Nárůst přestupků v dopravě je způsoben především pokutami za špatné parkování v zónách placeného stání. „Městská policie od 15. března 2019 výrazně zvýšila počet odtahů v zónách placeného stání. Zatímco před tímto opatřením to bylo cca 500 odtahů měsíčně, po zavedení se počet zvýšil až trojnásobně. Tím se samozřejmě navýšil i počet pokut,“ řekl novinářům ředitel městské policie.

Neochota Pražanů správně parkovat trápí pochopitelně magistrát. „I přesto, že jsme zavedli zmiňované opatření, nevidíme v tomto ohledu žádné zlepšení. Budeme nadále vozy odtahovat, ale myslíme si, že sankce tento problém nevyřeší,“ řekl náměstek primátora Petr Hlubuček, podle kterého špatně parkující řidiči trápí nejvíce Prahu 1.

Pivní kola a koloběžky mají utrum

Od letošního března začne v Praze platit zákaz provozování takzvaných pivních kol. Vedení města připravilo zákaz těchto exotických „vozítek“ pro celou oblast širšího centra.

Pivní kola, na která se vejde kolem 15 popíjejících turistů, považují zástupci koalice za projev „alkoturismu“, proti kterému chtějí bojovat. Městská policie plánuje v souvislosti s tímto zákazem plošné kontroly. „V současné době Technická správa komunikací rozmisťuje cedule označující zákaz vjezdu těmto vozítkům. Rozmístění by mělo být hotové do konce února a pak bude následovat pečlivá kontrola jejich rozmístění. Případné pokuty budou padat až po ní,“ řekl Šuster.

Při běžné hlídkové činnosti budou také strážníci více hledět na to, zda lidé po chodnících nejezdí na elektrokoloběžkách nebo bicyklech. Cyklisté loni spáchali 6 058 přestupků, což je asi osmkrát více než předloni. Koloběžky zakázala na svém území například Praha 2. „Budeme konat cílené akce na tento druh protiprávního jednání,” řekl Šuster. Samostatné akce budou zaměřeny také na bezpečnost v MHD. Strážníci hlídkují mimo jiné v nočních tramvajích a mají samostatný útvar pro dohled v metru.

Psi a kočky zpátky u páníčků

Na tiskové konferenci byl prostor také pro pochvalná slova. To když došlo na téma zaběhnutých domácích mazlíčků. Podle Schustera se totiž pražským strážníkům za loňský rok podařilo vrátit původním majitelům 98 % zaběhnutých psů a koček. Loni jich přitom městští policisté odchytili téměř tři tisíce!

Fotogalerie
12 fotografií