Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Obklíčeni koronavirem. Fronty v obchodech, panika i drahé roušky zasáhly sousedy z Polska

Autor: blv - 
2. března 2020
20:28

Ze tří stran je Polsko v obklíčení koronavirem – naposledy se tři případy objevily v Česku. Nejhůř postiženým sousedem je Německo. Po jednom případu má Litva a Bělorusko. Epidemie nepropukla, zato k panice není daleko. „V obchodě chyběly všechny základní suroviny. V oddělení maso-uzeniny stála 20 až 30 metrů dlouhá fronta,“ říká Lukasz. Pan Ngo se s rodinou vrátil do Polska z rodného Vietnamu. Všichni jsou zdraví, přesto mají problém. Okolí se na ně prý dívá, jako by byli nakaženi morem. 

Řadu Poláků neděsí tolik koronavirus jako to, co se kolem něj děje: „Mám strach, že lidé v obchodech všechno vykoupí, ceny vzrostou o stovky procent a bude hlad,“ říká Dariusz S. Sám ale vytváření domácích zásob považuje za rozumné. 

 

Jídlo z obchodů opravdu mizí. „Šel jsem po práci do supermarketu a koukám, že není mouka. Pak jsem zjistil, že nejsou ani další základní potraviny. V oddělení maso-uzeniny byla fronta dlouhá 20 až 30 metrů. Ale pořád mi nedocházelo, co se děje. Večer jsem se podíval na internet a bylo mi to jasné,“ popisuje situaci Lukasz P.

A dodává, že v práci teď místo mýdla mají dezinfekci s 80 procenty etanolu. Jelikož pracuje v chemickém provozu, musí se před odchodem domů osprchovat: „Dřív než koronavirus nás zabije ta dezinfekce.“

Další si všimli nárůstu cen roušek na Allegro.pl, tedy na polské obdobě Aukra.cz. „Ty, co stály 7,50 zlotých (45 korun), se teď prodávají i za 399 (2400 korun),“ říká Jarek K.

Zásobování potravinami neuniklo ani polským médiím. Na stránkách deníku Fakt.pl Piotr Czuryłło radí, co si mají lidé pořídit, aby přežili tři měsíce. „Prepperstvím“, tedy přežitím v extrémních podmínkách, se zabýval dlouho před tím, než se koronavirus objevil. Mimo jiné doporučuje udělat si zásoby pitné vody – nejméně tři litry na člověka na den. U trvanlivého jídla zdůrazňuje, že musí být chutné. „To je velmi důležité pro morálku,“ říká a dodává, že kromě konzerv z masa by se nemělo zapomínat ani na kompoty a nakládanou zeleninu. 

Vietnamci: „Dívají se na nás jako na nakažené morem“

Pan Ngo se s rodinou vrátil do Polska z rodného Vietnamu. „Hlavně na vnučku ve školce se teď divně dívají – děti, rodiče i vychovatelky,“ postěžoval si pro polský deník Gazeta Wyborcza. S tříletou holčičkou se proto vypravili do jedné z varšavských nemocnic. 

Jenže tam nepochodili. „Pokud vnučka nemá dušnost ani teplotu nad 38 stupňů, není důvod k panice,“ řekl lékař, ale žádné potvrzení nevydal. Prarodiče byli dokonce ochotni zaplatit 500 zlotých (3000 korun) za testy na koronavirus, jenže tento týden polské ministerstvo zdravotnictví vydalo nařízení, kterým komerční provádění testů zakázalo. Laboratoře totiž mají dost práce se vzorky, které musí otestovat nutně. 

„Od té doby, co se objevila epidemie koronaviru, dívají se ostatní na nás Asiaty jako na nakažené morem,“ říká rezignovaně Ngo. 

Koronavirus v Polsku není, ale...

Olej do ohně paniky přilila zpráva, že se koronavirus potvrdil u mladé ženy, která se vrátila z dovolené v Thajsku. Ministerstvo zdravotnictví informaci popřelo, jenže ta už si žila svým vlastním životem. Ministr Łukasz Szumowski ale připustil, že objevení koronaviru v Polsku je jenom otázkou času. Podle něj jsou teď nebezpečné především dezinformace a chaos. 

Ministr prohlásil, že země je na krizový scénář připravena. V okamžiku propuknutí epidemie by byli mobilizováni všichni lékaři, ze škol a ze stadionů by se stala karanténní zařízení. Vláda na boj s epidemií v přepočtu vyčlenila více než miliardu korun. Kromě ministra může stav nouze vyhlásit vedení jednotlivých krajů. 

Gazeta Wyborcza upozorňuje, že systém funguje chaoticky. Například praktičtí lékaři stále nemají jasné instrukce, jak postupovat u pacientů s podezřením na koronavirus. A stejný problém mají například i lékárníci. V zemi také není dostatek testů na Covid-19, soupravy používané v zahraničí do Polska teprve míří. 

O víkendu polský Sejm zveřejnil návrh zákona řešící prevenci a boj s koronavirem. Mimo jiné obsahuje vynutitelnost práce z domova, příspěvek na dítě, pokud bude zavřena škola a také budování nemocnice bez zbytečné byrokratické zátěže. 

Video  Nejezděte do rizikových regionů, vyzývá kvůli koronaviru ministr Vojtěch.  - Nikola Forejtová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Epidemie se blíží

S podezřením na koronavirus leží v polských nemocnicích kolem 50 lidí. Dalších 1500 je v domácí karanténě. Laboratoře dosud provedly přes 350 testů, ale žádný z nich přítomnost koronaviru neprokázal.  

Znepokojení ale přinesla informace, že se Covid-19 objevil v sousední Litvě, Bělorusku a v Česku. Zatímco v prvním případě se devětatřicetiletá žena nakazila při návštěvě italské Verony, v tom druhém nemoc do země přivezl student z Íránu.

Česko má dokonce tří případy – americkou studentku, českého profesora, který byl na univerzitě v Udině, a děčínského zastupitele, který svou rodinu vyvezl na lyžařkou dovolenou do severní Itálie. Zatímco jeho manželka a čtyři děti jsou v domácí karanténě, on se nachází s ostatními nakaženými v izolaci na pražské Bulovce.

Video  Hana Roháčová hovoří o panice Čechů, kteří se bojí koronaviru.  - Andrea Ulagová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa