Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Špinavý kšeft s panikou v Česku: Roušky a respirátory za 5 000 na ruku

Autor: M. Kalkusová, K. Baranová - 
29. února 2020
05:00

Nakažených koronavirem v Evropě přibývá, a přestože v Česku žádný případ nemoci není, překupníci tu vydělávají na strachu. Drží se hesla: Levně koupím, draze prodám! Roušky a ochranné respirátory zmizely z obchodů, objevují se ale na internetových bazarech. S tisíciprocentní přirážkou! Jak nenaletět?

Běžně se cena respirátorů třídy FFP3, které fungují právě i proti virům, bakteriím a sporám, pohybovala zhruba mezi 80 a 300 korunami. Záleží na tom, jako moc jsou „vymakané“, zda mají výdechový ventil, jak je řešeno těsnění a tak dále. Překupníci nyní na internetových bazarech prodávají nejlevnější typy bez skrupulí za 1000 korun. „Ostatní to prodávají i za 1300, takže jsme ještě nejlevnější. Výrobce také zdražil, takže jsem tu cenu přizpůsobil. Já za to nemůžu,“ obhajoval se prodejce, kterého Blesk oslovil.

Je to hyenismus

Jeden z těch dražších typů, který v normální distribuci stával 332 korun včetně DPH, prodává další chytrolín za čtyři tisíce korun! To je 1250 procent původní ceny. Ještě o tisícovku více si řekl jiný podvodník na facebookovém marketplace a za respirátor chtěl rovných pět tisíc korun! „Legislativně je to bohužel nepostižitelné. Já bych to určitě neprodal za 500 a výš. Vydělávat na strachu lidí hraničí s hyenismem,“ řekl Blesku spolumajitel firmy s ochrannými oděvy Petr Pícha ml.

Drahé a neúčinné

Ještě horší je, že někteří kšeftaři napálili cenu i u nižších kategorií respirátorů, které proti virům a bakteriím nepůsobí! Za balení 15 respirátorů třídy FFP1, která zadrží jen prach, chtěl jeden filuta pět tisíc korun. „Roušky objednávám pro firmu.

Skrz dnešní situaci na trhu je ta cena podle mě adekvátní,“ řekl Blesku, když jsme ho kontaktovali, aby nám přemrštěnou cenu vysvětlil. O něco lepší třídu FFP2, která funguje i proti některým méně toxickým látkám, ale rozhodně ne proti virům, nabízí jiná prodejkyně. Za 12 kusů chce 3 500 korun. „Je to 95 procent ochrany. Porovnávala jsem to s ostatními cenami, a ještě to zdaleka není v takové hodnotě, jako to mají ostatní,“ tvrdila prodejkyně, že je ještě „levná“. 

Video  Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) ke koronaviru 
Video se připravuje ...

Dejte si pozor

Pokud se přece jenom rozhodnete na některou z internetových nabídek reagovat a respirátor si zakoupit, kromě ceny a třídy pomůcky si ohlídejte i prodejce. Neposílejte peníze předem a kupujte pouze výrobky v původních obalech od výrobce.

Šroubování cen zdravotních pomůcek by mělo být trestné, říkáte si? Tak to ale není. „Od devadesátých let máme volnou tvorbu cen. Podnikatel si může cenu stanovit jakoukoli. Cena u roušek není stanovena zákonem. Výjimkou jsou třeba cigarety,“ řekl Blesku mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Říkáte si, že zdraví máte jen jedno a respirátor v současné situaci za ty peníze stojí? Tak se dobře rozmyslete. Jde totiž vesměs o zboží na jedno použití! 

 

U některých typů sice výrobci uvádí, že je lze použít na více pracovních směn, protože se zanáší pomaleji než jiné, to ale platí pro práci na stavbách a podobně. Pro ochranu před viry byste si pokaždé, když si respirátor sundáte, měli nasadit nový, zvlášť v případě, že jste se pohybovali mezi lidmi, kteří mohli být nakažení. Opakovaně lze použít například polomasky s výměnnými filtry.

Ještě horší je situace v Itálii, kde je nyní nejvíce případů nemoci Covid-19, kterou způsobuje koronavirus v Evropě. Jeden z překupníků na internetu nabízel litr dezinfekce za 300 eur, asi 7 800 korun!

Video  Koronavirus způsobil krizi turismu, shodli se zástupci cestovek. Prý tratí desítky milionů.  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Ručně šitá rouška

Respirátory mají speciální filtry, které zachytí i velmi malé částice. Bazaroví prodejci buď z vidiny snadného zisku, anebo kvůli vlastní neznalosti někdy nabízí i ručně šité látkové roušky. Ty jsou ovšem, co se týče prevence před nákazou, účinné asi jako obyčejný kapesník! Výjimkou jsou látkové masky, které mají kapsu na filtr. Ten můžete měnit podle potřeby a viry zachytí. Existují také nákrčníky se speciální nanotechnologií, které viry umí zadržet také. Ovšem obyčejná látka na to opravdu nestačí.

Jaký respirátor zvolit? Jaký respirátor zvolit? | infografika Blesku

Koronavirus je v Česku >>>

offline ( 1. března 2020 17:06 )

Vy chodíte po rukách? A odkud vám potom rostou nohy?

lubosbeyr ( 1. března 2020 14:07 )

Tu paniku a to o čem se tady píše vyvolávají hlavně novináři.

Karel Mika ( 1. března 2020 07:58 )

Je to hyenismus, včera jsem u nás objednal 6 respirátorů FFP3 za 25€

dylina ( 1. března 2020 01:05 )

A ty si fakt myslíš,že nějakej lantuch za 5 táců na tvém ksichtě tě ochrání?

dylina ( 1. března 2020 01:01 )

Když jsou lidi blbý-ať solej!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa