Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak koupit byt a nenaletět? Realitní advokátka popsala 5 největších chyb, které mohou stát majlant

/
  • Malá nabídka, velká poptávka. Taková je nyní situace na trhu s nemovitostmi.
    Malá nabídka, velká poptávka. Taková je nyní situace na trhu s nemovitostmi. (archiv Blesku)
    3. března 2020 ● 05:05

    Vlastní dům nebo alespoň byt. Takové přání má podle průzkumů až devět z deseti Čechů. Ve hře jsou ale obrovské peníze, a tak se realitní trh hemží podvodníky a »vykuky«, kteří z vás chtějí stáhnout kůži. Jak koupit co nejvýhodněji a nenaletět, to vám poradí odborníci.

  • 1.

    Drahé skryté vady

    Malá nabídka, velká poptávka. Taková je nyní situace na trhu s nemovitostmi. A právě proto mnozí bezhlavě skočí po zdánlivě výhodné koupi. „Lidé snadno podléhají dojmu, že se musí rozhodnout okamžitě. Často nepřizvou k obchodu zkušené makléře ani odborníky na technický stav budovy, nakupují nemovitosti, které si jen letmo prohlédnou, a podepisují smlouvy stažené z internetu bez konkrétních informací o dané nemovitosti,“ varuje Jan Martina z M&M Reality.

     

    Řada klientů se prý na realitku obrací právě až po jedné špatné zkušenosti. Často to má souvislost s takzvaně skrytými vadami nemovitosti, které ale mohly být odborníkem odhaleny včas. „Ceny služeb technických inspektorů se přitom pohybují v rozmezí od 3 do 15 tisíc korun, což představuje zlomek toho, co případná náprava vážných skrytých závad,“ říká Martina.

     

    Šéf Bezrealitky.cz Hendrik Meyer také proto striktně radí nic nepodepisovat bez kontroly právníka. „Klasicky si lidé nabíhají třeba akceptací formule: Kupující je plně seznámen s faktickým stavem nemovitosti, včetně všech případných vad, stav nemovitosti si sám detailně zkontroloval a nemovitost nabývá ve stavu, v jakém se nachází k podpisu smlouvy,“ varuje Meyer.

  • 2.

    Stahování a sousedi

    Další zásadní chybou podle Martiny bývá právě stahování smluv z internetu, které nejsou »ušity« přímo na konkrétní nemovitost. A jsou i další okolnosti, které mohou zkazit radost z nově nabytého domova, a o kterých se člověk před celoživotním rozhodnutím může snadno informovat.

     

    „Lidé už se naučili zajímat se při nákupu nemovitosti o okolí a sousedy. Z našich statistik vyplývá, že polovina klientů, kteří odmítnou jinak vyhovující byt, tak učiní právě z důvodu sousedství s prokazatelně hlučnými a problémovými sousedy,“ vysvětluje Martina.

  • 3.

    5 rad realitní advokátky

    Místo radosti z nového bydlení může nešťastný majitel nemovitosti prožít nejednu bezesnou noc. Pražská realitní advokátka Ilona Černochová se specializuje na to, aby pomohla klientům odhalit všechny »kostlivce«.

     

    Obracejí se na ni ti, kteří nechtějí přijít o peníze nebo koupit nemovitost s problémy či dluhy. „Koupě vlastního bytu, domu či pozemku není jako koupě rohlíků v supermarketu. V sázce jsou statisíce a miliony korun, hrozí ztráta celoživotních úspor. Jedná se o složité právní situace, není proto divu, že kupující často nedomyslí všechny důsledky,“ vysvětluje Černochová.  A shrnula 5 nejdůležitějších rad pro zájemce o koupi bytu či domu.

  • 4.

    Jak hradit

    Nechcete-li přijít o peníze, zajímejte se, jak se hradí kupní cena. V případě hypotéky nechte do smlouvy zapracovat klauzuli o tom, že prodávající s tímto způsobem financování souhlasí. Předejdete tak mnoha problémům a časovým prodlevám.

  • 5.

    Peníze předem NE!

    Chce-li po vás prodávající peníze předem, důrazně to odmítněte a navrhněte úschovu peněz u advokáta, notáře či banky. Za těch pár tisíc korun navíc to určitě stojí, přitom je fér, aby se o náklady na úschovu podělily obě smluvní strany.

  • 6.

    Proklepněte prodávajícího

    Před uzavřením kupní smlouvy si pořádně proklepněte nemovitost, ale i prodávajícího, zda na něho není vedena exekuce či jiné řízení. Odhalíte tak případný průšvih dříve, než jej budete mít na krku vy. Podívejte se do výpisu z katastru nemovitostí, zda neodhalíte nějaký podezřelý zápis. Nejčastěji se jedná o zástavní práva, různé služebnosti a další. Na nemovitosti však mohou váznout i další právní vady, které v katastru nezjistíte. Ty je třeba si ověřit u prodávajícího a jejich případnou existenci náležitě ošetřit v kupní smlouvě.

  • 7.

    Prověřte si i faktický stav nemovitosti

    I když se některé vady dají »reklamovat« i po koupi, je to pak mnohem složitější, než když o nich víte předem. „Při přípravě kupních smluv pro mé klienty do nich vždy dávám prohlášení prodávajícího o tom, zda a případně jaké vady má prodávaná nemovitost,“ říká Černochová. Poněkud citlivou bývá podle ní otázka odpovědnosti prodávajícího za skryté vady nemovitosti. Doporučuje ji proto ještě před koupí nechat prověřit technickým inspektorem nemovitostí. 

  • 8.

    Nemovitost s hypotékou

    Pokud kupujete nemovitost, na níž vázne hypotéka prodávajícího, lze to ošetřit předčasným splacením úvěru z kupní ceny nebo převzetím hypotéky kupujícím. „V praxi se mnohem častěji setkávám s prvním způsobem,“ říká realitní advokátka Černochová. „Smluvně to ošetřuji tak, že peníze od kupujícího jsou použity k úhradě hypotéky prodávajícího. Touto úhradou zanikne dluh prodávajícího a následně je z katastru vymazáno zástavní právo banky. Zpravidla bývá dluh nižší než nesplacená hypotéka, takže prodávajícímu ještě zbudou nějaké peníze k dobru.“

Dnešní horoskopy