Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Johnsonova „vydřička“ požaduje domácí porod. Britský premiér ho zřejmě zmešká

Autor: Darina Jíchová - 
3. března 2020
22:20

Britský premiér Boris Johnson (55) se na přelomu května a června stane už pošesté otcem, potomka očekává se svou přítelkyní Carrie Symondsovou (31), které láskyplně přezdívá „vydřička“. Symondsová se rozhodla, že rodit bude doma, a to buď v sídle premiérů v Downing Street, nebo na premiérském venkovském panství Chequers. Je ale otázkou, zda bude Johnson u porodu, kalendář na květen i červen má totiž nabitý, informoval list Daily Mail.

„Carrie chce dělat věci po svém,“ sdělil jeden z blízkých Symondsové reportérům Daily Mail. „Vydřička“ je podle všeho pevně rozhodnutá pro domácí porod, od kterého ji neodrazují ani varování zdravotnické služby NHS. Podle lékařů je pro prvorodičku velmi nebezpečné rodit doma, vystavuje nebezpečí sebe i své dítě.

Vosková figurína premiéra Borise Jonhsona už dostala nosítko na dítě, (03.03.2020). Vosková figurína premiéra Borise Jonhsona už dostala nosítko na dítě, (03.03.2020). | Reuters

Symondsová své těhotenství a zásnuby s Johnsonem oznámila na svém instagramu v sobotu 29. února. Šťastné novinky následně potvrdil i premiérův mluvčí. O zásnubách premiéra a jeho milenky se už nějakou dobu spekulovalo, už po prosincovém vítězství u voleb Johnson naznačil, že by si ji rád vzal. Největší překážkou premiérovy už třetí svatby byl ale vleklý rozvod s Marinou Wheelerovou.

Zdrcená exmanželka a naštvané děti

Rozvodové řízení se v únoru, po více než roce, pohnulo a manželé se dohodli na porozvodovém vyrovnání. Finální ukončení manželství už je nyní v podstatě jen formalitou. Známí Wheelerové, se kterou má Johnson 4 děti, uvedli, že ji zpráva o dítěti a Johnsonově zasnoubení „naprosto zdrtila“.

Wheelerová v poslední době nezažívá dobré období, v létě bojovala s rakovinou děložního čípku, v únoru řešila rozvod a minulý týden ji zasáhla vůbec největší tragédie, přišla o matku Dip Singhovou (†88). „Marina měla hrozný rok, v létě měla rakovinu, pak musela řešit rozvod a blaho dětí, které rozvod těžce nesou, teď tohle,“ komentovala přítelkyně Wheelerové pro Daily Mail. Není známé, jestli bude premiér pozvaný na páteční pohřeb.

Johnsonovi potomci Lara Lettice (26), Milo Arthur (24), Cassie Peaches (22) a Theodore Apollo (20) ze zpráv o svém nevlastním sourozenci a maceše nejsou vůbec nadšení. „Rozzuřilo je to,“ řekla krátce tisku kamarádka Wheelerové. Nejstarší Lara několikrát veřejně vystoupila proti románku svého otce s bývalou komunikační šéfkou konzervativců Symondsovou. „Je to sobecký bastard. Máma s ním skončila,“ řekla o Johnsonovi.

Natěšený premiér

Naopak premiér Johnson je z očekávaného dítěte „velmi nadšený a natěšený“, sdělil novinářům. Symondsová už se zcela ponořila do příprav na porod a na svatbu. „Carrie řekla Borisovi, že by preferovala domácí porod. Ráda dělá věci po svém. Samozřejmě má pořád čas a mnoho možností, jak přivést na svět své první dítě. Může rodit v Downing Street, v Chequers, v Kentu, nebo v nemocnici,“ sdělil listu The Sun blízký premiérského páru.

Pouze 1 z 50 Britek se v Anglii a Walesu uchýlí k domácímu porodu, u kterého je větší pravděpodobnost, že dojde ke komplikacím. Podle statistik NHS jsou prvorodičky většinou stejně nakonec převáženy do nemocnic.

Aférka s „vydřičkou“

Johnson a Symondsová jsou prvním nesezdaným premiérským párem Británie, v Downing Street žijí „na hromádce“. Seznámili se už v roce 2012, kdy se Johnson ucházel o druhé funkční období jako starosta Londýna. Jejich románek ale začal až v roce 2018, kdy Symondsová působila jako komunikační šéfka konzervativců. V září 2018 Wheelerová vyhodila Johnsona z domu a požádala o rozvod, o pár měsíců později se politik se Symondsovou poprvé ukázali na veřejnosti.

Přátelé Symondsové se netají tím, že „by se Carrie chtěla vdávat“, už v létě byla přistižená, jak si prohlíží zásnubní prsteny. Podle nich je ale nejpravděpodobnější, že se pár vezme v zahraničí při „nějakém tajném a soukromém obřadu“, oficiálně žádné svatební plány nejsou známé.

Johnson možná nestihne porod

Otazník visí i nad tím, jestli bude Johnson u porodu, v květnu i v červnu má totiž plný program. Na počátku května bude jednou z hlavních osobností třídenních oslav 75. výročí Dne vítězství, na počátku června odcestuje do Spojených států na summit skupiny G7. V červnu je také očekáván na důležitém summitu Evropské unie a ve Rwandě na schůzce předsedů vlád Britského společenství národů.

Bookmakeři už vypsali sázky na jméno premiérova potomka, mezi nejoblíbenějšími jsou Charlotte pro holčičku a James pro chlapečka. Na předních místech se drží také jméno Winston po Winstonovi Churchilovi.

Premiérova utajená dcera

Dítě se Symondsovou bude oficiálně Johnsonovým pátým potomkem, neoficiálně ale šestým. Premiér má dítě se svou někdejší milenkou Helen Macintyreovou, k dceři se ale nikdy nepřihlásil, současně ani nepopřel otcovství.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi