Protest byl klidný, trval zhruba dvě a půl hodiny. Na účastníky dohlížely desítky policistů, podle kterých se demonstrace obešla bez jakýchkoli incidentů. Protestující vyrazili kolem 16:00 z Hradčanského náměstí, podle zpravodajů ČTK jich v průvodu šlo několik stovek. Cestou se k nim ale přidávali další lidé a další stovky jich čekaly na Staroměstském náměstí.

Na náměstí přinesli demonstranti velkou židli s nápisem Demokracie, jejíž nohy měly představovat Soudy, Média, Vládu a Zákon. Pořadatelé na ní symbolicky předvedli, jak se celý demokratický systém zhroutí, pokud padne jeden z pilířů - nezávislá média. Organizátoři vyzvali lidi, aby pečlivě sledovali volby do mediálních rad veřejnoprávních institucí. Z výroků politiků totiž podle nich vyplývá, že se budou snažit získat vliv zejména v České televizi. „Buďme připraveni se v případě potřeby za instituce postavit,“ prohlásil předseda spolku Mikuláš Minář.

Proti Babišovi

Další řečníci pak zdůraznili úlohu občanské společnosti. Například slovenský sociolog žijící v Praze Fedor Gál uvedl, že bez ní by nebyla možná změna a vítězství hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) ve slovenských parlamentních volbách.

Účastníci pochodu a demonstrace měli hesla namířená proti premiérovi a předsedovi ANO Andreji Babišovi a nápisy jako „Rusko-čínské chování totalitou zavání“, „Chceme jít cestou EU, ne Orbána, Kaczyńského cestou“ nebo „Média politikům nepatří“.

Kritika Křečka

Minář zmínil v dnešním úvodním proslovu nového ombudsmana Křečka, který chce podle něho bránit jen některá práva a jen práva některých občanů. Již dřív spolek uvedl, že Křeček popírá smysl instituce ombudsmana. Dále spolek vyslovil názor, že se státní správa a významné instituce krok za krokem systematicky a záměrně politicky rozkládají a privatizují. Kromě ombudsmana a médií zmínil i antimonopolní úřad.

Klidný protest ukončila zpěvem státní hymny krátce před 18:30 operní zpěvačka Dagmar Pecková. Pěvkyně se účastní protestů spolku Milion chvilek pro demokracii od roku 2018.

Fotogalerie
32 fotografií