Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Drama v Jeseníkách: Běžkař po kolapsu zemřel před zraky manželky

Aktualizováno -
3. března 2020
12:46
Autor: VaB - 
3. března 2020
12:08

Výlet na běžkách se změnil v boj o život třiašedesátiletého muže. Na místo zamířila horská služba i vrtulník. Muže se ale bohužel zachránit nepodařilo. 

Třiašedesátiletý muž si v pondělí vyjel se svou ženou na výlet na běžky mezi Švýcárnou a Červenohorským sedlem. Vše se ale rázem změnilo v dramatickou záchranu. Muž totiž zkolaboval. 

Jeho žena pohotově zavolala přímo na horskou službu a záchranářům popsala místo na modré turistické cestě a uvedla, že se muž léčil s vysokým tlakem.

„Ihned jsme vyrazili na místo a po dojezdu jsme okamžitě pacienta připojili na automatizovaný externí defibrilátor. Ten ovšem nedoporučil ani jeden výboj, takže jsme muže resuscitovali pomocí nepřímé masáže srdce,“ uvedl k zásahu Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby Jeseníky.

Stav muže začali okamžitě konzultovat i s dispečinkem záchranné služby Olomouckého kraje. „Ten k nám po naší žádosti vyslal vrtulník Letecké záchranné služby a sanitní vůz. Po příletu spustila posádka lékaře LZS palubním jeřábem přímo na místo resuscitace,“ doplnil Vítězslav Kaller. I přesto, že lékař nasadil muži automatický resucitační přístroj Lucas, oživit se ho bohužel nepodařilo a záchranář byl nucen po chvíli konstatovat smrt. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání