První zdravotní obtíže se u spoluzakladatele skupiny Greenhorns ozvaly už v devíti letech, kdy dostal revmatickou horečku. „Ze dne na den jsem se najednou nemohl hýbat. Nepohnul jsem jediným kloubem v těle, rok jsem ležel v posteli jako prkno,“ vzpomínal v TV pořadu 13. komnata.

Z nejhoršího se vylízal, zůstaly ale chronické problémy s klouby a šelesty na srdci. Další těžkou ránu schytal v 90. letech, kdy mu na trampském zimním výšlapu omrzla v noci ruka. „Byl únor, asi minus osm stupňů. No a já jsem si nedovřel spacák a celou noc mi z něj visela ruka,“ popisoval Vyčítal.

„Druhý den to bylo ještě dobrý, ale pak jsem seděl doma u televize, popíjel jsem a usnul. Jenže jsem si v té ruce tlačil na karpální tunel a ucpal jsem si ho. Vzbudilo mě, jak mě ta ruka hrozně brněla. Začala vlát jako gumová rukavice, jako kdyby žila vlastním životem…“ vyprávěl před lety.

Lékaři mu diagnostikovali sníženou pohyblivost horní končetiny v důsledku degenerativních změn v krční páteři. Byly chvíle, kdy neudržel štětec ani kytaru. „Ruku jsem mohl používat jen občas, pak už vůbec,“ přiznal.

Honzu Vyčítala zachránila až při výpravě do Kanady místní šamanka. K zaříkávání přidala bylinky a „vymakané“ cviky a Vyčítalovi se výrazně ulevilo. „Tenkrát jsem začal myslet na to, že změním život.“ 

Operace srdce

A vzal si to opravdu k srdci, k tomu nemocnému srdci. Ukázněně přestal kouřit a holdovat alkoholu. „Už nepiju deset piv, ale jenom dvě,“ žertoval s Bleskem. Bohužel dalším zdravotním potížím neunikl.

Nedávno mu lékaři diagnostikovali srdeční arytmii a doporučili kardiostimulátor. Když šel Vyčítal na operaci, nikoho ani ve snu nenapadlo, že mu zbývá jen pár dnů života. Po propuštění do domácího ošetřování zamířil do svého bytu na Žižkov, kde ho v neděli našli mrtvého.

Našla ho policie

Oznámení o úmrtí Vyčítala provázely dramatické okolnosti. Jeho přítelkyně Petra se k němu do bytu na pražském Žižkově nemohla dostat, proto raději zavolala policii. „Někdo z rodiny oznámil, že se nemůže dobouchat na svého příbuzného. Policisté na místě poté nalezli mrtvého muže. Po prvotním ohledání bylo vyloučeno cizí zavinění, soudní pitva proto nebyla nařízena,“ řekla k zásahu mluvčí policie Eva Kropáčová.

Přijela i záchranka. „Vyslali jsme záchranářskou posádku kvůli podezření na to, že muž nejeví známky života. To se po příjezdu záchranářů potvrdilo a poté na místo dorazil také koroner,“ uvedla Blesku mluvčí záchranářů Jana Poštová.

VIDEO: Kvůli koronaviru zrušeno natáčení ULICE! A nečekané gesto Ivany Gottové

Video
Video se připravuje ...

Kvůli koronaviru zrušeno natáčení ULICE! A nečekané gesto Ivany Gottové. Bára Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
32 fotografií