Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

ŽIVĚ: Češi se připravují na koronavirus. Ministr s komisí řeší opatření

Autor: ČTK, ula - 
27. února 2020
10:54

O riziku rozšíření koronaviru do Česka jednala dnes Ústřední epidemiologická komise. V Česku bylo kvůli riziku nemoci COVID-19, kterou koronavirus přenáší, testováno už více než 100 lidí. U žádného se nákaza nepotvrdila. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vyzval Čechy, aby nepanikařili. Náměstek Roman Prymula apeloval na veřejnost, aby se očkovala proti chřipce. Nejvíce jsou nákazou ohroženi senioři a zdravotníci, kterým chce ministerstvo zajistit ochranné pomůcky, jako jsou roušky a respirátory. 

Stálý pracovní orgán vlády vede ministr zdravotnictví a Hlavní hygienička ČR, tvoří ho zástupci většiny ministerstev a Správy hmotných rezerv. Naposledy se komise sešla v roce 2014 kvůli ebole. Zasedala také kvůli prasečí a ptačí chřipce.

Ministerstvo zdravotnictví doporučilo lidem, kteří ze čtyř regionů s prokázanou nákazou na severu Itálie přicestují, aby pozorněji sledovali svůj zdravotní stav. Příznakem by mohla být především horečka nad 38°C nebo dýchací potíže. Potom je na místě telefonicky kontaktovat lékaře a zůstat doma, dokud nerozhodne o dalším postupu.

Video  Vojtěch pochválil postup Itálie. Turistické oblasti nepovažuje za problematické  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

K dispozici je pro nemocné asi 1000 lůžek na infekčních odděleních nemocnic. První nakažení by směřovali do pražské Nemocnice na Bulovce, poté do speciální vojenské nemocnice v Těchoníně.

Česko má pro případy celosvětové pandemie, která ale u nového koronaviru zatím nebyla vyhlášena, pandemický plán a postupovalo by se také podle krizového zákona. Možné jsou podle ministra i uzavírky celých měst jako v Itálii nebo Číně. Ministerstvo vyzvalo Správu hmotných rezerv a státní nemocnice k navýšení zásob ochranných prostředků, zejména respirátorů.

Video  Přípravné práce před testováním vzorku s podezřením na koronavirus  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

prazsky_koronavirus ( 27. února 2020 15:45 )

My Pražáci

prazsky_koronavirus ( 27. února 2020 12:57 )

A pak se pražáci stále diví, že je má zbytek republiky za debily.

godyva ( 27. února 2020 12:56 )

A víte jak se to tenkrát vyřešilo ? Dovozem z Rakouska, bývalé Jugošky a ... Číny . To asi teď nepůjde

verka1 ( 27. února 2020 12:37 )

Nevím jak kde ale v Penny dneska lidi kupovali větší množství mléko v akci, pivo,... To je ale normální, šly všechny pokladny a dlouhé fronty. Nedivím se že prazaci nebo brnaci panikari a všechno zkupuji.

godyva ( 27. února 2020 12:36 )

Ale ne, paniku ne.
Jen vyvolali zájem o koupi jimi doporučovaných respirátorů. Bohužel se zjistilo, že v celé republice není ani kus.
Což je věcí nedostatečné přípravy, odhadu vývoje situace a předzásobení trhu. Není to panika, ale selhání . Vložky a toaleťák komouši dořešili asi během 14 dnů, uvidíme, jak rychle to půjde dnes s respirítorama

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa