Z letadla společnosti Ryanair vystoupilo v Brně 104 cestujících. Jen minimum z nich si krylo ústa rouškou. Ty naopak nasadili povinně zaměstnanci letiště, kteří s pasažéry přišli do styku.

„Pomoc lékaře nevyhledal nikdo,“ uvedl mluvčí letiště Jakub Splavec. Při odchodu z letiště všichni obdrželi informační letáky v pěti jazycích popisující, jak postupovat, pokud by se v nejbližších dnech necítili dobře.

Video
Video se připravuje ...

Kontrola pasažérů letu z Bergama do Brna kvůli koronaviru TV Blesk Zdeněk Matyáš

„Byli jsme s manželkou v Miláně několik dní na výletě. Panika byla jen v televizi a ve zprávách. Akorát nám zavřeli katedrálu a zrušili tam fotbal,“ svěřil se Zdeněk Horák z Kyjova.

Žádné prázdné regály

Italové podle něj reagují na situaci klidně. „Náměstí a ulice byly plné lidí, roušku měl maximálně každý stý člověk. Nejsou tam žádné prázdné regály. Obchody byly otevřené a plné zboží,“ dodal Horák.

Na prohlídku Milána se vypravil i Martin Kotul s přítelkyní. „Byli jsme v pohodě, užili si to. Nikdo to nebere na lehkou váhu, ale nechápu, proč se z toho stává hysterie,“ kroutil hlavou mladý muž.

Video
Video se připravuje ...

Manželé Horákovi o koronaviru v Itálii TV Blesk Zdeněk Matyáš

Další přílet v neděli

Z Itálie se vrátila i maminka se třemi dětmi, která ale chtěla zůstat v anonymitě. „Jak vidíte, děcka jsou v pohodě a já taky,“ odpověděla na otázku, zda neměla při pobytu v Lombardii strach.

Další pravidelný let Bergamo-Brno přijme brněnské letiště v neděli. „Pokud by se na letišti vyskytlo podezření na koronavirus u cestujícího, letiště by ve spolupráci se záchrannou službou aktivovalo krizový plán. Záchranná služba by převzala kontrolu nad pacientem a převezla by ho na specializované pracoviště,“ upozornil mluvčí letiště.

Fotogalerie
12 fotografií