle hygieniků zjistit. Kraj už vyčlenil 10 milionů na opatření proti případné nákaze.

Zdravotní ústav v Ostravě, který nově začal provádět testy na koronavirus, má zatím k dispozici výsledky 11 vzorků. Všechny jsou negativní. „Šlo o vzorky obyvatel Moravskoslezského kraje. Ještě dnes budou v ústavu dělat další testy,“ uvedla Hana Zelená ze Zdravotního ústavu v Ostravě.

„V Moravskoslezském kraji mají tři nemocnice infekční oddělení, všechna byla uvedena do stavu zvýšené pohotovosti,“ uvedl hejtman Ivo Vondrák (ANO). Celkově je na infekčních odděleních ve Fakultní nemocnici Ostrava (FNO), Slezské nemocnici v Opavě a Nemocnici s poliklinikou Havířov k dispozici 146 infekčních lůžek.

Nejvíce, 56, jich je ve FNO, v Opavě je jich k dispozici 50 a v Havířově je v provozu 20 lůžek, dalších 20 je rezervních.

Zásoby ochranných pracovních prostředků, jako jsou roušky či respirátory, má fakultní nemocnice na čtyři měsíce. Jde o zásoby při běžném epidemiologickém stavu.

Kraj v pondělí rozhodl, že vyčlení na opatření proti případné nákaze novým koronavirem deset milionů korun. Budou určeny především na nákup ochranných pracovních prostředků.

Už ruší hromadné akce

Kraj zároveň doporučil zrušit hromadné akce s návštěvou nad 500 lidí. První už se ruší. „Na základě doporučení Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje odkládáme čtvrteční akci Sportovec roku. Vítěze vyhlásíme pravděpodobně v červnu, řeší se náhradní termín,“ uvedla mluvčí kraje Nikola Birklenová.

V kraji jsou jako součást preventivních opatření zakázány návštěvy v řadě nemocnic i sociálních zařízení. Jde o opatření, které má chránit nejen hospitalizované pacienty, klienty domovů, ale i jejich zaměstnance a zdravotníky.

Pokyny obdrželi také ředitelé všech škol v regionu. Dostali doporučení evidovat žáky, kteří pobývali v oblastech označovaných za ohniska nákazy. Tyto děti by měly zůstat na doporučované dva týdny doma. Kolik lidí je v karanténě, není podle mluvčího krajské hygienické stanice Radima Mudry reálné zjistit.

Některé úřady, včetně krajského, už rozšířily pravidelný úklid. Například na krajském úřadu se pravidelně čistí podlahy, kliky na dveřích a sedačky na chodbách virucidními dezinfekčními prostředky. Na několika místech jsou rozmístěny dezinfekční prostředky na ruce.

VIDEO: Ministr Vojtěch: V Česku je pět nakažených koronavirem. Holčička na Bulovce má testy negativní.

Video  Ministr Vojtěch: V Česku je pět nakažených koronavirem. Holčička na Bulovce má testy negativní.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

direct1 ( 3. března 2020 14:26 )

***, píšete taky o něčem jiném než o koronaviru, vy ***i?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa