Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Vzali mi dělohu, a já o tom 10 let nevěděla.“ Nucenou sterilizací prošly desítky žen

Obětí nucené sterilizace byla řada žen, (ilustrační foto).
Obětí nucené sterilizace byla řada žen, (ilustrační foto).  (Autor: Reuters)
Autor: Darina Jíchová - 
27. února 2020
20:12

Na 48 žen se v Jihoafrické republice stalo obětí nucené sterilizace, některé dokonce ani neutušily, že jim lékaři odebrali dělohu, šokující případy odhalil Výbor pro práva žen a rovnost pohlaví (CGE). Jedna z obětí těchto zákroků, Bongekile Msibiová, poskytla stanici BBC otevřený rozhovor o tom, jak se zoufale snažila otěhotnět. Se svým problémem se vydala na gynekologii, kde jí oznámili, že nemůže počít, protože nemá dělohu.

Msibiová v roce 2005, když jí bylo 17 let, porodila ve státní nemocnici ve městě Soweto, které leží na okraji jihoafrické metropole Johannesburg. Rodila císařským řezem, při kterém jí lékaři bez jejího souhlasu nebo souhlasu jejích rodičů odebrali dělohu. Zákrok jí navíc zatajili.

Probudila se s obvázaným břichem

Když jsem přišla k sobě, všimla jsem si, že mám obvázané břicho. Řekli, že po císaři je to normální. Víc jsem se nevyptávala, měla jsem radost z narozené dcery,“ uvedla Msibiová.

„Dcera byla velká, musela jít císařem a já jsem byla pod celkovou narkózou. Po pěti dnech mě pustili z nemocnice, odcházela jsem se zdravým dítětem a pořádnou jizvou na břichu. Trvalo 11 let, než jsem se dozvěděla pravdu,“ svěřila se Jihoafričanka.

„Nedávalo to smysl.“

V roce 2016 se totiž s partnerem začali snažit o dítě, jenže Msibiová nemohla počít. „Hned po prvním porodu jsem začala brát antikoncepci, užívala jsem ji přes 10 let. Prvotní problémy s otěhotněním jsem nejdřív připisovala jí. Když se potíže vlekly i delší dobu po vysazení prášků, zašla jsem k doktorovi,“ popsala.

„Vyšetřil mě, pak mi přinesl skleničku s vodou a řekl mi, že nemám dělohu. Nedávalo mi to žádný smysl, jedno dítě už přece mám,“ Msibiová vypověděla, že byla nejdřív v šoku, pak naprosto zděšená. O dělohu totiž mohla přijít jedině během prvního porodu. „To, co mi udělali, bylo nesmírně kruté. Ani mi to neřekli. Na nic jsem nečekala a se svým příběhem jsem šla za novináři,“ navázala žena.

Lékař nenabídl ani omluvu

„Po tisku jsem šla na ministerstvo zdravotnictví, až jsem skončila v nemocnici, kde se to stalo. Čekal tam na mě doktor, který mi tehdy dělal císařský řez. Ani se neomluvil, řekl, že mě sterilizoval, aby mi zachránil život. Nevím, před čím mě zachraňoval. V lékařské kartě nemám žádné komplikace, vlastně v ní není vůbec nic, ani sterilizace,“ doplnila Msibiová.

„Zarážející je fakt, že nejsem zdaleka jediná žena, která přišla o dělohu. I se mnou je nás 48, některým řekli, že zákrok provedli, protože mají HIV. Já ale virus nemám. Žádná jsme ke sterilizaci nedala svolení, v sowetské nemocnici mi ale tvrdí, že jsem souhlas podepsala, to ale není pravda. V té době jsem byla nezletilá, bylo mi 17 let, souhlas by museli podepsat rodiče,“ lékař následně změnil výpověď a uvedl, že souhlas podepsala matka Msibiové.

Lékařské záznamy pacientek chybí

„Matka nic nepodepsala, doktor se nemá za co schovat, nemá žádný papír, který by jeho slova potvrdil,“ prohlásila žena. Případy nucené sterilizace vyšetřovala CGE, podle jejího mluvčího všechno ztížila absence dokumentace. Když už se objeví lékařská karta sterilizované pacientky, je většinou prázdná. Nicméně se CGE podařilo dopátrat, že k zákrokům docházelo v 15 státních nemocnicích, nejstarší případ je z roku 2001.

Jihoafrické ministerstvo zdravotnictví se ke skandálu nijak nevyjádřilo, ministr zdravotnictví Zweli Mkhize si však vyžádal schůzku s CGE. Situaci si přeje projednat a důkladně prošetřit.

„Úplně mi to změnilo život, se snoubencem jsem se musela rozejít. Chce dítě, a já mu ho dát nemůžu. Dál toužím po dítěti, moje dcerka chce sourozence. Vaječníky pořád mám, nemocnice by měla zaplatit náhradní matku, aby mi dítě odnosila,“ sdělila tisku Msibiová.

Jizva jako trpká připomínka

„Zároveň chci, aby někdo nesl zodpovědnost za to, co mi a 47 dalším udělali. Nemůžeme nechat doktory, aby nám tohle dělali. Porušují naše práva, ať už lidská, nebo ženská. Lékaři si musí uvědomovat, že jsou pod dohledem, že víme, co dělají, když na sálech ležíme v bezvědomí,“ prohlásila.

„A co chci já osobně, je, aby se mi doktor, který mi vzal dělohu, omluvil. Nikdy mu to nezapomenu, ta jizva mi to navždy bude připomínat,“ zakončila Msibiová.