Modrá, nebo černá sjezdovka?

Ať už patříte mezi zkušené sjezdaře nebo mezi začátečníky, vždy si vybíráte svah podle svých schopností. Riskovat se moc nevyplácí. Stejně jako řešíte, který kopec sjedete, tak byste měli mít na paměti možná zranění. Kvalitní cestovní pojištění vás ochrání nejenom před vysokými poplatky za zásah horské služby, pobyt v nemocnici, ale také když nešťastnou náhodou způsobíte vy někomu jinému úraz. Při výběru pojištění dbejte na to, na jaké sporty se vztahuje.

Co by mělo obsahovat?

Berte to tak, že cestovní pojištění vás má ochránit v případě, že se vám stane nějaká neplánovaná událost. Správně nastavené pojištění by vám mělo krýt léčebné výlohy, úrazy, asistenční služby, odpovědnost a ochranu pro vaše zavazadla. Nehleďte při výběru moc na cenu. Zvažte možná rizika, která vás na cestě za dobrodružstvím můžou potkat. S rostoucí cenou pojištění se také výrazně rozšiřuje okruh krytí a snižuje se množství výluk.

Autor: Shutterstock

Přesto mějte stále na paměti, že všechny situace řeší pojistné podmínky. Ty pamatují i na ty na horách typické situace. Pokud si tak rádi během lyžování dáte skleničku něčeho ostřejšího, nemuselo by se vám to vyplatit. Pokud byste totiž způsobili pod vlivem alkoholu nehodu na sjezdovce sobě nebo jiným, tak vzniklé náklady budete hradit ze svého. Může jít o stovky tisíc i miliony korun. „Zraněný musí počítat s tím, že pojišťovna odmítne účet za léčbu proplatit buď celý, nebo ho proplatí jen v omezené míře. Totéž platí v situaci, kdy lyžař pod vlivem zraní někoho jiného,“ vysvětluje Jan Marek z Generali České pojišťovny. Zapíjení sportovních úspěchů si nechejte radši mimo sjezdovky.

Nepřeceňujte své síly

Úrazů na horách přibývá každý rok, a to hlavně proto, že lyžař podcení své síly a zkušenosti. Podle statistik rakouské horské záchranné služby se v roce 2018 v Alpách zranilo přes 7 000 osob. Zranění se často objevují i mimo sjezdovky. Třeba při turistických výšlapech nebo na běžkách. Díky cestovnímu pojištění si ušetříte spoustu starostí. Můžete si ho vyřídit i z pohodlí domova přes internet. Určitě se to vyplatí.