Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vyšetření chtějí lidé bez příznaků, běduje primářka. Na Bulovku chodí 20 lidí za hodinu

Video se připravuje ...
Autor: ula, Mii - 
28. února 2020
05:30

Strach z koronaviru zachvátil Česko. Ačkoliv ministr zdravotnictví i další představitelé státu řekli, že větší panika není na místě, Češi vykupují roušky, dezinfekční gely, z obchodů mizí trvanlivé potraviny. Nápor zažívá i pražská Nemocnice na Bulovce. Jak řekla Blesk Zprávám primářka kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Hana Roháčová, denně volají stovky lidí a také přichází ti, kteří nemají žádné příznaky koronaviru a chtějí se otestovat.

Ve středu večer přivezla sanitka na infekční oddělení nemocnice na Bulovce mladíka (17), který se o víkendu vrátil ze zájezdu v italském Trentinu. Doma dostal teplotu, a když horečka vystoupala na 39,9, zavolala jeho matka záchranku. TV Nova pak řekla, že na oddělení čekala lékaře provádějící testy, ale nic takového nespatřila. „Já jsem přijela v závěsu za nimi, nicméně syna jsem našla v čekárně, kdy seděl na lavičce. Po příchodu sestry jsme se dozvěděli, že paní doktorka tam není a přijde nejdřív za hodinu,“ sdělila žena.

Následoval odběr krve mladíkovi a pak další čekání v čekárně. To nakonec podle jejích slov trvalo dvě a půl hodiny. „Syn byl ve stavu, kdy se postavil a začal omdlévat,“ popisovala matka s tím, že to údajně nikoho v nemocnici nezajímalo. Zároveň si postěžovala na údajný nedostatek personálu v nemocnici.

Roháčová upozoňuje na to, že ne každý pacient jde automaticky do karantény. Lékaři pracovali už s informacemi od záchranky.

„Samozřejmě pacientů máme spoustu, různých. Vždycky se vyhodnocují rizika tak, jak se o tom hovořilo. Pokud je to pacient bez epidemiologické souvislosti, pokud nejsou žádné signály k tomu, že by se o toto onemocnění mohlo jednat, tak samozřejmě pacienti jsou rozvrstveni podle toho, jaké mají potíže. Ať už čekají v jednotlivých ambulancích, nebo i mimo ten prostor někdy k tomu určený,“ podotkla Roháčová.

Stovky telefonátů a lidé bez příznaků

Roháčová později Blesk Zprávám řekla, že ke konkrétnímu případu nemá informace, nicméně dodala, že lidé jsou velmi nervózní.

„Lidé jsou vystresovaní, normálně mám na oddělení ve službě tři lékaře, včera tam byli další čtyři, kteří zpracovávali drobnou administrativu u pacientů, kteří jsou velmi vyděšení. Za normálních okolností nám přijde pět pacientů, ale nyní je to např. tak 20 za hodinu,“ řekla Roháčová.

„Pokud ale máme informace, že přijíždí někdo, kdo byl v postižené oblasti, ten nejde na normální ambulanci, pro něj je určená jiná cesta,“ mírní Roháčová teorie, že by pacient s koronavirem seděl mezi dalšími pacienty v čekárně.

Podle primářky se lidé obrací na nemocnici telefonicky, ale také na ministerstvo zdravotnictví a jiné orgány veřejného zdraví.

„Lidé k nám buď telefonují, nebo i chodí s tím, že chtějí vyšetření, nemají žádné příznaky, dokonce firmy posílají své zaměstnance, kteří přichází z nerizikových oblastí, nechtějí je pustit do práce, chtějí je vyšetřit,“ řekla Roháčová Blesk Zprávám a hned vysvětlila: „Ale to už je i v postupech, které jsou k tomu určené: pokud není důvod, tak tito lidé se nevyšetřují ani na vlastní žádost ani na úhradu, ty testy by pak chtěl každý a to je neproveditelné a nesmyslné.“

Co se bude dít s pacientem, u kterého se prokáže koronavirus? Podívejte se na celý rozhovor:

Video  Hana Roháčová hovoří o tom, co se děje s pacientem, u kterého se prokáže nákaza koronavirem  - Andrea Ulagová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

 

Pollo ( 28. února 2020 12:46 )

Doufám, že ty hysteriky bez příznaků posílají do pryč. Naši občané totiž v ničem neznají míru. Jak to vím? Koukám ze zahraničí na internetové diskuze a výsledky voleb. Kvůli poslednímu výsledku volby prezidenta jsme se vystěhovali z republiky. Když se nám zasteskne, stačí půlhodinka na českých zpravodajských webech, procházka po pláži, a stesk je pryč. Doporučuju!

seko ( 28. února 2020 11:53 )

Ze zákona máš povinnost pečovat o své zdraví. Máš plné weby rad že máš jít k lékaři, mášli nějaké podezření či příznaky toho či onoho blablabla. Pokud tam jdeš dozvíš se, že jsi zdravý, asi i hypochondr. Pokud nejdeš a nemoc se rozvine, dozvíš se, že jsi své zdraví zanedbal. Vždy jsi na vině ty, jako pacient.
Řada lidí by si ty drahé testy na koronavirus i zaplatila. Ale bohužel, nejsou určeny na komerční využítí . Není to o chátře, ale o sofistikovaně nastaveném systému a do toho patříš i ty. Počítej tedy s tím, že také chcípneš. Magore .
Ale možná je to startovací čára na znovuzaveden poplatků u lékaře na provoz jeho ordinace , takových 500 za jednu návštěvu by šlo ne?

rumovapalice ( 28. února 2020 11:28 )

všecki umřeme ......

vvogh.t ( 28. února 2020 11:27 )

mildaovar je nečasovo pseudonym

vvogh.t ( 28. února 2020 10:48 )

taky volim komunisty

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa