Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kam mizí peníze na týraná a zubožená zvířata? Dokument šokuje odporným byznysem

Autor: ula, ČTK - 
27. února 2020
05:40

Dokumentární cyklus České televize Infiltrace se vrací, tentokrát nese podtitul Obchod se soucitem. Po odhalení nekalých praktik léčitelů a tragickém příběhu malého Adámka, který upadl do bdělého kómatu po operaci mandlí, se tvůrčí tým zaměřil na nelegální obchod se zvířaty. Lidé, kteří obchodují s domácími mazlíčky, často spoléhají hlavně na soucit, který má v sobě každý z nás. Přemýšleli jste někdy nad tím, kde končí peníze, které jste věnovali na postiženého psa či kočku?

V Česku je 4,5 milionu domácností a v nich žijí zhruba dva miliony psů a milion koček. Třetím největším ilegálním byznysem u nás je právě obchod se zvířaty.

Režisérka Šárka Maixnerová na dotaz, proč se rozhodla tentokrát poodkrýt právě kšefty s domácími mazlíčky, odpověděla: „Chceme přispět ke změně legislativy a zpřísnění trestů za týrání zvířat. Připadá mi velmi nepohodlné, v jakém právním prostředi tu živé bytosti žijí. Tím míním lidi i zvířata.

Senát koncem ledna vrátil poslancům k novému posouzení novelu trestního zákoníku, která zpřísňuje tresty za týrání zvířat a provozování množíren. V případě schválení by mohlo majitelům množíren v krajním případě hrozit až desetileté vězení.

Kam mizí příspěvky na zubožená zvířata?

Aktuální díl odhaluje nejen množírny, proti kterým bojuje i projekt Blesk Tlapky, ale také se zabývá tím, kam putují peníze z trasparentních účtů určených na pomoc a zlepšení života zubožených zvířat. Lidé často přispívají na zvířata, jejichž fotografie jsou často na sociálních sítích, ale už se nezajímají, zda peníze skutečně pomohly danému zvířeti.

„Motivace osob zneužívající obchod se zvířaty je čistě finanční. Překvapilo mě ale, o jak velké peníze tu jde. Bylo mi líto nejen koček a psů, ale i některých lidí, kteří se do situace přimíchali náhodou,“ doplňuje režisérka a scenáristka Ivana Lokajová.

Česká televize uvede další díl cyklu na ČT1 v pondělí 2. března od 21.10 hodin.

První díl z cyklu Infiltrace vysílala ČT v roce 2004. Dokument mapoval situaci lidí v ústavech a domovech pro seniory. Předloni měli diváci například možnost vidět terapii v pražském centru alternativní medicíny Aktip, které inkasovalo od klientů nemalé částky. Loni na základě dokumentu Obchod se svědomím policie obvinila Nemocnici Pardubického kraje a tři zdravotníky. Dokument také vyvolal velkou vlnu solidarity u díváků, kteří začali nabízet finanční pomoc rodině Adámka, který upadl do bdělého kómatu po operaci mandlí.

Podívejte se na ukázku z Obchodu se soucitem:

Video  Infiltrace: Obchod se soucitem 
Video se připravuje ...

 

kilala ( 29. února 2020 22:26 )

taková není realita všech útulků. Přestaňte házet všechny do jednoho pytle. A pokud to tak je, a Vy to víte, tak podejte trestní oznámení. Jenže je mi jasné, že nepodáte, protože víte kulový...

kilala ( 29. února 2020 22:23 )

Tak s tím nesouhlasím. Rozhodně jsem pro adopční poplatky. Protože kdysi dříve třeba koťátka se dávala zdarma a výsledkem bylo, že hromadně si pro ně jezdili lidi hadaři, protože morče bylo dratší než vypiplané kotě.Navíc kotě útulek musí naočkovat, odčervit, odblešit, což nový majitel by stejně musel udělat. Pokud si útulek účtuje 500 Kč za kotě, tak na tom ještě prodělává. Kde máte stravu, zaplacené dvě očkování, odčervení, kolikrát veterinární péči (dost koťat jsou nemocné,třeba oči). Ta částka i chrání koťata předtím, aby když někdo už kotě nechce, tak ho vrátí nazpátek a útulek mu částku vrací. Útulek dostává finanční dary a musí mít trochu jistotu, že ty zvířata neodevzdá jen tak někomu, kdo je někde pohodí. A k tomu slouží právě ty peníze jako určitá záruka, že kotě neskončí na ulici. Co se týče businessu, tak jste dost na omylu, znám účetnictví útulků a jejich náklady a i jejich příjmy a budete se divit, kolirkrát jakž takž vyjdou finančně. Začněte pomáhat útulku a sama zjistíte jak to chodí.Ale nejdříve si zjistěte realitu, ju? Než tady bude šírit nesmysly a nevíte důvody, proč se třeba vybírají adopční poplatky.

bibijana ( 27. února 2020 11:04 )

No a je to tady. Když jsem lidi varovala, aby dávali pozor a důsledně si prověřovali, na co a komu přispívají, tak mě diskutující osočovali. Jsou vyjímky, obětaví lidé, kteří se nezištně o zvířata v nouzi starají, ale velká část z nich to dělá kvůli prachům.Pro mě jsou varováním útulky a azyly,kde jsou psi držení celý den v kleci.Není nic jednoduššího,ujmout se psa, zavřít ho do klece a začít na něm vydělávat.Když média zveřejňují žádosti o finanční pomoc pro týraná zvířata,měly by ověřit,jestli je se zvířaty zacházeno v útulcích humánně a s finančními dary nakládáno účelně.Taky doufám, že soudy budou ukládat trýznitelům vysoké pokuty a povinost uhradit léčbu a péči o zvířata.

Bleskoska ( 27. února 2020 11:02 )

Setkala jsem se s ostrým názorem ostře prezentovaným, v podtextu s tím, že lidi jsou hnusní, že za zvíře z útulku má nový majitel vysypat aspoň 1500 Kč, což je nic proti tomu, co to zvíře útulek stojí, o dotacích samozřejmě ani muk, a že lidi jsou lakomci, když uvažují o převzetí zvířete zadarmo - jaká odporná myšlenka. To asi to zvíře nebudou mít rádi a blablabla. Útulky mnohdy zabavená a nalezená zvířata považují za svůj business, a proto se snaží z toho tvora vybouchat maximum přes média, přes prodej, PR články a vytáčkami při prodeji, repsektive odevzdání zvířete do nové péče. Kdysi jsem si vzala pejska z Ostravy-Třebovic za symbolických 200 Kč, super, to jsem ráda dala, to je něco jiného než podmiňovat dar darem aspoň 1500 Kč. Nyní mám pejska od lidí, co ho nechtěli, zadarmo. Majitelé chovných stanic pohrdají kříženci, ale i oni potřebují domov a umějí být neskonale vděční za péči. My lidé také nejsem všichni šlechticové, že jo.

pepen ( 27. února 2020 08:13 )

Češi jsou tímto proslaveni i v cizi­ně!!!!­Tune­láři,­zlodě­ji a podvodníci...jsme odporný národ­...bez­páteř­ní!!!!­Niče­ho se neštítíme....já bych bez problému všem těm podvodníkům a zlodějům sekal ruce-aby je každý poznal!!!!

Zobrazit celou diskusi