Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čech Petr se nakazil koronavirem v Itálii. Proč jeho manželka opustila karanténu?

Aktualizováno -
3. března 2020
00:22
Autor: miv, simao - 
2. března 2020
19:35

Rodinná dovolená na severu Itálie se téhle rodině změnila ve zlý sen. 44letý Čech Petr, který je zastupitelem v Děčíně, skončil na Bulovce a má potvrzenou nákazu koronavirem. Ve stejném italském hotelu byla i žena, která je podle iDnes.cz čtvrtou nakaženou v Česku. Je však z jiné rodiny, hospitalizovali ji v Ústí nad Labem, odkud převáželi do Prahy i Petra. Čtyři děti a manželka zastupitele nyní tráví svůj čas v domácí karanténě. Manželka však v pondělí asi na hodinu a půl opustila dům. A nakažený Čech promluvil o tom, jak se daří jemu i jeho rodině.

Nejdřív jen nastartovala na chvíli auto před domem, pak ale opět zašla do objektu. Krátce nato se vrátila a bílým mercedesem odjela. Krajská hygienická stanice v Ústí nad Labem o přerušení karantény manželky děčínského zastupitele Petra ví.

„Žena byla přizvána k odběru krve, abychom mohli zjistit, zda je skutečně nositelkou tohoto viru, protože se ještě před karanténou setkala s několika lidmi,“ sdělila ředitelka KHS Lenka Šimůnková.

Je to rychlejší

I přes výzvy premiéra Andreje Babiše (ANO) i ministra zdravotnictví Adama Vojtěch (za ANO),  aby lidé s podezřením na koronavirus nejezdili k lékařům, ale počkali, až za nimi odborník dojede, si zastupitelovu ženu pozvala nemocnice sama.

„Bylo to připravené, žena zajela autem až před infekční oddělení, kde na ni čekal zdravotník v ochranném obleku a následně pak stejně nemocnici opustila. Cestou se tedy nesetkala s nikým jiným,“ vysvětlila ředitelka Šimůnková.

Domácí karanténa? Opustit ji lze

Šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová následně reagovala na dotaz FTV Prima, zda lidé v domácí karanténě smí, či vůbec nesmí z domu.

„Musíme si nejprve vysvětlit, co je smyslem té karantény. Smyslem té karantény je tak, jak ji vymezuje zákon o ochraně veřejného zdraví, omezit pohyb těch osob. Omezit toho člověka natolik, aby nenakazil mnoho lidí kolem sebe. Domácí karanténa je jedním z mírnějších opatření. Znamená to, že ten člověk zůstává doma, v rodině, kde byl i předtím, ale nechodí do zaměstnání, nechodí do školy, nechodí za různou kulturou, sportovními aktivitami atd.,“ uvedla Jágrová.

Opustit domácí karanténu tak dočasně a za jistých opatření lze. „Neznamená to, že by vůbec nesměl opustit domov. Může jít  třeba na vycházku na zahradu, se psem atd. Ale vždycky by měl v tomto případě dodržovat vzdálenost 1,5 metru k těm ostatním lidem, se kterými se potká,“ podotkla hygienička.

Sousedi: Nepříjemný pocit

Rodiny, které žijí v blízkosti rodiny děčínského zastupitele, však neskrývají obavy z možné nákazy koronavirem. Prakticky za plotem totiž mají rodinu v karanténě.

„Je to nepříjemný pocit, zvlášť když mám doma nemocného tatínka, kterému je 74 let,“ svěřila Blesku paní Libuše (46). S rodinou, která se v pátek vrátila z rizikové oblasti Itálie, se prý příliš nestýká. „Oni mají takový svůj svět pro sebe, takže se maximálně jen pozdravíme,“ dodala sousedka.

Jiná žena z obce, kde zastupitel se svojí rodinou bydlí, se nákazy prozatím nebojí. „My jsme taky byli v Itálii, ale ne v těch epicentrech. No a teď to máme za barákem. Zaměstnavatel nám dal pro jistotu 14 dní dovolené navíc, ale myslím, že to je zbytečné,“ sdělila žena ve středním věku.

Nakažený muž z Děčína: Neležíme v bioboxech

Nakažený 44letý děčínský zastupitel na TV Nova v pondělí večer promluvil o tom, zda je pro něj stresující, že se dozvěděl o pozitivním výsledku testu na koronavirus. „Já myslím, že není, protože ten člověk, jako jsem já, je informovanej. Mám načteno, mám nějaký určitý přehled,“ řekl muž, který byl v neděli převezen z nemocnice v Ústí nad Labem na pražskou Bulovku.

„Daří se mi dobře, cítím se v pohodě, nemám nějaké velké komplikace, pouze nějaké dozvuky lehké chřipky nebo lehké virózy (...) Rodina je, díkybohu, v pořádku,“ řekl k aktuálnímu stavu svému i své rodiny a pokračuje: „Myslím, že je o nás velmi dobře pečováno. Smekám před personálem, který dělá absolutní maximum pro náš komfort.“

Převoz Čecha, nakaženého koronavirem, z Ústí do Prahy na Bulovku (1.3.2020) Převoz Čecha, nakaženého koronavirem, z Ústí do Prahy na Bulovku (1.3.2020) | Reprofoto ČT

„V tuto chvíli máme každý z hospitalizovaných svůj vlastní pokoj, normálního charakteru, standardního, tak jak asi znají všichni lidi z nemocnice. Se standardním vybavením, se sociálním zázemím. Připadám si tady jako ve standardní nemocnici. Pouze čekám, kdy budou výsledky negativní a budu moci být propuštěn do domácí případné karantény nebo péče,“ pokračuje nakažený Čech Petr.

