Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Gretě (17) zemřel slavný děda (†94). Aktivistka není doma s rodinou, navštívila svůj idol

Autor: Darina Jíchová - 
26. února 2020
19:40

Švédská aktivistka Greta Thunbergová (17) se na sociálních sítích se svými fanoušky podělila o smutnou zprávu, ve věku 94 let tento týden zemřel její dědeček Olof Thunberg. Thunberg patřil mezi nejslavnější švédské herce, jeho impozantní hlas znají snad všichni Švédové od té nejmladší generace, Thunberg totiž daboval řadu postav z pohádek od Disneyho. „Byl to jeden z nejhodnějších lidí na světě,“ uvedla Thunbergová. Zprávu přinesl list Daily Mail.

Thunberg zemřel v úterý 24. února, herec by letos v květnu oslavil 95. narozeniny. „Všem nám bude moc chybět,“ napsala Thunbergová na svém twitteru, příspěvek doplnila o sérii fotek se svým dědou. Environmentální aktivistka se pochlubila i jeho úspěchy a označila ho „za jednoho z největších švédských herců“.

Před kamerami strávil Thunberg bezmála 75 let, svou hereckou kariéru započal krátce po 2. světové válce. Na svém kontě má mnoho filmů i televizních seriálů, věnoval se také dabingu. Namluvil například postavu tygra Šer Chána v Disney verzi Knihy džunglí.

Aktivistka truchlí za hranicemi

Thunbergová v době rodinné tragédie není doma, momentálně je v anglickém Oxfordu. Je na návštěvě u jednoho ze svých idolů, humanitární aktivistky a nejmladší nositelky Nobelovy ceny míru Malaly Júsufzajové (22). V pátek se má navíc Švédka zúčastnit environmentální demonstrace v Londýně.

Švédská aktivistka Greta Thunbergová se během své návštěvy v Oxfordu setkala s nositelkou Nobelovy ceny míru Malalou Júsufzajovou. Švédská aktivistka Greta Thunbergová se během své návštěvy v Oxfordu setkala s nositelkou Nobelovy ceny míru Malalou Júsufzajovou. | Reuters

Júsufzajová svou mírovou kampaň zasvětila boji za právo na vzdělání pro všechny dívky, aktivistka na svém twitteru zavtipkovala, že Thunbergová je „jediná kamarádka, pro kterou je ochotná zameškat školu“. Oproti tomu Thunbergová se za poslední roky ve škole „moc neohřála“. V roce 2018 začala svou environmentální páteční stávku před švédským parlamentem.

Její akce dala vzniku hnutí Pátky pro budoucnost, které každý pátek pořádají protesty po celém světě a vyzývají k boji s klimatickými změnami. Thunbergová inspirovala miliony žáků a studentů, kteří se každý týden přidávají k jejímu tažení. Letos byla Švédka podruhé nominována na Nobelovu cenu míru, americký časopis Time ji vyhlásil osobností roku 2019.

Video  Podívejte se na emotivní projev Grety Thunbergové: Ukradli jste mi dětství!  - Reuters
Video se připravuje ...

hadisko ( 27. února 2020 05:40 )

celá rodina jeblé Grety bude na urovni ruských saní,ani se nedivím že takové tele je v popředí koko.u novinářu vždyt oni jsou na tom stejně!!

Ocicko ( 26. února 2020 22:33 )

Ta Gréta má 100% mongoloidní výraz a takovou pipku nám budou stále ukazovat. Mně také umřel dědeček a byl mnohem mladší. Tak už nás s tou šerednou furií neotravujte.

Mishman Tv ( 26. února 2020 22:29 )

Doufám, že lidem dojde, že je potřeba planetu nedrancovat a být rád že jsou tady podmínky pro život. Lidi by nemělo zajímat kdo jak vypadá nebo z jaké rodiny je,ale co říkají a jaké mají názory. Dá se tím získat nové obzory nebo třeba zabránit novým Adolfům Hitlerům k získání moci. Vím že to se smrtí člověka nemá co společného ale vadí mi jak se někteří lidé pod domněnkou anonymity vyjadřují ohavně ke smrti člověka. Představte si že je to třeba váš děda.

bre-burda ( 26. února 2020 21:41 )

Jo táák! Ona to není obyčejná praštěná aktivistka? On je to rozmazlený fracek z "dobré" rodiny.

andorea ( 26. února 2020 21:04 )

Slavný, jo? U nás o něm 99% lidí nikdy neslyšelo.

Zobrazit celou diskusi