„Neležíme v bioboxech, zdravotnický personál k nám chodí v takovém hygienickém opatření, jaké jim nařizují asi hygienické předpisy. To znamená: rouška, plášť, speciální obleky bot, návleky bot, krytí očí, krytí hlavy, ale žádné podtlakové a filtrační obleky, nic takového. Předpokládám těch 14 dní karantény, která asi je nutná, nicméně určitě jsou tady náznaky od lékařů, že kdyby výsledky byly negativní, tak by člověk mohl být propuštěn do domácí péče. Nicméně tady stojí opravdu za zmínku, že to hodně stojí na vnímání veřejnosti a médií, takže já doufám, že i naše česká populace se trošičku zklidní. Tak jak já to vnímám, o nic kritického nejde,“ dodal na TV Nova. 

Primátor: Nejsme ničí maminka

I když už bylo nebezpečí nákazy chorobou známo, děčínský zastupitel a jeho rodina si lyžařský pobyt neodepřeli. „Nejsme ničí maminka, můžeme jen doporučit, požádat, ale nemůžeme zakázat,“ komentoval situaci primátor Děčína Jaroslav Hrouda.

Čech dál leží v pražské Nemocnici Na Bulovce. Svou chybu uznal. „Byli jsme jako rodina sami v oblasti severní Itálie, která byla panem ministrem Vojtěchem zveřejněna jako oblast riziková,“ sypal si komunální politik popel na hlavu. Nebyl však ani zdaleka sám z Čechů, kdo do severní Itálie s rodinami vyrazili.

Další nakažená žena: Byla s Petrem ve stejném hotelu

V pondělí večer se totiž ukázalo, že ústecká nemocnice přijala i další ženu, která přicestovala z Itálie - a pobývala navíc ve stejném hotelu, jako Petr s rodinou.

„Je to zajímavá souvislost, v hotelu měly bydlet společně čtyři rodiny,“ uvedl ústecký primár Pavel Dlouhý. „Z Itálie se žena vrátila v pátek a měla příznaky, tedy horečku, zimnici, bolesti svalů a kloubů a kašel. K nám na oddělení přišla v neděli a aktivně ji vyhledali hygienici,“ podotkl primář.

Stejně jako v případě děčínského zastupitele Petra, i u ní se zkoumá, s kým se v Česku setkala. „Ta pacientka je nepochybně ve vazbě na ten případ, který byl původně diagnostikován v Ústí nad Labem a následně převezen na Bulovku,“ potvrdil v Událostech, komentářích na ČT Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnictví.

A pokračuje: „Myslím si, že ráno (v úterý) bude prováděno trasování kontaktů této ženy, nicméně myslím si, že ty kontakty už jsou v podstatě známy, protože tam byl okruh lidí, kteří spolu cestovali a v podstatě ty kontakty by měly být totožné s tím prvním pacientem (děčínským zastupitelem Petrem - pozn. red.)“ Prymula ohledně lidí z tohoto hotelu v Itálii uvedl: „Zatím tam ta pozitivita mezi touto skupinou u nikoho jiného zjištěna nebyla.“

Video  Nejezděte do rizikových regionů, vyzývá kvůli koronaviru ministr Vojtěch.  - Nikola Forejtová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Huron ( 3. března 2020 13:32 )

Přesně,typ namyšleného trouby.

Jarabak ( 3. března 2020 13:27 )

Proč? Nejspíš proto, že je to bl*á ku*da a stejně jako zhruba další polovina čechů závodí v tom, kdo je víc "inteligentní", takže "nepadnikaří" a "nebojí se". Když tedy není důvod panikařit, proč by byla v karanténě, že jo? Jak říkají tihle tzv.odvážní a moudří, je to jen chřipka, né? Říkal to i bureš, slunce naše jasné, fýrer nás vezdejší, prý tu žřádný koronavirus není (2 dny zpět). Už tu dávno byl. Věděl to každej, kromě téhle cca poloviny čechů, kteří nemají mozek.

sekous ( 3. března 2020 11:46 )

Za titulek lze udělit pět hvězdiček. Nejmenuje se Čech

sekous ( 3. března 2020 11:36 )

marmat se zatím nedostal k tomu, aby vědcům na celém světě vysvětlil, že je zbytečné, aby horečně vyvíjeli lék proti koronaviru.
Zatím dřepí chudák jen zde a dehonestuje každého, kdo věci dokáže domýšlet dál než on je schopný pochopit či si připustit

sekous ( 3. března 2020 11:28 )

Nebezpečí koronaviru SARS-CoV-2 známý pod názvem nemoci COVID 19 nespočívá v tom, že vyvolává "pouze lehké respirační omnemocnění". Spočívá v tom, co o něm ještě vědci nevědí anebo to tuší, či si dokáží odvodit.
Na lehké respirační onemocnění není třeba ochranný obleček. Lehkým respiračním onemocnění ale prochází v tuhle chvíli řada lidí (chřipka je už na ústupu)a žádných zvláštních léků, které stejně nejsou není třeba. Budoucnost ukáže jak to bude dál, každopádně, ti dnes pozitivní, co byli řádně otestováni pak mají větší pravděpodobnost, že jim bude, v případě potřeby, věnována zvýšená péče.Ti ostatní ? Uvidíme.

marmat skoč si koupit toaletní papír, je toho na tebe moc, trollit tady nadávky, urážky a blbosti od rána do večera musí být pro tvé zažívání už vyčerpávající .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa